Hazırlıksız yakalandık
Pandemi sürecinin eğitim üzerinde değişikliklere yol açtığını vurgulayan YURT-Eğitim Sen Genel Başkan Yardımcısı Tufan Gül, “Covid-19 pandemisi ile okullar kapandı ancak sanal dünyanın kapıları sonuna kadar açıldı. Bu salgın sona erdiğinde kendilerini geliştiren insanlar diğerlerinden bir değil on adım önde olacaklar. Bu yüzden şu zamana kadar merak ettiğimiz zamanımız olsa da öğrensek dediğimiz konuları öğrenmenin tam zamanı. Unutmayalım ki işleyen beyin ışıldar” dedi. Uzaktan eğitim sürecinde ödev gönderilmesinin çocukları sürekli ekran karşısında tutmaya ve motivasyonlarının düşmesine sebep olduğunu vurgulayan Gül, “Diğer yandan bazı çocukların her gün saatlerce süren sınav hazırlığından ve sık çalışmaktan kaçtığı gerçeğini göz önünde bulundurmak gerekir. Evde kalınan dönemi bir engel olarak görmeyip ‘öğrenme’ fırsatı haline getirecek çalışmalara odaklanmak faydalı olacaktır” dedi.
*Pandemi süreci, eğitim sistemini nasıl etkiledi, nasıl etkilemeye devam edecek?
** Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Çin’de başlayarak dünyaya yayılan Covid-19’u küresel salgın ilan etti. Covid-19, diğer adı ile koronavirüs, dünya çapında birçok alana etki edip değişikliklere neden oldu ve halen etkileri devam etmektedir. Pandemi süreci, eğitim üzerinde de değişikliklere yol açtı. Covid-19 dünyaya yayılması sonrasında ülkemiz ve diğer ülkeler virüsün yayılmasını kısıtlamak için yüz yüze eğitime ara vererek okulları kapatma kararı aldı. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 42. maddesinde, ‘Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz’ ifadesi ile öğrencilerin eğitimden uzak kalmaması için Millî Eğitim Bakanlığı da ‘uzaktan eğitim’ yapılacağını açıklayınca milyonlarca öğretmeni, öğrenciyi ve veliyi hiç bilmedikleri bir konuyla karşı karşıya bırakmış oldu. Mevcut teknolojik imkânlarına, öğretmenlerin teknoloji kullanma becerilerine ve çocukların internete erişim düzeylerine bağlı olarak eşzamanlı uzaktan ve online olarak EBA ve TV kanalı ile öğrencilerin eğitim süreçlerinin kesintiye uğramaması için kaldığı yerden devam ettirebilmek adına öğretmenler ve yöneticiler üstün çaba göstermeye çalıştılar.
* Pandemi sürecinde Türkiye’de EBA ve TV kanalı ile eğitime devam edilirken öğrenciler avantajlı mı, dezavantajlı mı oldu?
** Uzaktan/online eğitimlerin başlaması eğitimde eşitsizlik tartışmalarını gündeme taşıdı. Başta uzaktan/online eğitim sürecinde kullanılacak teknolojik araçlara erişimdeki eşitsizlikler ve özellikle dezavantajlı çocuklar için okulların sağladığı çeşitli desteklerden öğrencilerin yararlanamama ihtimali bu süreçte en çok tartışılan konu oldu.
* Velilerin bekledikleri ile ilgili olarak neler söyleyeceksiniz?
** Bir diğer tartışma konusu ise eğitim süreçlerinin desteklenmesi için ebeveynlerden beklentinin artmasıdır. Bilindiği üzere bu süreçte ebeveynlerin öğretmenden kalan boşluğu mümkün olduğunca doldurmaları, çocukların öğrenmelerine yardımcı olmaları ve öğrenmeyi kolaylaştırmaları beklenmekteydi ancak ebeveynler de evde eğitim sürecine hazırlıksız yakalanmış, özellikle dezavantajlı kesimler için bu daha büyük sorunlara neden olmuştur. Üstelik ebeveynleri hâlen işe devam etmek zorunda kalan, çalışanlarının çocukları söz konusu destekten mahrum kalmıştır.
* Materyali olan ve olmayan öğrenciler arasındaki öğrenme ve ders çalışma konusunda neler söyleyeceksiniz?
** Uzaktan eğitim sürecinde ailelere ödev gönderilmesi çocukları sürekli ekran karşısında tutmaya ve motivasyonlarının düşmesine sebep oldu. Diğer yandan bazı çocukların her gün saatlerce süren sınav hazırlığından ve sık çalışmaktan kaçtığı gerçeğini göz önünde bulundurmak gerekir. Evde kalınan dönemi bir engel olarak görmeyip ‘öğrenme’ fırsatı haline getirecek çalışmalara odaklanmak faydalı olacaktır. Materyali olmayan öğrencileri de hesaba katarak çevrimiçi öğrenme ve ekran önü öğrenme arasındaki ayrımı yapılabilmelidir. Öğretmen kaynaklarını ve zamanını en çok ihtiyacı olan çocuklara yoğunlaştırıp öğrenme zorluğu yaşayan öğrencileri hedeflemek gerekir. Aile ilişkilerini olumlu yönde geliştirebilecek oyunlar ve iş birliğine dayalı profesyonel eğitimler sunulmalıdır. Öğretmenlerin refahı göz ardı edilmemeli ve öğretmenlerin önderlik etmesine izin verilmelidir.
* EBA üzerinden başlayan uzaktan eğitim, imkanı olmayanlara ücretsiz internet ve tablet sağlanması için neler yapılmalı?
** Covid-19 salgını nedeniyle uzaktan eğitim uygulamaları yoluyla yapılacak eğitimler için maddi durumu uygun olmayan ailelere eba.gov.tr’nin mobil hat ve ev internetinin ücretsiz olmasına yönelik şirketlerin de topluma karşı sorumlulukları olduğuna inanıyor ve şirketlerin, ticari faaliyetleri kadar sosyal sorumluluklarını da önceliklendirmesi ve kurumsal vatandaşlık bilinciyle harekete geçerek EBA’nın tüm vatandaşlarımıza ücretsiz olmasına yönelik gerekli adımlar atılmalıdır.
* Okulların kapanmasıyla sanal dünyanın kapıları açıldı. Bu konuyla ilgili olarak görüşünüz dedir?
** Covid-19 pandemisi ile okullar kapandı ancak sanal dünyanın kapıları sonuna kadar açıldı. Bu salgın sona erdiğinde kendilerini geliştiren insanlar diğerlerinden bir değil on adım önde olacaklar. O yüzden şu zamana kadar merak ettiğimiz zamanımız olsa da öğrensek dediğimiz konuları öğrenmenin tam zamanı. Unutmayalım ki işleyen beyin ışıldar, sürekli yeni şeyler öğrenerek beyninizde yeni sinir patikaları inşa etmeye devam etmeliyiz. Covid-19 pandemisine yönelik eğitimin göstereceği yaklaşımı, geliştirme ve uygulama için ilköğretim ortaöğretim ve yüksek öğretim olmak üzere üç masa kurulması ve her masada mümkün olduğunca, çeşitli bölümlerin öğretmen temsilcileri, veli temsilcileri, öğrenciler, sendika ve sivil toplum temsilcileri gibi eğitim sistemindeki veya okul ağındaki farklı unsurları temsil eden; önemli ve çeşitli bakış açıları getirebilecek kişilerden oluşması sağlanmalı.
* Öğrencilerin başarıları nasıl artırılmalı, dileğimiz en kısa sürede pandeminin dünyada son bulması. Pandemiden sonra neler bekliyor öğrencileri?
** Her insan gibi, her öğrencinin kendi öğrenme stili var. Eğitim, sistematik ve belirli bir düzende olmasına rağmen, yapay zeka öğrencilerin eğitimdeki bireysel ihtiyaçlarını anlama fırsatı verir. Bu şekilde yapay zeka, öğrencinin potansiyelini artırarak tam potansiyeline ulaşması için bir aracı olabilir. Ayrıca yapay zeka, alınması gereken önlem durumlarını ortaya çıkararak süreci hızlandırabilir. Bu nedenle yapay zeka sayesinde öğrencilere yönelik erken müdahale yapılarak başarılarını artırabilmek mümkündür. Pandemi sonrası yeni beceriler elde etmek ve becerileri geliştirebilmek için pandemi dönemi büyük fırsattır. Becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olacak sonsuz sayıda ücretsiz ve açık çevrimiçi kurslar bulunmaktadır. Ayrıca şimdiden birçok şirketin mülakatlarda adaylara pandemi sürecini nasıl geçirdiği sorulmaya başlanmıştır. Bu dönemde yaşanan dijital dönüşüm sonrasında kendimizi geleceğe hazırlayabilmek için teknoloji becerilerimizi geliştirmeliyiz. Gelecekteki pandemilerdeki süreçlere yapay zeka, nesnelerin interneti, robotik gibi teknolojiler çözümler üretir hale gelecektir. Pandemi sürecinde ve sonrasında da teknolojik araçları iyi kullanabilmek ve etkili şekilde çalışabilmek büyük fayda sağlayacaktır. Sağlık her şeyden önemlidir. Covid-19 pandemisine yönelik dikkat edilmesi gerekenlerin başında maske- mesafe- temizlik kuralını unutmamalıyız.
RÖPORTAJ: Esra ALTUNKES
Bunlar da ilginizi çekebilir