Antalya Fuarcılık İşletme ve Yatırım A.Ş. (ANFAŞ) tarafından organize edilen ANFAŞ Hotel Equipment-31. Uluslararası Konaklama ve Ağırlama Ekipmanları İhtisas Fuarı ile ANFAŞ Food Product-27. Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı eş zamanlı olarak Antalya Expo Center’da başladı. Fuarın açılış töreni, Engelsiz Yaşam Gençlik ve Spor Kulübü Yaşam Ateşi Ritim Grubu'nun konseri ve jimnastik gösterisi ile başladı. 4 gün boyunca 600 katılımcının 3 bin 700’ün üzerinde markasını sergileyeceği organizasyon, 18 Ocak’a kadar yurt içinde 7 bölgeden, yurt dışında 70 ülkeden 50 binin üzerinde profesyonel ziyaretçiyi ağırlayacak.
3,5 milyar dolarlık hedef
ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı, Türkiye’nin en büyük HORECA buluşmasına ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyduklarına değinerek, “İki fuarı eş zamanlı olarak düzenleniyoruz. Toplam 600’ün üzerinde katılımcı firma, 3 bin 700’den fazla marka fuarlarımızda yer alırken, 50 binden fazla yerli ve yabancı profesyonel ziyaretçi katılımı bekliyoruz. Yurt dışı alım heyetleri ve katılımcılar arasında düzenlenecek B2B görüşmelerinde toplam 3,5 milyar dolarlık bir ticaret hacmi hedefleniyor. Ekibimiz, sektörün önünü açacak uluslararası yeni hedef pazarlara yönelik önemli çalışmalar gerçekleştirdi. Yurt içi katılımcılarımızın yanı sıra bu yıl Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Brezilya, Cezayir, Çin, Endonezya, Hindistan, İran, İsrail, İtalya, Libya, Litvanya, Nepal, Rusya, Tayland, Tunus, Ukrayna, Bangladeş, Suudi Arabistan, Mısır, Katar, Kamerun olmak üzere toplam 22 ülkeden katılımcıyı, ziyaretçilerimiz ile bir araya getireceğiz” diye konuştu.
Yükselen trend gastronomi
Bıdı, turizmde üst üste rekorların kırıldığı 2018-2019 sezonları sonrası büyük bir yenileme ve revize yatırımlar beklendiğini kaydederek, “Durgunluk yaşayan inşaat sektörü, bu yıl rekor kıran turizm sektöründe yer alan ve 4 milyar dolarlık ticari hacmine ulaşan otellerin, yenileme ve değişim yapma isteklerine gözünü dikmiş durumda. Son yıllarda turist profilinde ve müşteri taleplerinde değişimler yaşanıyor. Turizmin yükselen trendi gastronominin yanı sıra, Türkiye’ye yapılan ziyaretlerin yüzde 50’si tarih ve kültürel değerlerimizi keşfetmek için de yapılıyor. Müşteriler, artık daha yüksek, temalı, hikayesi olan tesisleri tercih ediyor. Otel yapıları yenileme pazarında beklenti yüksek” dedi.
Antalya iddialı
Antalya Vali Yardımcısı Yalçın Sezgin, Antalya’da 28 fuarın yapıldığına bu sayı ile İstanbul ve İzmir’den sonra Antalya’nın üçüncü sırada geldiğine dikkat çekti. Sezgin, Antalya'nın geçen yıl 16 milyona yakın ziyaretçi ağırlayarak tüm zamanların rekorunu kırdığını belirterek, “Yılbaşında gerçekleştirilen bu fuarla da Antalya, turizmde ne kadar iddialı olduğunu gösteriyor. 650 bin yatak kapasitesi ve milyonlarca ziyaretçisi ile turizmde dünya şehriyiz. Antalya turizmden daha fazla pay alabilmek için fuarlarda da etkinliğini göstermek istiyor. Gerek iklimi gerek konaklama ve sonrasındaki alternatif etkinlikler zenginliği bakımında adeta bir cazibe merkezi. İşte tüm bu unsurları bir araya getirip daha çok fuarı Antalya’ya çekmeliyiz. Bu yüzden Antalya fuar şehri olmak istiyoruz” dedi.
İran’da Türk yatırımcılara fırsat
İran-Türkiye Ortak Ticaret Odası Başkanı Mehrdad Saadat Denghan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a zor günlerinde ülkesine verdiği destek için teşekkür ederek, “İran’dan size selamlarımı getirdim. İki komşu ülkenin ciddi potansiyeli ve gücü var. Öyle ki neredeyse 160 milyona ulaşan bir nüfustan bahsediyoruz. Karşılıklı işbirliğimiz ve ticaretimiz daha da büyüyebilir. İran olarak Türk yatırımcılarına, iş adamlarına kapımız açık, Türk firmaları, iş adamları, yatırımcılar bilsinler ki; İran ciddi ve çok önemli bir fırsat. Ufak tefek sorunlarımız var ama bunlar çözülür. Bu fuar vesilesiyle Türk yatırımcılarını, iş adamlarını İran’a davet ediyorum” diye konuştu.
Katma değer yaratacak
‘Fuar turizminde önümüzde müthiş bir potansiyel var’ diyen ATSO Başkan Yardımcısı Cihangir Deniz ise, “Hotel Equipment ve Anfaş Food Product fuarlarının yaratacağı ekonomik katma değerin yanı sıra turizm ve gıda sektörlerinin dinamizmini korumasına da yardımcı olacak. Fuarlar kent ekonomisine önemli katkı yapıyor. Antalya’nın fuar, kongre, spor, kültür, inanç, doğa turizmi gibi alanlarda müthiş bir çeşitlenme potansiyeli vardır. 2019 yılında Antalya’da düzenlenen 27 fuarın sadece 5'i ihtisas fuarıdır. Turizmin başkenti Antalya’da bu rakamları rahatlıkla yukarı taşıyabiliriz” dedi.
El birliğinden güç birliğine
Turizm eski Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, 4 yıl aktif olarak Bakan Yardımcılığı görevi yaptığını hatırlatarak, “Fuarlar sektörün gelişmesi ve markalaşması için çok önemli organizasyonlar. Bu nedenle el birliğini güç birliğine dönüştürmeliyiz. Bugün burada görüyorum ki bu başarılmış. Belediyeler, odalar, birlikler bu fuara sahip çıkmış bu da beni çok sevindirdi” dedi. Açılış törenine Vali Yardımcısı Yalçın Sezgin, Kültür ve Turizm Bakanlığı eski Bakan Yardımcısı ve AK Parti eski Milletvekili Abdurrahman Arıcı, Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Gülşah Özdemir, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, ATSO Başkan Yardımcısı Cihangir Deniz, Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Bahar, ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı ile yurtdışı ve yurtiçinden çok sayıda firma katıldı.
Önemli etkinlikler
31. ANFAŞ Hotel Equipment Uluslararası Konaklama ve Ağırlama Ekipmanları İhtisas Fuarı ile 27. ANFAŞ Food Product Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı'nda, Türkiye’nin sektördeki satın alma platformları bir araya gelecek. ANFAŞ tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda; 2020 yılında yatırım ve renovasyon gerçekleştirecek otel, restoran, cafe hastaneler ve yurtlar için satın alma müdürü ve yöneticileri, katılımcılarla buluşma fırsatı yakalayacak. Aynı zamanda Türkiye’nin 81 ilinde misafirhaneleri bulunan kamu kurumlarında görev yapan satın alma yöneticileri ve ihale komisyon üyeleri de fuar boyunca alımlar gerçekleştirecek. 15-16-17 Ocak tarihleri arasında üç gün boyunca, Türkiye Aşçılar Federasyonu, Antalya Gastronomi Eğitimcileri Birliği Derneği ve ANFAŞ iş birliğiyle, organize edilen 'Yaşasın Anadolu Food Show” etkinliklerinde turistik tesislerde yerli malı kullanımını teşvik etmek amacıyla yemek yarışmaları, workshop ve söyleşiler gerçekleştirilecek. Otel Baristaları Derneği tarafından düzenlenen “Latte Art Yarışması” ve “Kahve Etkinlikleri”, fuarın her günü ziyaretçilerle buluşacak. Fuarın dikkat çeken diğer etkinliklerinden olan ve Hotel Kat Hizmetleri Eğitimi ve Dekorasyonu Derneği tarafından, ANFAŞ ev sahipliğinde düzenlenen 8. Uluslararası Housekeeping Olimpiyatları, fuarın birinci ve ikinci günü gerçekleştirilecek. Sektöre enerjinin verimli kullanımı ve elektrik maliyetlerinin düşürülmesi konularında bilgilerin verileceği ENEREX Enerji temalı özel oturumlar ise fuarın 3. ve son günü, katılımcı ve ziyaretçilerin ilgisine sunulacak.
Esra ALTUNKES
3,5 milyar dolarlık hedef
ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı, Türkiye’nin en büyük HORECA buluşmasına ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyduklarına değinerek, “İki fuarı eş zamanlı olarak düzenleniyoruz. Toplam 600’ün üzerinde katılımcı firma, 3 bin 700’den fazla marka fuarlarımızda yer alırken, 50 binden fazla yerli ve yabancı profesyonel ziyaretçi katılımı bekliyoruz. Yurt dışı alım heyetleri ve katılımcılar arasında düzenlenecek B2B görüşmelerinde toplam 3,5 milyar dolarlık bir ticaret hacmi hedefleniyor. Ekibimiz, sektörün önünü açacak uluslararası yeni hedef pazarlara yönelik önemli çalışmalar gerçekleştirdi. Yurt içi katılımcılarımızın yanı sıra bu yıl Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Brezilya, Cezayir, Çin, Endonezya, Hindistan, İran, İsrail, İtalya, Libya, Litvanya, Nepal, Rusya, Tayland, Tunus, Ukrayna, Bangladeş, Suudi Arabistan, Mısır, Katar, Kamerun olmak üzere toplam 22 ülkeden katılımcıyı, ziyaretçilerimiz ile bir araya getireceğiz” diye konuştu.
Yükselen trend gastronomi
Bıdı, turizmde üst üste rekorların kırıldığı 2018-2019 sezonları sonrası büyük bir yenileme ve revize yatırımlar beklendiğini kaydederek, “Durgunluk yaşayan inşaat sektörü, bu yıl rekor kıran turizm sektöründe yer alan ve 4 milyar dolarlık ticari hacmine ulaşan otellerin, yenileme ve değişim yapma isteklerine gözünü dikmiş durumda. Son yıllarda turist profilinde ve müşteri taleplerinde değişimler yaşanıyor. Turizmin yükselen trendi gastronominin yanı sıra, Türkiye’ye yapılan ziyaretlerin yüzde 50’si tarih ve kültürel değerlerimizi keşfetmek için de yapılıyor. Müşteriler, artık daha yüksek, temalı, hikayesi olan tesisleri tercih ediyor. Otel yapıları yenileme pazarında beklenti yüksek” dedi.
Antalya iddialı
Antalya Vali Yardımcısı Yalçın Sezgin, Antalya’da 28 fuarın yapıldığına bu sayı ile İstanbul ve İzmir’den sonra Antalya’nın üçüncü sırada geldiğine dikkat çekti. Sezgin, Antalya'nın geçen yıl 16 milyona yakın ziyaretçi ağırlayarak tüm zamanların rekorunu kırdığını belirterek, “Yılbaşında gerçekleştirilen bu fuarla da Antalya, turizmde ne kadar iddialı olduğunu gösteriyor. 650 bin yatak kapasitesi ve milyonlarca ziyaretçisi ile turizmde dünya şehriyiz. Antalya turizmden daha fazla pay alabilmek için fuarlarda da etkinliğini göstermek istiyor. Gerek iklimi gerek konaklama ve sonrasındaki alternatif etkinlikler zenginliği bakımında adeta bir cazibe merkezi. İşte tüm bu unsurları bir araya getirip daha çok fuarı Antalya’ya çekmeliyiz. Bu yüzden Antalya fuar şehri olmak istiyoruz” dedi.
İran’da Türk yatırımcılara fırsat
İran-Türkiye Ortak Ticaret Odası Başkanı Mehrdad Saadat Denghan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a zor günlerinde ülkesine verdiği destek için teşekkür ederek, “İran’dan size selamlarımı getirdim. İki komşu ülkenin ciddi potansiyeli ve gücü var. Öyle ki neredeyse 160 milyona ulaşan bir nüfustan bahsediyoruz. Karşılıklı işbirliğimiz ve ticaretimiz daha da büyüyebilir. İran olarak Türk yatırımcılarına, iş adamlarına kapımız açık, Türk firmaları, iş adamları, yatırımcılar bilsinler ki; İran ciddi ve çok önemli bir fırsat. Ufak tefek sorunlarımız var ama bunlar çözülür. Bu fuar vesilesiyle Türk yatırımcılarını, iş adamlarını İran’a davet ediyorum” diye konuştu.
Katma değer yaratacak
‘Fuar turizminde önümüzde müthiş bir potansiyel var’ diyen ATSO Başkan Yardımcısı Cihangir Deniz ise, “Hotel Equipment ve Anfaş Food Product fuarlarının yaratacağı ekonomik katma değerin yanı sıra turizm ve gıda sektörlerinin dinamizmini korumasına da yardımcı olacak. Fuarlar kent ekonomisine önemli katkı yapıyor. Antalya’nın fuar, kongre, spor, kültür, inanç, doğa turizmi gibi alanlarda müthiş bir çeşitlenme potansiyeli vardır. 2019 yılında Antalya’da düzenlenen 27 fuarın sadece 5'i ihtisas fuarıdır. Turizmin başkenti Antalya’da bu rakamları rahatlıkla yukarı taşıyabiliriz” dedi.
El birliğinden güç birliğine
Turizm eski Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, 4 yıl aktif olarak Bakan Yardımcılığı görevi yaptığını hatırlatarak, “Fuarlar sektörün gelişmesi ve markalaşması için çok önemli organizasyonlar. Bu nedenle el birliğini güç birliğine dönüştürmeliyiz. Bugün burada görüyorum ki bu başarılmış. Belediyeler, odalar, birlikler bu fuara sahip çıkmış bu da beni çok sevindirdi” dedi. Açılış törenine Vali Yardımcısı Yalçın Sezgin, Kültür ve Turizm Bakanlığı eski Bakan Yardımcısı ve AK Parti eski Milletvekili Abdurrahman Arıcı, Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Gülşah Özdemir, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, ATSO Başkan Yardımcısı Cihangir Deniz, Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Bahar, ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı ile yurtdışı ve yurtiçinden çok sayıda firma katıldı.
Önemli etkinlikler
31. ANFAŞ Hotel Equipment Uluslararası Konaklama ve Ağırlama Ekipmanları İhtisas Fuarı ile 27. ANFAŞ Food Product Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı'nda, Türkiye’nin sektördeki satın alma platformları bir araya gelecek. ANFAŞ tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda; 2020 yılında yatırım ve renovasyon gerçekleştirecek otel, restoran, cafe hastaneler ve yurtlar için satın alma müdürü ve yöneticileri, katılımcılarla buluşma fırsatı yakalayacak. Aynı zamanda Türkiye’nin 81 ilinde misafirhaneleri bulunan kamu kurumlarında görev yapan satın alma yöneticileri ve ihale komisyon üyeleri de fuar boyunca alımlar gerçekleştirecek. 15-16-17 Ocak tarihleri arasında üç gün boyunca, Türkiye Aşçılar Federasyonu, Antalya Gastronomi Eğitimcileri Birliği Derneği ve ANFAŞ iş birliğiyle, organize edilen 'Yaşasın Anadolu Food Show” etkinliklerinde turistik tesislerde yerli malı kullanımını teşvik etmek amacıyla yemek yarışmaları, workshop ve söyleşiler gerçekleştirilecek. Otel Baristaları Derneği tarafından düzenlenen “Latte Art Yarışması” ve “Kahve Etkinlikleri”, fuarın her günü ziyaretçilerle buluşacak. Fuarın dikkat çeken diğer etkinliklerinden olan ve Hotel Kat Hizmetleri Eğitimi ve Dekorasyonu Derneği tarafından, ANFAŞ ev sahipliğinde düzenlenen 8. Uluslararası Housekeeping Olimpiyatları, fuarın birinci ve ikinci günü gerçekleştirilecek. Sektöre enerjinin verimli kullanımı ve elektrik maliyetlerinin düşürülmesi konularında bilgilerin verileceği ENEREX Enerji temalı özel oturumlar ise fuarın 3. ve son günü, katılımcı ve ziyaretçilerin ilgisine sunulacak.
Esra ALTUNKES