Market alışverişleri sırasında tüketicilerin yaşadığı en büyük tehlikelerden biri, farkında olmadan son kullanma tarihi geçmiş veya tarihi yaklaşmış ürünleri sepetine eklemek. Bu durumun ciddi halk sağlığı riskleri taşıdığına dikkat çeken Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, yaptığı açıklamada market raflarında 'tarih kontrolünün' hayati önem taşıdığını vurguladı. Başkan Gündüz, özellikle raf ömrü çok kısa olan ürün gruplarında büyük bir riskin söz konusu olduğunu belirterek, "Tüketicilerin en çok yanılgıya düştüğü ürünlerin başında tavuk ürünleri, piliç salam ve sosis grupları, hazır pişmiş nuggetlar ve şnitzeller, paket mantar, yaş maya ve paket ekmekler geliyor. Bu ürünlerin hem çabuk bozulabilmesi hem de ambalajlarının taze görünmesi, tarihi geçmiş olsa bile tüketicilerin bunu fark etmesini zorlaştırıyor," uyarısında bulundu.

‘Kendi denetçiniz olun’

TOKİ dolandırıcıların hedefinde: Şikayetvar’a mesaj yağıyor
TOKİ dolandırıcıların hedefinde: Şikayetvar’a mesaj yağıyor
İçeriği Görüntüle

Gündüz, ayrıca UHT sütlerin 'light' çeşitlerinde, kefirlerde ve paketlenmiş çiğ köfte veya meze ürünlerinde raf ömrünün daha sınırlı olduğunu ve bu ürünlerde tarih atlamasının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini dile getirdi. Marketlerdeki yoğunluk, aceleci alışverişler ve hatta bazı ambalaj tasarımlarının karmaşık olması nedeniyle birçok kişinin tarihi kontrol etmeden ürün aldığına dikkat çeken Gündüz, bu durum karşısında tüketicilere kendi sağlıklarını koruma sorumluluğu düştüğünü ifade ederek, "Alışveriş sırasında acele etmeyin ve özellikle bu riskli ürün gruplarında son kullanma tarihini net bir şekilde okuyun. Ambalaj bütünlüğüne de mutlaka dikkat edin. Market yönetimlerinin de tarihi yaklaşmış ürünleri diğerlerinden ayırt edici bir şekilde rafta sergilemesi ve denetimlerin artırılması, kamu sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır” sözleriyle hem marketlere hem de yetkililere çağrıda bulunarak, tüketicinin kendi denetçisi olması gerektiğini vurguladı.

Muhabir: Esra ALTUNKES