Glutensiz gıdalarla beslenmesi gereken çölyak hastaları için bir firmanın ürettiği üründe sorun çıktı. Antalya Çölyak Derneği Başkanı Hakan Yılmaz, “Sofra Değirmencilik Gıda firmasının dağıttığı bisküvi, un, çubuk kraker ve ekmek şu anda yenmemeli. Zaten firma teknik sorun olduğunu kabul ediyor” dedi
Antalya Çölyak Derneği Başkanı Hakan Yılmaz çölyak hastaları için çok ciddi uyarılarda bulundu. Kayseri kökenli olan ve ülke genelinde tüm çölyak hastalarına glutensiz ürün dağıtan firmanın ürünleri için ‘kullanmayın’ çağrısı yaptı. Çeşitli iddialarda bulunan Hakan Yılmaz, “Sofra Değirmencilik Gıda firması Glutensiz Sofra isminde glutensiz un ve mamuller üretiyor. Belediyeler de glutensiz gıdalarla beslenmeleri gereken çölyak hastalarına ölümcül pandemi koronavirüs (Covid-19) salgınında ücretsiz gıda desteği sağlamak için bu firmadan ihaleyle glutensiz ürün alıyor, yardım amaçlı. Bu unda 15-20 gün önce sorunlar patladı. Bu unu kullananlarda, bu undan çeşitli mamul üreten hastalarda görme yetisini kaybetme sorunu başladı. Rahatsızlık, baş dönmesi şeklinde başlıyor. Çölyak hastaları acillik ve hastanelik oluyorlar. Malatya’da bir çocukta ciddi bir rahatsızlık oldu. Türkiye’nin her tarafında çok sayıda vaka var. Bu ekmekten az yiyen bile hastanelik oluyor” dedi.
Hastanelik oluyorlar
Yılmaz sözlerini “Firma ise olay geçiştirmeye çalışıyor. Firmanın ununa başka bir şey katıldığını düşünüyorum. Sözlü beyanlarına göre una bir otun karıştığını söylüyorlar ama otun ne olduğunu söylemiyorlar. Firmanın yazılı bir açıklaması da var. Doktorlar ise bu undan kullanıp hastanelik olan hastaları direkt koronavirüs şüphesi ile kontrol ediyor. Antalya’da 1200 kadar çölyak hastası var. Bunların hepsi mağdur. Öğrendiğimiz kadarıyla bu sorunu ve içindekinin ne olduğunu ne Tarım Bakanlığı ne bir laboratuvar çözebiliyor, bu sorunu sadece numune alıp inceleyerek adli tıp çözebiliyor. Dernek olarak üyelerimize sosyal medyadan, whatsapptan duyurduk, uyarıda bulunduk. Belediyeleri uyardık. Belediyeler ürünlerden numune alıp laboratuvara gönderdi” diye sürdürdü.
Çölyak hastalarını uyarıyoruz
Dernek üyelerini bilgilendirdiklerini de anlatan Yılmaz “Ancak ulaşamadığımız ve derneğimizin üyesi de olmayan çölyak hastaları da vardır. Bu durum her türlü riske açıktır. Bu otun ne olduğu ortaya çıkıncaya değin bu ürünü tüketmeyelim. Sofra Değirmencilik firmasının dağıttığı bisküvi, un, çubuk kraker ve ekmek şu anda yenmemeli. Zaten firma teknik sorun olduğunu kabul ediyor, ‘20 Mart sonrası üretilen ürünleri iade edin’ diyor. Ancak daha önceki tarihli ürünlerde de benzer şikâyetler geldi. Çölyak ürününü alanlar ise mamul haline getirip ileride kullanmak üzere buzdolaplarının derin dondurucu bölümlerinde depoluyor. Bu hastalarımızın belki de bunlardan haberleri bile yok” dedi.
Firmadan uyarı
Glutensiz Sofra hesabından sosyal medyada yapılan açıklamada da “Değerli müşterilerimiz, iki gün önce bize ulaşan şikayetler doğrultusunda tedarik ettiğimiz ürünlerden birine bağlı olabileceğini düşündüğümüz bir parti ürünün tüketimi neticesinde ortaya çıkan geçici alerjik reaksiyon varlığını fark etmiş bulunmaktayız. Konuyla ilgili hızlıca araştırma başlattık. Tüm değerli müşterimizden öncelikle Mart ve Nisan ayına ait ürünlerimizi kullanmaması ve mümkünse iade etmelerini talep etmekteyiz. Problemin en kısa zamanda çözülmesi ile detaylı bilgilendirme yapılacaktır. Her türlü soru ve şikayetlerinizi [email protected] ile bize bilgilendirmenizi rica etmekteyiz. Saygılarımızla” denildi. İddiaları sormak üzere firmanın http://glutensizsofra.com/contact.php linkindeki iletişim bölümünde yer alan 0352 503 67 68 olarak bildirilen telefon numarası birkaç kez arandığı halde ise firmaya ulaşılamadı.
Şükrü AĞIRMAN
Antalya Çölyak Derneği Başkanı Hakan Yılmaz çölyak hastaları için çok ciddi uyarılarda bulundu. Kayseri kökenli olan ve ülke genelinde tüm çölyak hastalarına glutensiz ürün dağıtan firmanın ürünleri için ‘kullanmayın’ çağrısı yaptı. Çeşitli iddialarda bulunan Hakan Yılmaz, “Sofra Değirmencilik Gıda firması Glutensiz Sofra isminde glutensiz un ve mamuller üretiyor. Belediyeler de glutensiz gıdalarla beslenmeleri gereken çölyak hastalarına ölümcül pandemi koronavirüs (Covid-19) salgınında ücretsiz gıda desteği sağlamak için bu firmadan ihaleyle glutensiz ürün alıyor, yardım amaçlı. Bu unda 15-20 gün önce sorunlar patladı. Bu unu kullananlarda, bu undan çeşitli mamul üreten hastalarda görme yetisini kaybetme sorunu başladı. Rahatsızlık, baş dönmesi şeklinde başlıyor. Çölyak hastaları acillik ve hastanelik oluyorlar. Malatya’da bir çocukta ciddi bir rahatsızlık oldu. Türkiye’nin her tarafında çok sayıda vaka var. Bu ekmekten az yiyen bile hastanelik oluyor” dedi.
Hastanelik oluyorlar
Yılmaz sözlerini “Firma ise olay geçiştirmeye çalışıyor. Firmanın ununa başka bir şey katıldığını düşünüyorum. Sözlü beyanlarına göre una bir otun karıştığını söylüyorlar ama otun ne olduğunu söylemiyorlar. Firmanın yazılı bir açıklaması da var. Doktorlar ise bu undan kullanıp hastanelik olan hastaları direkt koronavirüs şüphesi ile kontrol ediyor. Antalya’da 1200 kadar çölyak hastası var. Bunların hepsi mağdur. Öğrendiğimiz kadarıyla bu sorunu ve içindekinin ne olduğunu ne Tarım Bakanlığı ne bir laboratuvar çözebiliyor, bu sorunu sadece numune alıp inceleyerek adli tıp çözebiliyor. Dernek olarak üyelerimize sosyal medyadan, whatsapptan duyurduk, uyarıda bulunduk. Belediyeleri uyardık. Belediyeler ürünlerden numune alıp laboratuvara gönderdi” diye sürdürdü.
Çölyak hastalarını uyarıyoruz
Dernek üyelerini bilgilendirdiklerini de anlatan Yılmaz “Ancak ulaşamadığımız ve derneğimizin üyesi de olmayan çölyak hastaları da vardır. Bu durum her türlü riske açıktır. Bu otun ne olduğu ortaya çıkıncaya değin bu ürünü tüketmeyelim. Sofra Değirmencilik firmasının dağıttığı bisküvi, un, çubuk kraker ve ekmek şu anda yenmemeli. Zaten firma teknik sorun olduğunu kabul ediyor, ‘20 Mart sonrası üretilen ürünleri iade edin’ diyor. Ancak daha önceki tarihli ürünlerde de benzer şikâyetler geldi. Çölyak ürününü alanlar ise mamul haline getirip ileride kullanmak üzere buzdolaplarının derin dondurucu bölümlerinde depoluyor. Bu hastalarımızın belki de bunlardan haberleri bile yok” dedi.
Firmadan uyarı
Glutensiz Sofra hesabından sosyal medyada yapılan açıklamada da “Değerli müşterilerimiz, iki gün önce bize ulaşan şikayetler doğrultusunda tedarik ettiğimiz ürünlerden birine bağlı olabileceğini düşündüğümüz bir parti ürünün tüketimi neticesinde ortaya çıkan geçici alerjik reaksiyon varlığını fark etmiş bulunmaktayız. Konuyla ilgili hızlıca araştırma başlattık. Tüm değerli müşterimizden öncelikle Mart ve Nisan ayına ait ürünlerimizi kullanmaması ve mümkünse iade etmelerini talep etmekteyiz. Problemin en kısa zamanda çözülmesi ile detaylı bilgilendirme yapılacaktır. Her türlü soru ve şikayetlerinizi [email protected] ile bize bilgilendirmenizi rica etmekteyiz. Saygılarımızla” denildi. İddiaları sormak üzere firmanın http://glutensizsofra.com/contact.php linkindeki iletişim bölümünde yer alan 0352 503 67 68 olarak bildirilen telefon numarası birkaç kez arandığı halde ise firmaya ulaşılamadı.
Şükrü AĞIRMAN