Antalya’da eve gelen baba acı manzarayla karşılaştı
Antalya’da eve gelen baba acı manzarayla karşılaştı
İçeriği Görüntüle

TÜRK-İŞ Antalya İl Temsilcisi ve Yol-İş Sendikası 1 No’lu Şube Başkanı Cemil Ünal, hayat pahalılığı ve geçim derdi üzerine çarpıcı değerlendirmelerde bulundu, Ünal, Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Antalya’da da vatandaşların alım gücünün hızla düştüğünü vurguladı. “Eskiden aileler, ayda birkaç kez dışarıda yemek yemeyi planlardı. Kendi gelirine göre uygun lokanta bulmak mümkündü. Bugün ise bırakın emekliyi, orta gelirli çalışan bile uygun fiyatlı lokanta bulamıyor. Bir aile dışarıda yemek yemek istediğinde, sadece tek öğün için asgari ücretin neredeyse onda birini harcamak zorunda kalıyor.” dedi.

‘Dışarıda yemek hayal’

Özellikle emeklilerin durumuna değinen Ünal, “Emekli, maaşını aldığı gün mutfağını nasıl döndüreceğini düşünüyor. Kirada oturan emeklinin dışarıda yemek yemesi zaten imkânsız. Bugün bir emekli lokantada sadece bir öğün yemek yese maaşının neredeyse dörtte biri gidiyor. Bu koşullarda emeklinin tek derdi, evinde ocağını tüttürmek ve tenceresini kaynatabilmek” diye konuşu. Ünal, resmi söylemlerde geçim sıkıntısının abartıldığı yönündeki ifadeleri hatırlatarak, “Pahalılık masal değil, hayatın ta kendisi. Çarşıya, pazara, lokantaya giren herkes bunu yaşıyor. Bugün en basit yemeklerin fiyatları bile cep yakıyor. Asgari ücretlinin, memurun, emeklinin maaşı daha cebine girmeden eriyor. Maaşlar erirken fiyatlar katlanıyor” şeklinde konuştu.

‘Sofralar giderek küçülüyor’

Ünal, giderek artan fiyatların sadece dışarıda yemek alışkanlıklarını değil, evdeki sofraları da küçülttüğünü belirterek, “Artık insanlar menülerini kısıtlıyor. Et, tavuk, balık lüks oldu. Sebze ve bakliyat bile pahalı. İnsanlar dışarıda yemek yemeyi geçtim, evlerinde bile eski çeşitliliği yakalayamıyor. Sağlıklı beslenme yerine, karın doyurmak tek hedef haline geldi. Cemil Ünal, yüksek fiyatların toplumun sosyal hayatını da etkilediğini vurgulayarak, “Eskiden insanlar dostlarıyla lokantada buluşur, bir çay bahçesinde oturur sohbet ederdi. Şimdi bir çay içmek bile maliyet hesabı gerektiriyor. Dar gelirli vatandaşın tek lüksü evinde pişirdiği yemek oldu. Sosyal hayat giderek daralıyor, insanlar evlerine kapanıyor” dedi.

Muhabir: Esra ALTUNKES