İbradı Belediyesi, geçen yıl ilçeye bağlı tüm mahallelerde ‘El Ele Gönül Gönüle’ sloganıyla verdiği iftar yemeklerini bu yıl da vermeye başladı
İbradı Belediyesi, 'El Ele Gönül Gönüle' iftarlarının ilkini Ormana Mahallesi'nde verdi. 500 kişinin katıldığı iftarda, vatandaşlara kavurma, pilav, mercimek çorbası, salata, cacık ve un helvasından oluşan mönü ikram edildi. İbradı Belediyesi iftar sofralarını Çukurviran, Düzlen, Maşat, Üzümdere, Ürünlü ve Başlar mahallerinde de önümüzdeki günlerde kuracak. İftar sofralarında misafirleri kapıda karşılayarak yemek servisi yapan İbradı Belediye Başkanı Serkan Küçükuru, yüzlerce İbradılıyı aynı sofrada buluşturmanın hazzını yaşadıklarını söyledi.
4 bin kişiye iftar
Ramazan ayının manevi atmosferinde birlik ve beraberliği iftar sofralarında pekiştirdiklerini kaydeden Başkan Küçükkuru, "Bu sofralar halkımızın birlik ve bütünlüğünü ifade etmesi bakımından büyük önem arz etmektedir" dedi. İftar sonrasında mahallelilerin sorunlarını yerinde dinleme fırsatı bulduklarını dile getiren Başkan Küçükkuru, "Bu uygulamamız her yıl Ramazan ayında yapmaya çalışacağız. Tüm mahallelerde iftar sofrası kurulacak. Toplamda 4 bin kişiye iftar verilecek. Amacımız tüm halkımızla birlikte olmak" dedi. DHA
YILDIZLI İFTARLAR
Atan Park Restaurant
Antalya’da Ramazan ayına özel bir mönü oluşturan Atanpark Restaurant, konuklarını eşsiz bir damak tadıyla buluşturuyor
İki ayrı mönü oluşturan Atan Park yönetimi, iftar yemeklerini çeşitlendirmeye özen gösterdi. Tasavvuf müziği eşliğinde iftarını açmak isteyenler için hazırlanan mönüde çorba çeşitleri, zeytinyağlılar, salata, ara sıcak, ana yemek, tatlı ve içecek yer alıyor. Atan Park iftar mönüsünde Türk mutfağının en güzel ve lezzetli yemekleri arasından tercih yapmak mümkün. Otel, gruplara özel indirim imkanı da sağlıyor.
İftar mönüsü
Serpme iftariyelikler: Bağdat hurması, siyah gemlik zeytin, Milas çizik yeşil zeytin, Erzincan tulum peyniri, kaşar peynir, Trakya balı, ev yapımı reçel çeşitleri, beyaz peynir, tahin helvası, pekmez, domates, salatalık, lokum, tereyağı, sucuk.
Çorba: Krotonlu mercimek, domates, tereyağlı tavuk çorbası
Zeytinyağlılar: Şeker fasulye pilaki, dolma ve sarma tabağı
Salata: Mevsim salata
Ara sıcak: Sigara böreği, piliç nugget
Ana yemek Menü 1: Seçmeli Adana kebap, tavuk şiş, mantarlı et sote veya tavuk kavurma
Ana yemek mönü 2: Seçmeli kuzu tandır, dana külbastı, kuzu pirzola, Adana kebap, tavuk şiş, tavuk kanat, tavuk külbastı, balık ızgara (levrek, çipura)
Tatlılar: Dondurmalı irmik helvası, sütlaç, güllaç, tulumba, halka tatlısı
Meyve: Mevsim meyveleri
İçecek: İki meşrubat
Sıcak içecek: 2 fincan çay, kahve veya meyve çayları
Ekmek çeşitleri: Sıcak kubban, Ramazan pidesi, özel zeytinli Kıbrıs ekmeği ve çavdar ekmeği
Mönü 1: Tek kişilik fiyat 45 TL
Mönü 2: Tek kişilik fiyat 55 TL
MÜFTÜ DİYOR Kİ
Dilimize oruç tutturmak
Hep ihmal ettiğimiz bir mesele. Dil yangını. Ramazan ne kadar bir güzel fırsattır dil yangınını söndürmede. Ramazan ne güzel bir fırsattır dilimizden kaynaklanan hatalardan dönmeye. Bu fırsatı iyi değerlendirmek gerek. Dilimize ait afetlerden korunup, Rabbimizin ve O'nun yarattıklarının rızasını kazanıp dünya ve ahiret mutluluğunu elde etmek gerek. Gelin Ramazana eriştiğimiz şu günlerde, elde bulunan imkanları iyice değerlendirip dilimizden kaynaklanan kötülüklere bir 'dur' diyelim. Yüce Rabbim bizlere bu gücü nasip eylesin. Dil ile kaybetmemiz ne kadar kolay ise dil ile kazanmamız da o kadar kolaydır. Dilden kastımız elbette bir et parçası değildir. Dilden kastımız icra ettiği faaliyet, yani sözdür. Söz, öyle bir şeydir ki, onunla iyiliklere ulaşabilmekte, onunla hiç ummadığımız bir anda kötülükle karşılaşabilmekteyiz. Söz söylerken en çok dikkat etmediğimiz şey yanımızda kimsenin olmaması sebebiyle sanki her türlü sözü söylememizin mümkün olacağıdır. Nitekim gıybeti de iftirayı da hep böyle gerçekleştiririz. Bir kardeşimiz yanımızda yok ya hemen onun hakkında bir söz söyleriz. "Ben bu lafımı onun karşısında da söylerim", "Benim kimseden çekineceğim yok", gibi sözleri kullanarak bir söz söyleriz. Sanki bu durumlar bizim yaptığımızı hafifleten bir unsur gibi telakki ederiz. Oysa ki söz söyleyenin yanında hakkında sözün söylendiği bulunmasa bile, Rabbimiz bulunmakta, O'nun görevli melekleri not almaktadır. Göz de, kulak da, bütün organlarımız da buna şahittir ve istesek de istemesek de yarın mahşer gününde aleyhimize şahitlik edeceklerdir. Ayetleri tekrar tekrar hatırlayalım. Rabbimiz Kutsal Kitabımız Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurmaktadır; "Hakkında bilgin bulunmayan şeyin ardına düşme. Çünkü kulak, göz ve gönül, bunların hepsi yaptıklarından sorumludur.", "İnsan hiçbir söz söylemez ki, yanında onu gözetleyen yazmaya hazır bir melek bulunmasın." Dilimizin bize çektirmiş olduğu sıkıntıların başında umursamadan ve hiç düşünmeden kadın, erkek hepimizin gerçekleştirdiği gıybet gelmektedir. Bu Ramazan gününde yeniden hatırlatalım. Hem kendi nefsimize hem de siz kıymetli cemaatimize. Unutmayalım ki çok büyük bir yanlışlığın içerisindeyiz. Bu yanlışlığı Rabbimiz şöyle bildirmektedir; "Ey iman edenler! Zannın birçoğundan sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurlarını ve mahremiyetlerini araştırmayın. Birbirinizin gıybetini yapmayın. Herhangi biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz! Allah'a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah tövbeyi çok kabul edendir, çok merhamet edendir."
Osman ARTAN
Antalya Müftüsü
ORUÇLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER
Hastalık: Oruç tuttuğu zaman hastalığının artmasından veya uzamasından endişe edilen kimseyle, hastalığı sebebiyle oruç tutmakta zorlanan kişilerin, Ramazan ayında oruç tutmayıp iyileştikten sonra bunları kaza etmelerine izin verilmiştir. Uzman bir hekim tarafından oruç tutması halinde hasta olacağı bildirilen kimse de hasta hükmündedir.
HADİS
Her şeyin bir zekatı vardır. Bedenin zekatı da oruçtur. Oruç sabrın yarısıdır. (İbn Mace, Sıyam, 44)
NE PİŞİRELİM
Ali SELEK
Bonfile sarma
Malzemeler:
Bonfile (1 kg dövülmüş), Kabak (1 adet), Domates (2 adet), Havuç (2 adet), Soğan (1 adet), Taze fasulye (4-5 adet), Sivribiber (4 adet), Salça (1 çorba kaşığı), Maydanoz (1 tutam), Sıvıyağ (1 çay bardağı), Sarımsak (4 diş), Tuz (1 tatlı kaşığı), Karabiber (1-2 tatlı kaşığı), Un (1 tatlı kaşığı), Nar eksişi (1 çorba kaşığı).
PÜF NOKTASI: Aldığınız bonfileleri kasapta iyice dövdürüp inceltin, ya da siz dövün. Bonfilelerin geniş ve çok ince olması önemlidir. Sardığınız ruloların açılmasından endişe ederseniz, ruloların üzerine kürdanlar saplayarak ya da folyoya sarıp fırına verebilirsiniz. Yanında garnitür olarak pilav ya da patates ile servis yapabilirsiniz.
ADIM ADIM PİŞİRME:
1. Tavaya 2 çorba kaşığı sıvıyağ koyun ve kızdırın. 1 adet soğanı ince dilimler halinde doğrayın. Soğanları kızgın yağda pembeleşinceye kadar kavurun. 2 adet havucu ince dilimler halinde kesin. Havuçları da soğanlarla birlikte sote edin. 4-5 dal taze fasulyeyi ince ince doğrayın ve tavaya ilave edin.
2. Tavaya 2 çorba kaşığı sıvıyağ koyun ve kızdırın. 1 adet soğanı ince dilimler halinde doğrayın. Soğanları kızgın yağda pembeleşinceye kadar kavurun. 2 adet havucu ince dilimler halinde kesin. Havuçları da soğanlarla birlikte sote edin. 4-5 dal taze fasulyeyi ince ince doğrayın ve tavaya ilave edin.
3. Bonfileleri fırın tepsisine dizin ve etlerin üzerini fırça ya da elinizle yağlayın. Önceden ısıtılmış 180-200 derece fırında 15 dakika pişirin.
4. Etler pişerken bir tavaya 2 çorba kaşığı sıvıyağ koyun ve kızdırın. 4 diş sarımsağı küçük küçük kesip, kızgın yağda kavurun. Bu sırada 4 adet sivribiberi ince ince kıyın ve sarımsaklarla birlikte kavurun. 2 adet domatesi küçük küpler şeklinde doğrayıp kaba ekleyin. Domatesi biber ve sarımsaklarla birlikte iyice karıştırıp 2 dakika pişirin. 1 çorba kaşığı salça ekleyin ve karıştırmaya devam edin. 1 tatlı kaşığı un, 1 çorba kaşığı nar ekşisi, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı karabiberi ekleyin kaynamaya bırakın. Sos koyulaşana kadar yaklaşık 10 dakika pişirin.
5. Fırında pişirdiğiniz bonfileleri dilimleyerek servis tabağına alın. Sarma dilimlerinin üzerine hazırladığınız sostan dökerek servis yapın.
20 HAZİRAN CUMARTESİ İFTAR-İMSAK VAKTİ
ANTALYA: 20.28 - 03.44
ALANYA: 20.22 - 03.41
MANAVGAT: 20.25 - 03.42
KUMLUCA: 20.28 - 03.49
FETHİYE: 20.34 - 03.52