KESK Dönem Sözcüsü ve Tüm Bel-Sen Antalya Şube Başkanı İlhan Karakurt, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Emekli-Sen yönetim kurulu üyesi Mehmet Şerif Özdemir ile ÇHD Antalya yönetiminden Avukat Kazım Yiğit, dün sabah saatlerinde gerçekleştirilen operasyonla gözaltına alınmıştı. Sendikadan yapılan açıklamada, İlhan Karakurt’un yıllardır Antalya ve Türkiye genelinde hak, adalet ve özgürlük mücadelelerinde öncü roller üstlendiği vurgulandı. İktidarın baskı politikalarına karşı yürütülen toplumsal direnişlerde aktif olarak yer alan Karakurt’a yönelik bu gözaltı kararının, sendikal mücadeleye ve toplumsal muhalefete verilmiş açık bir gözdağı niteliği taşıdığı öne sürüldü.

COP31 iddiası
Öte yandan, söz konusu operasyonun zamanlamasına dikkat çekildi. Antalya’da gerçekleştirilmesi planlanan COP31 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı öncesinde, benzer zirveleri andıran güvenlik tedbirleri bahanesiyle bu adımların atıldığı ileri sürüldü. Yapılan açıklamada, bu tür uygulamaların iktidarın toplumun demokratik tepkilerinden duyduğu endişenin bir göstergesi olduğu savunuldu.

‘Mücadele susturulamaz’
Hukukun evrensel ilkelerinin savunulduğu açıklamada, bu tarz operasyonların ne İlhan Karakurt’u ne de sendikal yapıyı ve toplumsal muhalefeti susturmaya yetmeyeceği net bir dille vurgulandı. Yapılan çağrıda, toplum nezdinde hiçbir karşılığı ve inandırıcılığı kalmayan bu tür antidemokratik müdahalelere derhal son verilmesi istendi. Gözaltına alınan Şube Başkanı İlhan Karakurt ve diğer mücadele arkadaşlarının hiçbir gerekçe gösterilmeksizin acilen serbest bırakılması talep edildi.





