‘Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre, kadınların bir yılda kazandığı ücreti erkekler sadece 9 ayda elde ediyor’ diyen Başkan Vedat Küçük, ‘Bu durum, kadınların erkeklerle aynı gelir düzeyine ulaşabilmesi için yaklaşık 3 ay daha fazla çalışması gerektiğini ortaya koyuyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri de bu tabloyu destekliyor; 2023 yılında erkeklerin ortalama hanehalkı fert geliri ile kadınlarınki arasında yüzde 27'lik bir fark bulunuyor. Bu fark, 2013 yılında yüzde 21 seviyesindeydi” diye konuştu.

Mesleğin geleceğini masaya yatırdılar
Mesleğin geleceğini masaya yatırdılar
İçeriği Görüntüle

İstihdamda büyük uçurum

Temmuz 2025 verilerine göre, Türkiye'de işgücüne katılım oranının erkeklerde yüzde 70,6 iken, kadınlarda bu oranın yüzde 36,4 ile oldukça düşük seviyelerde kaldığını hatırlatan Vedat Küçük, “Geniş tanımlı işsizlik oranına bakıldığında ise kadınlarda bu oran yüzde 40'a yaklaşırken, erkeklerde yüzde 24 seviyesinde seyrediyor. DİSK'in paylaştığı verilere göre, 2025 yılının ikinci çeyreğinde çalışma çağındaki 66,3 milyon kişiden sadece 22,5 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı istihdamda yer alıyor. Bu istihdamın sadece 6,6 milyonunu kadınlar oluşturuyor. Kadınlarda kayıtlı ve tam zamanlı istihdam oranı yüzde 19,7'ye düşüyor” dedi.

Sendikalarda da eşitsizlik

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin sendikalara da yansıdığı belirten Küçük, “ Çalışma Bakanlığı verilerine göre sendika üyelerinin yalnızca yüzde 24,7'sinin kadın olduğuna dikkat çekildi. DİSK, sendikalardaki bu eşitsizliğin kadınların örgütlenmesi önündeki engelleri artırdığını ifade ederek, "Eşit işe eşit ücret hakkı ancak örgütlü mücadele ile mümkündür" mesajını verdi. Türkiye'de kadınların önemli bir bölümü asgari ücretin altında gelir elde ediyor. Asgari ücret kapsamındaki işçi oranı kadınlarda yüzde 58,4'e kadar yükselirken, erkeklerde bu oran yüzde 48,9 seviyesinde. Yaklaşık 2 milyon kadının ise asgari ücrete dahi erişemediği belirtildi. UNWomen verilerine göre dünya genelinde kadınlar erkeklerden ortalama yüzde 20 daha az gelir elde ediyor. DİSK olarak, hükümetin 2026-2028 Orta Vadeli Programı'nda kadınları esnek ve güvencesiz işlere yönlendirme hedefini eleştiriyoruz, Hükümet politikaları bu eşitsizliği daha da derinleştiriyor" ifadelerini kullandı.

İşte DİSK'in talepleri

DİSK olarak, Uluslararası Eşit Ücret Günü'nde cinsiyetler arası ücret adaletinin sağlanması için acil taleplerini sıralayan Vedat Küçük, “ Eşdeğer işe eşit ücretin yasal güvenceye alınması. Etkin denetim mekanizmaları ile eşit ücret politikasının uygulanması. Karar mekanizmalarında kadınların eşit temsiliyeti. Esnek çalışma yerine güvenceli ve tam zamanlı istihdam. Kamusal bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılması. İstanbul Sözleşmesi'nin yeniden yürürlüğe konulması, ILO'nun 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi'nin onaylanması taleplerimiz arasındadır. Eşit işe eşit ücret haktır. Bu hakkın hayata geçmesi ancak örgütlü mücadeleyle mümkündür” dedi.

Muhabir: Esra ALTUNKES