Akseki ilçesi Kuyucak Mahallesi'nde önceki gün saat 13.30 sıralarında orman yangını çıktı. Bölgeye sevk edilen hava araçları yangına müdahale etti. Havadan müdahale sürerken, vadi içerisinde devam eden ve karadan ulaşımın mümkün olmadığı yangın bölgesine ulaşmak için ekipler ormanda yeni yollar açtı. Yangına, 6 helikopter, 5 uçak, çevre ilçelerden gelen gelenlerle birlikte 4 arazöz, 10 su ikmal aracı, 10 ilk müdahale aracı, 5 dozer, 3 ekskavatör ile 500'e yakın yer ekibi tarafından müdahale edildi.  

 

MÜDAHALE GECE DE SÜRDÜ 

Havanın kararmasının ardından yangına gece görüş sistemine sahip 2 helikopterle müdahale edildi. Yangın söndürme çalışmalarında Antalya İl Jandarma Komutanlığı ekipleri de aktif rol aldı. Yangın bölgesine giren jandarma ekipleri, orman görevlileri ile birlikte arazözlerden uzatılan su hortumlarını taşıyarak, yanan yerleri söndürmek amacıyla sabaha kadar çalıştı. Havanın yeniden aydınlanmasının ardından helikopter sayısı arttı. Yangında ilk belirlemelere göre 60 hektar alan zarar gördü. Nemin yüzde 30'larda olduğu yangın bölgesinde hava sıcaklığı ise 07.00'de 25 derece ölçüldü. 

 

21 SAATTE KONTROL ALTINDA 

Yoğun müdahalenin ardından yangın dün kontrol altına alındı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Antalya, Akseki orman yangını havadan ve karadan yapılan etkin müdahaleler sonucunda kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor" dedi. Yaklaşık 21 saatte kontrol altına alınan yangından etkilenen alanın 60 hektar olduğu belirtildi.  

 

DUMAN GÖZCÜSÜ FAR KETMİŞ 

Öte yandan, Akseki’deki yangını ilk olarak Karlık Gözetleme Kulesi'ndeki orman işçisi Uğur Eren’in (50) fark ettiği belirtildi.  Yangının çıkışını haber veren ve kısa sürede müdahale edilmesine katkı sunan Uğur Eren, hava durumunun yangın için kritik olduğu dönemlerde daha hassas gözetleme yaptığını söyledi. Yangının çıkma ihtimalinin yüksek olduğu yerleri de tecrübelerine dayanarak tahmin ettiğini belirten Eren, “Sürekli kontrol ettiğimiz kritik noktalar var. Gözetleme yaptığım sırada duman yükseldiğini gördüm. Hemen tüm birimlere haber verdim. Kısa sürede müdahale başladı. Çok şükür daha fazla büyümeden de söndürüldü" dedi. 

 

 

Kaynak: DHA