24 Şubat’ın yıl dönümünde Antalya, Ukrayna halkının özgürlük mücadelesine ve kayıplarına sahne oldu. Gün boyu süren etkinlikler kapsamında önce Ukrayna Kültür Parkı’nda bir anma töreni, ardından şehir merkezindeki tarihi Saat Kulesi önünde geniş katılımlı bir miting gerçekleştirildi. Günün ilk töreni Ukrayna Kültür Parkı’ndaki Taras Şevçenko kabartması önünde yapıldı. Ukrayna Ailesi Derneği tarafından organize edilen etkinlikte, savaşta hayatını kaybeden çocuklar anısına hazırlanan ve oyuncaklar ile mumlardan oluşan sembolik sergi katılımcılara duygusal anlar yaşattı.
‘Kayıplarımızı unutmayın’
Törende en sarsıcı konuşmayı, Bahmut’ta üç yıl önce kaybolan asker Serhii Sheptunov’un eşi Viktoriia Sheptunova yaptı. Belirsizliğin verdiği acıyı dile getiren Sheptunova, "En zoru ne hayatta ne de hayatını kaybettiğini bilmemek. Sadece bekliyoruz. Onlar hakkında konuştuğumuz sürece hafızamızda yaşıyorlar" sözleriyle herkesi derinden etkiledi. İkinci durak olan tarihi Saat Kulesi Meydanı’nda ise geniş çaplı bir dayanışma mitingi düzenlendi. İstiklal Marşı ve Ukrayna Devlet Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, hayatını kaybeden asker ve siviller için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.


Diplomatik mesajlar
Mitingde söz alan protokol üyeleri, uluslararası desteğin önemine dikkat çekti. Ukrayna’nın Antalya Konsolos Vekili Yuliia Kuchma, Ukrayna’nın egemenlik mücadelesindeki kararlılığını vurguladı. Akdeniz Ukraynalılar Birliği Başkanı Nataliya Karaca, Diasporadaki Ukraynalıların birliğine ve Türk halkının misafirperverliğine teşekkür etti. Ukrayna Ailesi Derneği Başkan Yardımcısı Dmytro Bibik, savaş esirlerinin ve sivil rehinelerin özgürlüğüne kavuşması için susmayacaklarını belirtti.


‘Ukrayna Rüyasının Yüzleri’
Etkinlik alanında ayrıca, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nin talimatıyla başlatılan ‘Ukrayna Rüyasının Yüzleri’ adlı sanat projesi sergilendi. Ukraynalı çocukların umut ve direncini yansıtan eserler, savaşın gölgesindeki masumiyetin sesi oldu. Miting sonunda yapılan ortak açıklamada, Ukrayna’nın 12 yıldır süren bu savaştan zaferle çıkacağına olan inanç yinelenerek, Büyük Kobzar Taras Şevçenko’nun "Mücadele edin, kazanacaksınız, Tanrı yardımcınız olacak!" sözleri hatırlatıldı. Antalya’daki Ukrayna toplumu, Türkiye’ye verdikleri desteklerden dolayı şükranlarını sunarak, "Yaşasın Ukrayna" sloganlarıyla etkinliği sonlandırdı.






