Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (AKTOB) Mayıs Ayı Toplantısı Akra Barut Otel'de gerçekleştirildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla gerçekleşen toplantıda turizm gündemi değerlendirildi. Vali Hulusi Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Erkan Yağcı ve turizm sektörü temsilcilerinin bulunduğu toplantıda AKTOB Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, pazar analizleri ve turizm verilerini paylaştı.
‘2024 rekorlar yılı oldu’
Öncelikle 2024 yılının turizmini değerlendirerek konuşmasına başlayan Bakan Ersoy, "2024 Türkiye turizmi adına tarihi rekorların kırıldığı bir yıl oldu. 2024'te hedeflerimizi revize ederek 62.3 milyon ziyaretçi ve 61.1 milyar dolar gelirle tamamladık. 2017 ile 2024 arasında turist sayısında yüzde 64, turizm gelirlerinde ise yüzde 95.5 oranında bir artış elde ettik. Bu artış yalnızca niceliğe değil, niteliğe de verdiğimiz önemin en güzel göstergesi. Nitekim kişi başı gecelik gelir 2017'de 75 dolar iken, 2024'te 106 dolara, 2025'in ilk çeyreğinde ise 116 dolara ulaştı. Bu gelişmeler, Birleşmiş Milletler Turizm Örgütü sıralamalarına da yansıdı. 2017 yılında 8'inci sırada yer alan ülkemiz, 2023'te 5'inci, 2024'te ise 4'üncü sıraya yükselmiştir. 2025 yılı için hedefimiz 65 milyon turist ve 64 milyar dolar gelirdir" dedi.
Stratejik tanıtım çalışmaları
Antalya'nın sadece Türkiye için değil, dünyanın da en önemli turizm destinasyonlarından biri olduğunu vurgulayan Bakan Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu başarı sadece doğal güzelliklerimizin değil, aynı zamanda stratejik tanıtım çalışmalarımız ve yerel kaynaklarımızla kurduğumuz güçlü iş birliklerinin bir sonucudur. Tüm bu başarı hikayesinin mimarlarından biri de hiç şüphesiz Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'dır. Tanıtım Ajansı kuruluşundan bu yana ülkemizin tanıtım stratejisini yalnızca ulusal değil, küresel bir ölçekte başarıyla yürütmektedir. 2024 yılında Antalya'da gerçekleştirdiğimiz 46 etkinlikte 32 ülkeden 697 kişiyi ağırlarken; 2025 yılının yalnızca ilk 4 ayında 1288 kişiyle çıkartmış olmamız doğru yolda ilerlediğimizin açık bir göstergesidir."
Sürdürülebilirlik vizyonu
Tanıtım faaliyetlerini dijital mecralarda da yoğun biçimde sürdürdüklerini belirten Bakan Ersoy, “GoTürkiye platformumuz üzerinden 2024 yılında 901 milyon, 2025'in ilk çeyreğinde ise 176 milyonun üzerinde dijital gösterim elde ettik. Sosyal medya paylaşımlarımız ise milyonlarca kişiye ulaşarak Antalya'nın dünya genelinde tanınırlığını pekiştirdi. Sadece tanıtımlarla yetinmiyor, içerik üretimiyle de Antalya'nın kültürel ve tarihi zenginliklerini ön plana çıkarıyoruz. Başarılarımızda sürdürülebilirlik vizyonumuzun da çok büyük payı var. Antalya'da turizm işletmelerinin yüzde 81'inden fazlası sürdürülebilir turizm belgesine sahip. Bu da çevresel ve kültürel değerlerimize verdiğimiz önemi ortaya koymaktadır. Yenilikçi uygulamalarla ziyaretçileri otel dışına çıkarmayı ve turistik hareketliliğini kent merkezlerine taşımayı hedefliyoruz” dedi.
Çok yönlü bir destinasyon
Ersoy, sözlerine şöyle devam etti: "Alanya, Aspendos Side, Patara gibi ören yerlerimizin gece saatlerinde de ziyarete açık olması bu hedefin gerçekleşmesinde bir adımdır. Antalya sadece deniz, kum, güneşten ibaret değildir. Spor turizminden gastronomiye, kültürden doğaya kadar çok yönlü bir destinasyon olduğunu artık tüm dünya biliyor. Turizmde temel hedefimiz çevresel, kültürel ve ekonomik sürdürülebilirliği gözeterek, turizm faaliyetlerini 81 ile ve yılın 12 ayına yaymak. Bu kapsamda Antalya’da sadece deniz, kum, güneş değil, bisiklet turizmi, deniz ve doğa turizmi, arkeoloji, gastronomi ve kültürel rotalarıyla çok yönlü bir turizm anlayışını yaygınlaştırıyoruz. 2025 itibarıyla ülke genelinde 28'i Antalya’da olmak üzere 58 bisiklet dostu tesis hizmet vermektedir. Tour of Antalya, Runtalya gibi uluslararası spor organizasyonları Antalya’nın çok yönlü tanıtımına hizmet etmektedir."
Dijital alanda büyük başarı
" Geleceğe Miras projemizle arkeolojik alanlarda 12 ay süren kazı ve restorasyon çalışmalarımız devam ederken, 2024 yılında yurt dışında toplam 1149 eserin iadesini gerçekleştirdik. Kültürel zenginliklerimizi korumak ve dünyayla paylaşmak adına çok önemli adımlar atıyoruz. Ayrıca Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi ile imzalanan iş birliği kapsamında yürüttüğümüz Sürdürülebilir Turizm Programı, uluslararası alanda Türkiye'yi örnek bir ülke konumuna getirmiştir.” GoTürkiye platformunun, bugün 4,5 milyon TikTok, 5,16 milyon YouTube, 3,8 milyon Instagram takipçisiyle dünya çapında en çok takip edilen ülke tanıtım hesabı olduğunu açıklayan Bakan Ersoy, “Dijital alandaki bu başarı, ülkemizin tanıtım stratejisinin ne denli doğru ve etkili yürütüldüğünün somut bir örneğidir” dedi. Bakan Ersoy, bu yıl 20 şehirde gerçekleştirilecek Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin finalinin, 10 Kasım'da Antalya'da yapılacağını da duyurdu.