Antalya’da yaşayan hayvan severlerin Meclis’te yürürlüğe giren sokak hayvanlarına yönelik yeni yasaya tepkisi her geçen gün artıyor. Attalos Meydanı’nda bir araya gelen hayvan severler bir kez daha toplanarak basın açıklamasında bulundu. Grup adına açıklamayı okuyan Attalos Pati Gönüllüleri Platformu üyesi Eda Zorluoğulları, 261 gündür sokaklarda, meydanlarda, mecliste, kampüslerde, Anayasa Mahkemesi’nde, barınaklarda, belediye önlerinde mücadele verdiklerini ve bu yasa iptal edilene kadar direneceklerini belirterek, “AYM'nin ocak sonu, şubat başı gibi katliam yasasını görüşeceğine dair bir duyum aldık. Bu sebeple 30 Ocak'ta AYM 'ye avukatların hazırladığı, içerisinde katliam yasasının iptal edilmesini isteyen, hayvan severlerin imzasının da bulunduğu bir dosya verildi. Bu dünya sadece insanlara ait değil. İnsanlık tarihi boyunca hayvanlarla, doğayla bir arada yaşadık. Ancak hayvanlara yönelik şiddetin normalleşmesi, toplumsal şiddetin yaygınlaşmasına ve sınırlarını genişletmesine yol açıyor. Altındağ'da, Gebze'de, Niğde'de, Mamak'ta yaşanan katliamları hepimiz gördük. Hamile köpekleri tekmeleyerek karınlarını patlattılar, bazı hayvanların kafasını ve uzuvlarını keserek, yavru hayvanları canlı canlı poşetlere koyup boğarak öldürdüler. Bu hafta başında, 3 Şubat tarihinde Erzincan'da korkunç bir katliamla daha karşılaştık. Bu şiddet sadece hayvanlarla sınırlı kalmaz. Bugün hayvanlara yönelen zulüm, yarın kadınlara, çocuklara, LGBTİ+ bireylere ve toplumun savunmasız kesimlerine yöneliyor. Failler çoğu zaman cezasız kalıyor, yetkililer sorumluluk almaktan kaçınıyor. Adaletin sağlanmaması, vicdanları yaralıyor ve toplumsal güveni yok ediyor” diye konuştu. 

‘İhmaller can alıyor’ 

İhmallerin, rant ve liyakatsizliğin can almaya devam ettiğini öne süren Zorluoğulları şunları kaydetti: “Bolu Kartalkaya'da, yangın merdiveni bile bulunmayan bir otelde yangın çıktı ve 78 canımızı kaybettik. Liyakatsizlik, denetimsizlik ve gözünü para hırsı bürümüş patronlar yüzünden insanlar yanarak hayatını kaybetti. Bu katliamların, önlenebilir ölümlerin tek sorumlusu AKP ve küçük ortaklarıdır. Tam 2 sene önce 6 Şubat'ta, Kahramanmaraş merkezli depremlerde, yine yetkililerin görevlerini yapmaması, denetimsizlik, usulsüzlük, liyakatsizlik nedeniyle binlerce insanımızı yitirdik, 11 şehir ağır hasar aldı. Enkaz altında günlerce yardım bekleyen ama yardıma ulaşamayanlar oldu. GSM operatörleri insanların birbirine ulaşmasını engelledi, internet ve sosyal medyayı kısıtlayarak enkaz altındakilerin seslerini duyurmasına, diğer illerden yardım ulaşmasına engel oldular. Enkaz altında can veren insanlara yüzlerce lira telefon faturası yollandı. Bütün bunlar yetmezmiş gibi Kızılay başkanı Kerem Kınık depremzedelere çadır sattı.”  

‘Depremin kahramanları can veriyor’ 

Bakan Kurum: "İstanbul’da acil dönüşmesi gereken 600 bin konut var"
Bakan Kurum: "İstanbul’da acil dönüşmesi gereken 600 bin konut var"
İçeriği Görüntüle

“Büyük felaketin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen hala konteynerlerde yaşam mücadelesi veren insanlar var, hala kayıp çocuklar var, bulunamayan sanıklar, yargılanmayan sorumlular var. Bu felakette çok sayıda hayvan da öldü veya ailesini yitirdi. Meksika'dan gelen ekiple arama kurtarma faaliyetlerine katılan ve onlarca insanın kurtarılmasını sağlayan Proteo isimli köpek soğuk hava sebebiyle yaşamını yitirdi. Aynı şekilde depremde ailesini kaybeden 12 yaşındaki Çınar'ın köpek dostu Alex, enkaz altında ceketini çekiştirerek ve havlayarak Çınar'ın kurtarılmasını sağlamıştı. Çınar, hayatını kurtaran Alex ile birlikte büyümek istediğini söyledi fakat Alex, vicdan yoksunları tarafından zehirlenerek katledildi. Depremde birçok insanı kurtaran köpekler kanlı katliam yasasıyla can vermeye devam ediyor.” 

‘Nöbetimiz sürecek’ 

“Arkadaşlarımızla gittiğimiz barınak ziyaretlerinde iyi tablolarla karşılaşmıyoruz. Antalya büyükşehir belediyesi hala yasaklı ırkları göstermemekte tüm çabalarımıza rağmen. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Türkiye’deki en büyük ve belki de birçok kişiye göre en iyi barınağı yaptığını söylüyor. Bazıları övgü ile bahsediyor bu barınaktan. Adı ‘barınak’, kendi ‘hapishane’ olan bir yer ne kadar güzel olabilir ki? Mahallemizde yaşayan, yaşlı, engelli, kimseye zararı olmayan, yoldan geçen birine ‘hav’ bile demeyen köpekleri toplamaya devam etmekte Muhittin Böcek. En son Karaalioğlan Parkı’ndaki yaşlı köpekleri aldılar ve gönüllüler bir türlü geri alamadı. Yasa ile zorlaşan sahiplendirmelere rağmen, sahiplendirilmesi zor canları neden almakta ısrar ediyor Muhittin Böcek? Barınak kapasitesi dolmak üzere, yeni yer yapılıyormuş. 2028’e kadar süre verilmişken nedir bu acele? Şikayetleri değerlendirirken, köpekleri besleyen hayvan severler ile neden irtibata geçmiyor? Saldırgan olmayan mahalleye ait köpekleri neden alıyor? Barınaklara hayvan sever personel getirilene kadar ve hayvan hakları sağlanana kadar nöbetimiz sürecek. Antalya büyükşehir belediyesi önünde protestolarımız devam edecek.”

Kaynak: ARZU YAVUZ