Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Antalya Şube Başkanı Sadık Acar, laikliğin yalnızca din ve devlet işlerinin ayrılması anlamına gelmediğini belirterek, bunun aynı zamanda tüm yurttaşların vicdan, ibadet ve din özgürlüğünün güvencesi olduğunu ifade etti. Laikliğin Türkiye Cumhuriyeti’nin bel kemiği olduğunu dile getiren Sadık Acar, “89 yıl önce bugün, 5 Şubat 1937’de Anayasamıza laiklik maddesi eklenmiş ve Türkiye Cumhuriyeti laik bir devlet olarak tanımlanmıştır. Böylece ulusumuz, dini duygular üzerinden sömürülmekten kurtulmuş; tebaa olmaktan millet olmaya geçmiştir” diye konuştu.

Antalya’dan özel ailelere dijital destek
Antalya’dan özel ailelere dijital destek
İçeriği Görüntüle

‘Kurumlar tarafsızlığını kaybediyor’

Başkan Acar, son yıllarda laiklik ilkesinin sistematik saldırı altında olduğunu savunarak, Türkiye’de demokrasi ve hukuk düzeninin ciddi yara aldığını belirtti. Tek adam anlayışının güçlendiğini ifade eden Acar, “Bugün ülkemiz, yine tek bir kişinin ne isterse yapabileceği bir ülke haline getirilmiştir” dedi. Devletin tarafsız olması gereken kurumlarının dini açıklamalar yaptığını söyleyen Acar, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da kendi alanı dışına taşan açıklamalarla toplumsal yaşama müdahale ettiğini ileri sürdü.

‘Eğitim birliği bozulmak isteniyor’

Eğitim alanında da laiklik ilkesinin hedef alındığını belirten Acar, karma eğitimin tartışmaya açıldığını ve eğitim birliğinin bozulmaya çalışıldığını ifade etti. Başkan Acar ayrıca, tarikat ve cemaat yapılarına yönelik eleştirilerde bulunarak, bu yapıların dernek ve vakıf adı altında özellikle eğitim başta olmak üzere kamusal alanlarda etkinlik kazandığını söyledi. Acar “5 Şubat Laikliğin Kabulü’nü bağımsızlığımızın taçlanması olarak kabul ediyor, laikliğin sonuna kadar savunucusu olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz. Laiklik demokrasinin olmazsa olmazıdır. Laiklik eşit yurttaşlıktır. Laiklik inanç ve fikir özgürlüğüdür. Laiklik Cumhuriyet’in taşıyıcı kolonudur. Laiklik, Atatürk’e koruyacağımıza dair söz verdiğimiz emanettir. Birleşik Kamu-İş olarak her zaman sahip çıkacağız” diyerek konuşmasını tamamladı.

Muhabir: Esra ALTUNKES