Yenilikçi Hukukçular Platformu Antalya Temsilciliği tarafından ‘Avukatlık Mesleği ve Baro’ konulu düzenlenen konferansta konuşan Antalya Baro Başkanı Avukat Ali Çağdaş Bozaner, avukat adaylarına, avukatlık mesleğini icra etmeye yönelik yol haritası çizerek baroların rolü hakkında kapsamlı bir bilgilendirme yaptı. Başkan Bozaner, avukatlık mesleğinin ne kadar önemli olduğunu, her ne kadar itibarsızlaştırılmaya çalışılsa da hala toplumda ve tarihte büyük oranda kabul gördüğünü vurgulayarak, “Biz Antalya Barosu olarak meslektaşlarımızın mesleki faaliyetlerini, ekonomik durumlarını iyileştirecek, onların mesleğe olan bağlılığını güçlendirecek ve halkımıza da ‘Yanımızda baromuz var’ dedirtecek inanışı ortaya koymak temel amaçlarımızdan biri. Bu kadar tarihi olan, bu kadar geçmişe dayanan baroların saf mesleki faaliyetlerle uğraşması gibi bir sonuç ortaya çıkabilir mi? Hayır. Çünkü hukukçular her daim toplumun lokomotifi olmuş, toplumsal birtakım değişimlerin öncüsü kabul edilmiştir” diye konuştu.
‘Fikir beyan etmek görevimiz’
Baroların her konuyla ilgili açıklama yapmasının sebebini Avukatlık Kanunu’nun baroyla ilgili ödevleri olduğunu savunan Başkan Bozaner, “Baroların, hukukun üstünlüğünü, istinafları sorgulamak görevlerindendir. Öyleyse hem insan haklarıyla ilgili ihlalle çalışmalar yapmak hem de ulusal gerçeklerle ilgili fikir beyan etmek bizim baroların mesleki parçası olarak önümüzde duruyor. Ülkece başımızdan geçen felaketlerde olay yerlerine gittik. Oraların da incelenip kalkınması, baroların bir başat örgüt olma konusunda çalışmalarda bulunduk. Öyleyse avukatlık mesleki ve ekonomik anlamda kendimize bir katkı sağlayacak bir mesleğin faydasında değiliz. Bu mesleğin esas unsuru manevi farkındalık kazandırma durumu. Bu demek değil ki maddi anlamda yükümlülükler ve haklar yerine getirilmesin ama bu avukatlık mesleğine girdikten sonra sizin yaşayabileceğiniz ve görebileceğiniz hayal kırıklığı veya motivasyonu, heyecanı doğrudan etkileyen şeylerdir. Bütün seçim güvenliklerini yapan insanlardan biriyiz. Çünkü şeffaf, hukuka uygun, güzel bir seçim dönemi olsun diye uğraşıyoruz” ifadelerini kullandı.
‘Avukatlar kamunun gücüdür’
İnsanların ifade güçlüğü, topluluk karşısında zorlanabilmesi, kanunların sürekli değişip yenilenmesi sonucu bunların yorumlamasında yaşayabileceği zorluklar karşısında avukata ihtiyaç duyduğunu belirten Bozaner, şöyle devam etti: “Bunların hepsi tarihsel olarak avukatlık mesleğinin çıkış amaçlarından birini taşıyor. Öyleyse biz yargının üç kurucu unsurundan bağımsız olarak serbestliği temsil eden avukatlık olarak bu konuda biraz daha farklı bir noktaya sahibiz. Neden? Çünkü ister istemez kamunun yerine hareket ediyoruz. Örneğin, ellerinde kolluk gücü veya kamu görevleri marifetiyle soruşturma veya kovuşturmada birtakım deliller toplamak veya onlarla ilgili çalışmada bulunmak gibi bir noktası var. Bu konuda yurttaşın yanında olacak, onun temel hak ve ödevleri konusunda birtakım aydınlatmada bulunacak unsurlardan biri de avukatlık olacağını görüyoruz. Dolayısıyla bir vatandaşın yanında, ona el uzatacak olacak, kamunun gücünü oluşturacak avukatlar olacaktır. Bu konuda avukatlık mesleğinin vizyonunu, misyonunu ortaya koyup, daha iyi değerlendirirsek, yarın öbür gün mesleğe atıldığınızda yaşadığınız hususlara ilişkin yorumlar size daha net bir şekilde ortaya çıkacaktır.”
‘CMK ücretleri çok düşük’
Konferansta avukat adaylarının sorularına yanıt veren Baro Başkanı Bozaner, güncel sorunlardan biri olan Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) kapsamında görevlendirilen vekil ve müdafi ücretlerinin Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ne eşitlenmesi ve bu ücretlerin vergiden muaf tutulması gerektiğini savunarak, “Adil yargılanma hakkının gereği olarak zorunlu müdafillik yapan meslektaşlar emeği ve avukatlık mesleğine yaraşır bir ücret almalı. CMK tarifeleri çok düşük. Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi ile eşitlenmeli” dedi. CMK ücret düşüklüğünün birçok avukatın sorunu olduğunu dile getiren Bozaner, düşük ücretlerin mesleğin onuruna yakışmadığını vurguladı.