Dünyanın 30 ülkesi ve Türkiye’nin 60 ilinden temsilcilerin bir araya geldiği Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) 4’üncü Medya Buluşması, Antalya’nın Alanya ilçesinde gerçekleştirildi. Buluşma kapsamında düzenlenen çalıştayda ise mesleki gelişim ve gazeteciliğin geleceği, dijitalleşme ve yapay zeka kavramları masaya yatırıldı. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman moderatörlüğünde yapılan çalıştayda Prof. Dr. Levent Eraslan ‘Sosyal medyanın geleneksel gazeteciliğe etkisi’, Prof. Dr. Zakir Avşar ‘Güncel olaylar ışığında medyada etik duruş’, Zafer Küçükşabanoğlu ‘Medyada yapay zeka’ ve İsmail Bayazıt ‘Big data’ konularında katılımcılara bilgi verdi.

KGK’den ödül töreni

KGK Ödül Töreni ise Lonicera World Hotel Balo Salonu’nda yapıldı. Törene Bahreyn Prensesi Fajer Al Khalifa, Gagauzya Özerk Yönetimi Başkanı Evghenia Gutul, 22’nci dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman’ın da aralarında olduğu çok sayıda davetli katıldı. 7 kişi ve kuruluşa ödül verilen törende Gagauzya Özerk Yönetim Başkanı Evghenia Gutul’a Küresel Diplomasi Ödülü, Filistinli Gazeteci Zahir Elbek’e Küresel Gazetecilik Ödülü, Gazze’den yayın yapan Al Aksa TV’ye Küresel Medya Ödülü, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman’a Türk Dünyası Ödülü, Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu’na Küresel Spor Ödülü, Zafer Küçükşabanoğlu’na Küresel İnovasyon Ödülü ve gazeteci Yavuz Donat’a Meslek Onur Ödülü verildi.

Bakan Uraloğlu: Demir yolunda bayram yoğunluğuna hazırız
Bakan Uraloğlu: Demir yolunda bayram yoğunluğuna hazırız
İçeriği Görüntüle

Özel-Durbay haberine sert çıktı

22’nci dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç, törende yaptığı konuşmada gazetecilin çok önemli bir meslek olduğunu belirterek, geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay hakkında aşk iddiaları ile ilgili haberlere ve linç girişimine de değinerek sert tepki gösterdi. Arınç, “Medyadaki bu çarpık yapılaşmanın sorumluları kimlerdir? Onları siz çok daha iyi biliyorsunuz. Ama ülkede güçlü bir medyanın bulunması, gerçek bir hukuk devletinin, gerçek bir demokrasinin de bulunduğunu ne kadar eğiklik ne kadar yanlışlık varsa bu aynı zamanda ülkedeki birtakım sıkıntıların da habercisidir. Kendi içlerinde bir etik noktadan kontrole ihtiyaç olduğu kadar birbirlerini kontrol etme mekanizmasını temin etmek lazım” dedi.

‘İzole etmek gerekir’

Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Haber yapan, yanlış şeylere imza atan, yanlış konuşmalarla ortalığa fitne fesat yaymaya çalışanları pert etmek gerekir. İzole etmek gerekir. Bu kurumdan dışlamak gerekir. Şimdi sosyal medya sorumsuz bir alan haline geldi. Birkaç gün evvel bir partinin genel başkanı ve belediye başkanı hakkında yazılan çirkin, seviyesiz, ahlaksız, utanmazca bir haberin nelere yol açtığını çok acı bir şekilde görüyoruz. Bunlar beğenilmemeli, adeta bunlardan bütün irtibat kesilmelidir. Bunu kendi içimizde yapmalıyız. Eğer bunu kendi içimizde yapamazsak birtakım siyasetçiler gazeteleri hedef gösterirler. Gazetecileri eleştirmenin ötesinde maalesef hakaret maruz bırakabilirler. Birincisi ne kadar yanlışsa siyasetçilerin gazetecileri hedef göstermesi ve onlar hakkında ağır ithamlarda bulunması da o kadar yanlıştır.”

‘Gazze’de bir dram yaşanıyor’

Medya buluşmasına 30 ülkeden ve Türkiye’nin 60 ilinden katılım olduğunu belirten Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Başkanı Mehmet Ali Dim ise konuşmasında, son dönemde dünyada barış yerine savaşın hakim olduğunu aktardı. Dim, “Yarın itibarıyla 1 yıl olacak Gazze’de bir dram yaşanıyor. İnsanlık dramı yaşanıyor. İsrail denen bir terör devleti orada yaşlı, genç, çocuk bebek demeden herkesi katlediyor. Şu ana kadar 50 binden fazla masum Filistinliyi katletti. Ne acıdır ki, Türkiye dışındaki İslam ülkeleri sessiz. Bu konuda, ‘Görmedim, duymadım, bilmiyorum’ hareket tarzındalar. Beni en çok üzen bu. Avrupa’yı, ABD’yi anlayabiliyorum, İsrail ile bağları var ama İslam ülkelerini anlamakta zorluk çekiyorum” dedi. 

Kaynak: ARZU YAVUZ