Antalya Büyükşehir Belediyesi, kuraklık ve su krizine karşı su tüketimini azaltacak sürdürülebilir çözümler üretmek amacıyla “Sıcak İklim Çim Paneli” düzenledi. Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşen panelde akademisyenler, ziraat mühendisleri ve sektör uzmanları, küresel ısınmayla mücadelede yeşil alanların korunması ve su tüketiminin minimize edilmesi üzerine görüşlerini paylaştı. Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de kuraklığa dayanıklı çim üretimini başlatan ilk belediye olarak, yeşil alanların bakımında yüksek su tüketimine neden olan geleneksel çim türleri yerine daha az su gereksinimi duyan sıcak iklim çimlerini yaygınlaştırmayı hedefliyor. Panelin açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanı Dr. Çiğdem Hacıoğlu, bu yeni nesil çimlerin su tasarrufunun yanı sıra, biçme, gübreleme ve ilaçlama gibi bakım işlemlerinde de maliyetleri önemli ölçüde düşürdüğünü vurguladı. Hacıoğlu, “Büyükşehir Belediyesi olarak yeşil alanlarda kullandığımız su miktarını azaltmak adına türlü önlemler alıyoruz. Ağaç türlerini, çalı formunda bitkileri seçerken ve sulama şeklini planlarken bütün önlemlerimizi alıyoruz. Daha önce kullanılan çim türlerinin yaz aylarında her gün sulanması, sık sık biçilmesi, gübrelenmesi ve ilaçlanması gibi bakım hizmetleri için ekstra iş gücü ve maliyet gerekirken, sıcak iklim çimleriyle sulama ve biçme ihtiyaçlarında yarı yarıya tasarruf sağlanıyor” dedi. 

 

Yeşil alan politikası 

Büyükşehir Belediyesi’nin çevre projeleri hakkında bilgi veren Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Lokman Atasoy, iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri karşısında şehirlerin doğa temelli çözümler üretmek zorunda olduğunu söyledi. Atasoy, “İklim değişikliği ile mücadelede yeşil alanları korumak ve çoğaltmak zorundayız. Özellikle yeşil alanlar konusunda iklim değişikliğine uyum anlamında yapılacak peyzaj, yeşillendirme ve ağaçlandırma çalışmaları son derece önemli. Yenilikçi yaklaşımlar bize doğa temelli çözümleri, yeşil altyapı çözümlerini zaten öneriyor. İklime dirençli bir kent olma noktasında Muhittin Böcek Başkanımızın destekleriyle Türkiye’ye örnek olmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Antalya’nın iklime dirençli bir kent haline gelmesi için Başkan Muhittin Böcek’in destekleriyle yeni projeler hayata geçirildiğini belirten Atasoy, yeşil alanların korunması ve artırılması için yapılan çalışmaların büyük önem taşıdığını dile getirdi. Yeşil altyapı çözümlerinin su krizine karşı uzun vadeli bir mücadele yöntemi sunduğunu aktaran Atasoy, sıcak iklim çimlerinin yaygınlaştırılmasıyla hem kamu alanlarında hem de özel sektörde büyük tasarruf sağlanacağını belirtti. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’ye örnek olacak çevreci projeler geliştirdiğini vurgulayan Atasoy, iklim krizine karşı sadece bireysel değil kurumsal önlemler alınması gerektiğini söyledi. 

 

Uzmanlardan değerlendirme 

Kemer’de bayram coşkusu
Kemer’de bayram coşkusu
İçeriği Görüntüle

Panelde konuşan Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Songül Sever Mutlu, küresel iklim değişikliği nedeniyle su kaynaklarının daha etkin yönetilmesi gerektiğini belirterek, sıcak iklim çimlerinin uzun vadeli peyzaj projelerinde büyük avantaj sağlayacağını dile getirdi. Ziraat Mühendisleri Odası Yönetimi’nden Dr. Fatma Öncü Ceylan Baloğlu ise, “Yeşil alanlarda su tüketimini en aza indirecek, bakım maliyetlerini düşürecek çözümler üretmeliyiz. Su krizinin kapıda olduğunu düşündüğümüzde, yeşil alanlarımızı sürdürülebilir bir anlayışla yönetmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı. Gloria Otelleri Bahçe Koordinatörü Hasan Şengül, özellikle büyük çaplı peyzaj projelerinde düşük su tüketimli bitkilerin tercih edilmesinin hem ekonomik hem de çevresel açıdan önemli bir kazanım olacağını söylerken, Ziraat Mühendisi Ahmet Gülgün ise geleneksel çim türlerinin bakım ve sulama maliyetlerinin her yıl arttığını vurguladı. Gülgün, “Klasik çim türleri, yaz aylarında her gün sulanmak zorunda ve bu büyük bir su israfına neden oluyor. Buna karşın sıcak iklim çimleri hem uzun ömürlü hem de bakım açısından çok daha ekonomik bir seçenek sunuyor” dedi. Panelde sürdürülen çalışmalar ele alınırken, Antalya’nın gelecekte su kriziyle mücadelede öncü şehirlerden biri olması için bu tür yenilikçi projelerin kritik bir rol oynayacağı vurgulandı. Uzmanlar, sıcak iklim çimleri gibi çevre dostu uygulamaların yaygınlaştırılmasıyla, su kaynaklarının korunmasının mümkün olacağını belirtti. 

Büyükşehir Belediyesi/Bülten 

Kaynak: ---