DENİZKURDU-II/2025 Tatbikatı başladı
DENİZKURDU-II/2025 Tatbikatı başladı
İçeriği Görüntüle

Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES- İŞ) Antalya Şube Başkanı Abdullah Kayser, asgari ücretin yalnızca bir taban ücretin oluşmadığını, giderek ülke genelinde ortalama ücret haline geldiğini yaşam standartlarını olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Kayser, yeni asgari ücretin işçilerinin insanınca yaşayabileceği bir seviyeye getirilmesi gerektiğini hatırlattı.  

 

‘Çalışanların yüzde 50'si asgari ücretle geçiniyor’ 

Kayser, Türkiye'de çalışanların büyük bir kısmının asgari ücretle çalıştığını belirtti. Merkez Bankası ve çeşitli araştırma sistemlerinin verilerine göre, Türkiye'de çalışanların yüzde 50'sinin asgari ücretle geçindiğini söyleyen Kayser, bu oranı oldukça yüksek bir düzeyde olduğunu dile getirerek, "Bu, asgari ücretin artık sadece bir taban ücret olmadan çıkmakta, tam anlamıyla ortalama ücret haline geldiği gözlerin önüne sermektedir. Avrupa ajanslarından birinin yayınında da Türkiye'de asgari ücretle insanların giderek arttığına dikkat çekmektir. Bu durum, ekonomik adaletsizliğin giderek büyüdüğünü ve Yaşamın koşulları zorlaştı” dedi.  

‘İnsanca seviyede olmalı’ 

Kayser, TÜRK-İŞ'in Kasım ayında yayımladığı araştırmaya göre Türkiye'de açlık sınırının 20 bin 562 TL'ye ulaşmış durumda olduğunu dile getiren Kayser, “Bu rakam, birçok çalışan için ulaşılması neredeyse imkansız bir seviyeye işaret ediyor. Bu durumda, çalışanlarımızın yüzde 50'den fazlası açlık sınırının altında bir gelirle yaşam mücadelesi veriyor. Yani, çalışanlarımızın büyük bir bölümü, sadece temel ihtiyaçları karşılayabilmek için büyük zorluklar yaşıyor. Bu, ekonomik ve sosyal eşitsizliğin en bariz örneklerinden biridir. Önümüzdeki günlerde belirlenecek olan yeni asgari ücretin, çalışanların insanca yaşayabileceği bir seviyede olması elzemdir” şeklinde konuştu.   

 

Mücadeleye devam sözü 

“Bugüne kadar işverenlere istihdam yaratma bahanesiyle defalarca vergi affı ve SGK prim desteği sağlanmıştır” diyen Kayser, “Ancak gelinen noktada, yıllık gelir vergisinin yüzde 38-40’ını çalışanların ödediği bilinmektedir. Artık işverenler de sorumluluk almalı ve “az kazananın az, çok kazananın çok vergi ödediği” bir sistem hayata geçirilmelidir. Örgütlü ve toplu sözleşmeli çalışma sistemine daha fazla önem verilmesi gerekmektedir. Ancak bu sayede çalışanlar hakkını alabilir ve ülkemizdeki gelir adaletsizliği bir nebze olsun giderilebilir. Sendikamız, insanca yaşanabilir bir asgari ücret için mücadelesini sürdürecektir. Çalışanlarımızın alın teriyle kazandıkları ücretin hak ettiği değeri bulması en temel insan hakkıdır” dedi. Başkan Abdullah Kayser, dünyadaki eşitsizliğin sadece vergilendirme politikalarıyla değil, aynı zamanda daha güçlü bir örgütlü çalışma yapısıyla çözülebileceğini ifade etti. Son olarak Kayser, sendika olarak insanca yaşanabilir bir asgari ücret için mücadelesini sürdüreceklerini belirterek, "Çalışanlarımızın alın teriyle kazandıkları ücretlerin hak ettiği değerin bulması en temel insan hakkıdır. Sendikamız, bu konuda tüm gücüyle mücadele etmeye devam edecek” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: ESRA ALTUNKES