Davanın üçüncü duruşması bugün Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesinde saat 10.00'da görülmeye başladı. Kurultayda seçilen PM ve YDK üyeleri müdahillik tabinde bulundu. Lütfü Savaş'ın avukatı, kurultayın iptalini, Özgür Özel yönteminin görevden uzaklaştırılmasını ve CHP yönetiminin Kemal Kılıçdaroğlu’na verilmesini istedi. CHP'nin avukatı, Kılıçdaroğlu’nun ifade vermediği ceza yargılanmasının kesinleşmesinin beklenmesini istedi. 6 Nisan'daki olağanüstü kurultayla bu davanın konusuz kaldığını belirtip "Bu mahkeme görevsizdir" dedi. Dava 8 Eylül saat 10.00'a ertelendi.

CHP’den ihraç edilen eski Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile delegeler Yılmaz Özkanat, Hatip Karaaslan ve Kamile Bahar Önal, 4-5 Kasım 2023’te gerçekleştirilen 38. Olağan Kurultay’ın iptali ve kurultayda seçilen organların görevden alınması talebiyle dava açmıştı. Farklı mahkemelerde açılan bu davalar, Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesinde birleştirilmişti.

Hayvan pazarlarına şap hastalığı tedbiri: Türkiye genelinde kapanma kararı!
Hayvan pazarlarına şap hastalığı tedbiri: Türkiye genelinde kapanma kararı!
İçeriği Görüntüle

PM ve YDK üyelerinden müdahillik talebi: 'Delege iradesiyle seçildik'

Duruşma öncesi, davaya konu kurultayda seçilen Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyeleri, dava sonucunun kendilerini doğrudan etkileyeceğini belirterek, fer’i müdahillik talebini içeren dilekçelerini mahkemeye sundu.

Davaya katılma talebinde bulunan üyeler, dilekçelerinde şu ifadelere yer verdi:

“Davacı taraf, bazı delegelerin maddi menfaat karşılığında oy kullandığını, iradelerinin fesada uğratıldığını ve bu nedenle kurultayın iptali gerektiğini iddia etmektedir. Ancak bu iddialar hiçbir somut delile dayanmamakta, asılsız ve kamuoyunu yanıltmaya yöneliktir.

Kurultayda tamamen özgür, eşit ve şeffaf bir seçim süreci sonucunda, delege iradesiyle seçildik. Davacı tarafın soyut ithamları, yalnızca şahsımızı değil, tüm delege iradesine ve parti içi demokrasiye yönelmiş ağır bir saldırı niteliğindedir.

Bu nedenle, dava sonucunda verilecek kararın doğrudan tarafımıza etkisi olacağından, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 66. maddesi uyarınca fer’i müdahillik talep ediyoruz. Bu sadece kişisel değil, demokratik işleyiş açısından da önemlidir.”

Savaş'ın avukatı: CHP yönetimi Kemal Kılıçdaroğlu’na verilmelidir

Eski Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın avukatı, katılma talebinin reddini istedi, kurultayın iptalini ve Özgür Özel yönteminin tedbiren görevlerinden uzaklaştırılmasını talep etti.

"Kurultayda organize şekilde suç işlenerek delege iradeleri sakatlanmıştır. Kurultay mutlak butlanla sabittir" iddialarını öne süren Savaş'ın avukatı, "Bu kurultay da sakattır. Özgür Özel’in görevden el çektirilmesi ve partinin o dönemdeki Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından yönetilmesi gerekmektedir. Kemal Kılıçdaroğlu göreve çağrılmalıdır” dedi.

CHP’nin avukatı: PM üyelerinin talebi kabul edilmeli

CHP’nin avukatı Çağlar Çağlayan, PM üyelerinin fer’i müdahillik taleplerinin kabul edilmesini istedi.

Kılıçdaroğlu’nun ceza davasında ifade vermediğine dikkat çeken Çağlayan, ceza yargılanmasının kesinleşmesinin beklenmesi gerektiğini kaydetti. “Beraat kararı verilirse bu dava içinden çıkılmaz bir hal alır” diyen Çağlayan, o davadaki delillerden kimsenin kimseye bir menfaat verdiğinin ispatlanamadığına dikkat çekti.

"Mahkeme CHP'nin kim tarafından yönetileceğine karar veremez"

CHP’nin avukatı Çağlar Çağlayan, "Siyasi partiler, seçimlerini yargı denetimi altında yapar. Mahkemenin siyasi partinin kim tarafından yönetileceğine dair karar verme imkanı yoktur" dedi ve aksi durumda seçilmişlerin kendilerini sürekli mahkeme tehditi altında hissedeceğini söyledi.

Avukat Çağlayan ayrıca Lütfü Savaş'ın mevcut CHP yönetimi tarafından Hatay'da belediye başkan adayı gösterildiğini hatırlattı ve "Bugünkü iddiaları dürüstlük kuralına uymamaktadır" dedi.

"Bu mahkeme görevsizdir"

Dava açma süresinin geçtiğini de söyleyen Av. Çağlayan, "6 Nisan 2025’teki olağanüstü kurultayla bu dava konusuz kalmıştır. Delegenin önüne sandık konulmuştur. Bu mahkeme görevsizdir. Siyasi partilerin kongreleri ancak seçim kurullarıyla denetlenir. Mahkemelerin karar vermesi halinde YSK etkisiz hale gelir" ifadeleriyle beyanını tamamladı.

Savcılıktan itiraz

Kurultaya dair hazırlanan ve Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianame, görevsizlik kararı sonrası Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise iddianameye hem usul hem de esas yönünden itiraz etmişti.

“Oylamaya hile karıştırma” suçlaması

İddianamede, CHP’nin tutuklu cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Baki Aydöner, Cemil Tugay, Erkan Aydın, Hüseyin Yaşar, Mehmet Kılınçarslan, Metin Güzelkaya, Nihat Yeşiltaş, Özgen Nama, Özgür Çelik, Rıza Akpolat ve Serhat Can Eş hakkında, Siyasi Partiler Kanunu’nun 112. maddesi uyarınca “oylamaya hile karıştırma” suçundan 3’er yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Kaynak: Evrensel