5 kamu taşınmazı turizm yatırımlarına açılıyor: Antalya’da turizme yeni tahsisler var
5 kamu taşınmazı turizm yatırımlarına açılıyor: Antalya’da turizme yeni tahsisler var
İçeriği Görüntüle

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde bir okulun yakınında meydana gelen silahlı saldırıda 2’si ağır 11 çocuğun yaralanmasının ardından Öğrenci Velileri Derneği (VELİ-DER) Antalya Şube Başkanı Tülin Koç, yetkililere önleyici tedbirlerin güçlendirilmesi çağrısında bulundu. Yalnızca olay sonrasında failin yakalanmasına odaklanmanın yeterli olmadığını vurgulayan Koç, çocukların eline silahın nasıl geçtiğinin ve şiddete erişimin neden bu kadar kolay olduğunun sorgulanması gerektiğini söyledi. Çocukların silaha erişiminin önlenmesinin devletin sorumluluğu olduğunu belirten Koç, yaşananların yalnızca münferit olaylar olarak değerlendirilmesinin, şiddeti ortaya çıkaran toplumsal koşulları gözden kaçırabileceğini ifade etti. Yoksulluk, eşitsizlik, dışlanma ve çocukların sosyal, psikolojik ve eğitsel desteklerden mahrum kalmasının dikkate alınması gerektiğini kaydeden Koç, çocukların hem şiddetin faili hem de mağduru olabildiği bir tablonun bütün yönleriyle ele alınmasını istedi.

‘Önleyici tedbirler güçlendirilmeli’

Silahların çocukların eline geçmesini önleyecek etkili denetim mekanizmalarının kurulması gerektiğini dile getiren Koç, çocukları ve gençleri şiddete sürükleyebilecek risklerin erken dönemde fark edilmesinin önemine dikkat çekti. Okullarda ücretsiz ve erişilebilir psikososyal destek hizmetlerinin, rehberlik çalışmalarının ve koruyucu-önleyici uygulamaların güçlendirilmesini isteyen Koç, çocukların yaşam hakkının yalnızca saldırı sonrasında alınacak güvenlik tedbirlerine bırakılamayacağını vurguladı. Koç, “Asıl görev, saldırı olduktan sonra müdahale etmek değil; saldırıya giden yolu önceden görmektir” dedi. Okul güvenliğinin yalnızca okul kapısına güvenlik görevlisi yerleştirilmesiyle sağlanamayacağını belirten Koç, çocukların eğitim ortamında kendilerini güvende hissetmelerinin ve ihtiyaç duyduklarında destek alabilmelerinin önemini vurguladı. Güvenli okulun; öğrencilerin açlık, yoksulluk, dışlanma, akran zorbalığı, şiddet ve silah tehdidiyle baş başa bırakılmadığı bir ortam olması gerektiğini ifade eden Koç, çocukların öğretmenlerine ve rehberlik hizmetlerine ulaşabildiği, ücretsiz sosyal ve psikolojik destek alabildiği bir eğitim sistemi çağrısında bulundu.

‘Yetkili kurumlar yanıt vermeli’

Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kamu kurumlarına sorular yönelten Koç, çocukların silaha erişimini önlemek için hangi çalışmaların yürütüldüğünün açıklanmasını istedi. Okul çevrelerinde silah ve şiddet riskini önlemeye yönelik mekanizmaların nasıl işletildiğini soran Koç, risk altındaki çocukların tespit edilmesi, desteklenmesi ve korunması için sunulan kamusal hizmetlerin de kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini kaydetti. Koç, okullarda ücretsiz ve nitelikli psikososyal desteğe erişimin neden hâlâ yeterli olmadığının yanıtlanmasını isteyerek, bu soruların yalnızca Turgutlu için değil, Türkiye’deki bütün okullar için ele alınması gerektiğini vurguladı. Çocukların güvenliğinin eğitim, sosyal politika, çocuk koruma, sağlık ve adalet politikalarının birlikte yürütülmesiyle sağlanabileceğini belirten Koç, şiddet ortaya çıktıktan sonra müdahale etmek yerine şiddeti doğuran koşulların ortadan kaldırılmasını istedi. VELİ-DER olarak çocukların ne ellerinde silah görmek ne de okul yolunda silahla karşılaşmak istediklerini ifade eden Koç, çocukları yalnızlaştıran değil kamusal destek sağlayan, cezalandırmaya değil korumaya odaklanan politikaların hayata geçirilmesi çağrısında bulunarak, “Çocukların eline silah değil, kitap verilmelidir. Çocukların karşısına şiddet değil, güven çıkmalıdır. Okullar korkunun değil; yaşamın, özgürlüğün ve eğitimin alanıdır. Çocukların yaşam hakkı, güvenli okul hakkı ve şiddetsiz bir eğitim için mücadele edeceğiz” dedi.

Muhabir: Esra ALTUNKES