Dünyaca ünlü diş hekimleri, 24-27 Ekim tarihleri arasında bu yıl ikincisi düzenlenen Miacademy Dünya Sempozyumu’nda bir araya geldi. Yaklaşık 1000 diş hekiminin katıldığı, Pine Beach Otel’de düzenlenen etkinlikte dijital diş hekimliği, yeni nesil tedavi yöntemleri ve diş implantları alanındaki son gelişmeler ele alındı. Ayrıca Türkiye’nin diş implantları ve protez pazarındaki yükselişi de sempozyumun önemli gündem maddelerinden biri oldu. Sempozyumda küresel pazarın 2023’te 10,7 milyar dolar değerine ulaştığı ve 2030 yılına kadar yüzde 7,6 büyüme oranıyla 16,7 milyar dolara çıkacağı öngörüldü. Sempozyum süresince katılımcılar, diş hekimliği alanındaki en yeni teknolojileri ve tedavi yaklaşımlarını öğrenme fırsatı buldu. Tedavi süreçlerini hızlandıran çözümler, aynı gün tedavi ve 72 saat gibi kısa sürelerde sonuç alınabilen yöntemler ön planda oldu. Ayrıca yapay zeka destekli dijital teknolojilerle diş hekimlerinin iş akışlarını nasıl optimize edebileceği de tartışıldı. Sempozyumda, Dijital Diş Hekimliği, Anında Uygulama ve 72 Saatte Tedavi Çözümleri, Diş İmplantlarında Türkiye'nin Yükselişi ve Sağlık Turizmi, Türkiye’nin diş implant pazarındaki büyümesi ve sağlık turizmindeki rolü masaya yatırıldı. Türk üreticilerin global başarıları ve yenilikçi ürünleri hakkında bilgi paylaşıldı. 

5 yılda yüzde 300 büyüme 

Türkiye kaliteli ve uygun maliyetli ürünleriyle dünya dental pazarındaki payını her geçen gün artırıyor. Geçen yıl 350 milyon dolarlık ihracatın yapıldığı pazarda, yerli dental implant üreticileri de 34 şirketle sektöre öncülük ediyor. Sektörün hedefi dental implant ihracatında dünyada ilk 3’e girmek. Geçen yıl 10 milyar dolara ulaşan dünya dental pazarı her yıl ortalama yüzde 9 büyürken, Türk şirketlerinin bu pazardan aldığı pay da artıyor. 2023 yılında 350 milyon dolarlık dental ihracatın yapıldığı Türkiye'de 34 yerli şirket de implant üretiyor. Türkiye implant pazarında geçen yıl 20 milyon dolarlık yurtdışı satışı gerçekleşti. Türkiye’nin kaliteli dental implant ürünleriyle yerli yabancı tüketicilerin tercihi haline geldiğini belirten Mode Implant & Mode Medikal CEO’su Oğuz Akyüz, “Pandemide implant ihracatında dünyada 35’inci sırada olan Türkiye, 5 yılda yüzde 300 büyüyerek 2023'te 17’nci sıraya yerleşti. Yılda 4 milyon kişinin implant tedavisi gördüğü Türkiye’de bu kişilerin yüzde 60’ı yerli implantı tercih etti. Bizim de en büyük hedefimiz implant ihracatında dünyada ilk 3’e girmek” diye konuştu. 

8 asırlık tarihi pirinç tanelerine işliyor
8 asırlık tarihi pirinç tanelerine işliyor
İçeriği Görüntüle

Sağlık turizminde artış 

Türkiye ve dünyadan 1000 diş hekiminin katılımıyla Antalya’da düzenlenen MIA Dünya Sempozyumu’nda basınla bir araya gelen Oğuz Akyüz, Türkiye’nin hem dental ürünleriyle hem de başarılı hekim kadrosuyla dünya sağlık turizminden aldığı payı da her geçen yıl artırdığını söyledi. Geçen yıl sağlık turizmi için Türkiye’yi 1,4 milyon kişinin ziyaret ettiğine dikkat çeken Akyüz şunları ifade etti: “Bunun yüzde 25’i dental tedavi için ülkeye gelenlerden oluşuyor. Diş tedavisi için gelenlerin büyük çoğunluğu da implant yaptırıyor. Türkiye’de diş kliniklerinin kullandığı teknoloji, dünyanın hiçbir ülkesinde yok. Türk halkı eskiden yabancı implantlara daha çok güveniyordu. Ancak yerli implantların kalitesini görünce bu algı büyük ölçüde kırıldı.” 

Dünyada örnek hekimler 

Amerika’daki Ohio State Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Yurdanur Uçar, MIA Academy Başkanı Prof. Dr. Hasan Meriç, Redon Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Atakan Akçay, Türk Diş Hekimleri Birliği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Selhan Kaya’nın da katılım sağladığı toplantıda, Türk sağlık sektöründe yaşanan sorunlar da konuşuldu. İstanbul’daki hastanelerde yaşanan bebek ölümleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Akyüz, “Üç kırık kapı kolu yüzünden evi yakmak doğru değil.  Türk hekimleri dünyanın her yerinde çok başarılı. Ancak bu tip kötü örnekler nedeniyle iyi doktorlarımız imaj kaybediyor. Türkiye sağlık ve medikal turizminde çok önde. Türk diş hekimleri de ayrıca bu alanda dünyaya öncülük ediyor. Bardağın dolu tarafına bakmamız lazım” dedi.

Kaynak: ARZU YAVUZ