İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, geçmiş dönemlerde yaşanan depremlerin şiddetlerini yeniden gündeme taşıdı. Ülkemizin acı gerçeği olan depremlerde can kayıplarını en aza indirmek ve çeşitli önlemler almak için neler yapılması gerektiğine ilişkin açıklamalarda bulunan İlk Yardım Eğitmeni ve Acil Tıp Teknisyeni Halit Özdemir, “Deprem hayatımızda her zaman var olan bir gerçek. Ancak doğru müdahaleler ve önlemlerle kayıpların önüne geçmek mümkün” dedi.

Bak-dinle-hisset metodu

Halit Özdemir, olası bir deprem anında yaralılara nasıl müdahale edileceği noktasında şunları söyledi: “Öncelikle sakin ve soğukkanlı olmalı, kendi can güvenliğimizi tehlikeye atmamalıyız. Hastayı gereksiz yere hareket ettirmemeliyiz, kırık şüphesi varsa atel ile bölge sabitlenmeli, hastanın şekli düzeltilmeye çalışılmamalı, soğuk uygulama yapılmalı, varsa takılar çıkartılmalıdır. Kanamalarda ilk müdahalede ise temiz bez ile kanamalı bölgeye bası uygulamalıyız, yeterli değilse ikinci bir bez koyarak kalp seviyesinin üstünde tutmalıyız. Kişi bayıldıysa şok pozisyonu verilmelidir, bilinci kapandıysa 112 aranmalı bak-dinle-hisset metoduyla solunum kontrol edilir. Nefes almıyorsa ilk yardımcı tarafından temel yaşam desteği yapılmalıdır.”

Solunum durmasında neler yapılmalı?

“Kişinin solunumu durmuşsa temel yaşam desteği yapılır, nefes almakta zorlanan hasta rahat edeceği yani yarı oturur pozisyona alınır ve ortamı havalandırmamız gerekmektedir. Kişiye kolonya tarzı şeyler koklatmamak gerekir. Deprem sonrası toz, duman ya da kimyasal madde solunduysa hasta temiz havaya alınır, 112’den yardım istenir ve hasta yarı oturur pozisyonda bekletilir. Yaralının taşınması gerekiyorsa en güvenli yöntem olarak hastayı kısa mesafeyse sürükleyerek omuriliğine dikkat ederek, uzak mesafe ve risk varsa itfaiyeci yöntemi omuzda taşımayı önermekteyiz. Bilinci varsa hastanın omuzdan destek alarak yardımcı olabiliriz.”

Konyaaltı'nda halk sağlığına destek
Konyaaltı'nda halk sağlığına destek
İçeriği Görüntüle

Elektrik çarpmasında ilk yardım

“Elektrik çarpmasında hastaya temas etmeden önce akım kesilir, kesilmiyorsa iletken olmayan tahta gibi materyallerle hasta akımdan uzaklaştırılır. Yanan bölgede bül varsa patlatılmaz, akan suyun altına tutulur. Takılar ödem olacağı için hemen çıkartılır. Elektrik çarpılan kişiyi toprağa gömmek doğru değil, akımdan kaynaklı olarak hastanın kalp ritmi bozulmuş olabilir ve tıbbi yardım istenmelidir. Panik halindeki insanlarda ise öncelikle kişilere sakin olmalarını söylemeliyiz, baskın ses tonu ile komutlar vererek insanları yönlendirmeliyiz. Acil durumlarda tehlikeyi gördüğümüz andan itibaren 112’den yardım istemeliyiz.”

Deprem çantasında olması gerekenler

“İlk yardım çantasında mutlaka bulunması gereken malzemeler de makas –eldiven-gazlı bez-sargı bezi-yara bandı ve benzeridir. Bunun dışında içilebilir su (en az 3 gün yetecek kadar), hazır konserve veya uzun ömürlü gıdalar, ilk yardım çantası ve reçeteli ilaçlar, el feneri ve yedek piller, radyo (tercihen pille çalışan veya şarjlı), battaniye veya ısıtıcı giysiler, kimlik fotokopileri, nakit para, düdük (yardım çağrısı için), hijyen ürünleri (ıslak mendil, sabun, kadın hijyen ürünleri vb.), yedek kıyafet ve ayakkabı. Çantanın her ay kontrol edilmesi, son kullanma tarihi yaklaşan ürünlerin yenilenmesi ve mevsimsel ihtiyaçlara göre güncellenmesi büyük önem taşır.

Muhabir: Arzu YAVUZ