Casu marzu, Sardinya adasına özgü ve çürüme noktasına kadar fermante edilerek içindeki canlı peynir sineği larvalarıyla bilinen bir koyun peyniri. Bu sıra dışı peynir, üretim sürecinde normal mayalanmanın ötesine geçerek, üst kısmı kesilerek sinek larvalarının peynirin içine yumurtlamasına izin veriliyor. Larvalar, peynirin yağlarını parçalayarak ona yumuşak bir yapı ve dışına sızan "lagrima" adı verilen bir sıvı kazandırıyor. Bazı insanlar bu peyniri larvalarla birlikte tüketirken, bazıları ise larvaları temizlemeyi tercih ediyor. Ancak, dikkatli olunması gereken bir nokta var; rahatsız edildiklerinde 15 cm yükseğe zıplayabilen bu larvalar, casu marzu'yu yerken ellerinizi koruma amacıyla sandviçin üzerinde tutmanızı gerektirebilir.
'DİLİ YAKIYOR'
Peynir, Amerika'nın ünlü televizyon programı "Bizarre Foods with Andrew Zimmern"da tanıtıldığında, Zimmern peynirin tadını "O kadar kötü ki dilinizi yakıyor" sözleriyle tarif etmişti. Sardinyalı tutkunları, casu marzu'nun içindeki kurtçukların öldükten sonra tüketilmesinin tehlikeli olduğuna inanıyor. Bu nedenle sadece canlı kurtçuklarla tüketilen peynir, yeterince mayalandığında ince dilimler halinde kesilerek Sardinya ekmeği üzerine sürülüyor ve kırmızı şarap ile servis ediliyor. Sardinyalılar, casu marzu'nun afrodizyak etkisi olduğuna da inanıyorlar. Peynirin tüketim süreci ve içindeki larvaların zıplama özelliği, onu dünya çapında en ilginç ve tehlikeli peynirlerden biri haline getiriyor.