Geçtiğimiz günlerde yeni buğday alım fiyatları ve toptan un fiyatına yüzde 21,4 oranında artış yapılmasının ardından Antalya Fırıncılar Odası ekmeğe zam yapma kararı aldı. Malzeme, kira giderleri, asgari ücretteki artış ve döviz kurundaki yükseliş nedeniyle yarından itibaren Antalya’da yüzde 20’lik bir artış ile birlikte 210 gram ekmeğin fiyatı 6 TL’den satılacak. Antalya Fırıncılar Odası Başkanı Murat Ülger, yapılan 1 TL’lik zammın dahi maliyetleri karşılamadığını belirterek fırıncıların sıkıntılı bir dönemden geçtiğini söyledi.
'Fırıncıları sıkıntıya sokuyor'
Un, maya, elektrik ve doğalgaz gibi temel girdilerin fiyatlarının sürekli yükselmesiyle birlikte, işletme maliyetlerinin de arttığının altını çizen Ülger, “Bu durum fırıncıları sıkıntıya sokuyor. Sektörün sürdürülebilirliği için acil önlemlerin alınması gerekiyor. Ekmek fiyatlar şu ankinden çok daha yüksek olmalıydı. Bizim 6 lira talebimiz yılbaşı öncesine aitti. Ekmek biraz da siyasi bir konu olması nedeniyle diğer sektörlerdeki gibi girdi maliyetlerini aynı hızla yansıtamıyoruz. Mevcut fiyatlarla sektörü ayakta tutmak mümkün değildir” dedi.