Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, Attalos Meydanı’nda bir araya gelerek, ‘İşçi katili Çalık Holding Erol Eğrek’in hesabını verecek’ konulu basın açıklaması gerçekleştirdi. DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi ve Genel İş Antalya Şube Başkanı Vedat Küçük, Eğitim- Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk ve Tüm Bel- Sen Antalya Şube Başkanı İlhan Karakurt, konuya ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi ve Genel-İş Antalya Şube Başkanı Vedat Küçük, güvenlik görevlileri tarafından dövülerek öldürülen işçi Erol Eğrek’in ölümünü kınayarak, olaya sert tepki gösterdi. Küçük, “Bu cinayet yalnızca Erol Eğrek’in değil, tüm emekçilerin onuruna yapılmış bir saldırıdır” dedi.
‘Alışmayacağız’
Türkiye’nin işçi hakları açısından dünyadaki en kötü 10 ülke arasında yer aldığını belirten Küçük, işçilerin hak arama mücadelesinin sistematik şekilde engellendiğini ve iktidar-sermaye iş birliğinin bu ortamı yarattığını söyledi. Açıklamada, Zonguldak’ta yakılarak öldürülen göçmen işçi, Metin Göktepe ve Ali İsmail Korkmaz örnekleriyle birlikte, hak arayanların maruz kaldığı şiddete dikkat çekildi. Küçük, “Bu cinayetlere alışmamız isteniyor, ama biz alışmayacağız” dedi. Soma maden faciasının 11’inci yıl dönümüne de değinen Küçük, faciada kamu görevlilerinin cezasız kalmasını eleştirerek adalet sistemini de sorumlular arasında gösterdi. “Erol Eğrek’in katledilmesi, işçilerin sistematik olarak susturulduğu bir düzenin sonucudur” diyen Küçük, emek örgütleri olarak bu düzene karşı mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.
‘Sermaye zorbalığı’
Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, 10 yıldır tazminatını alamadığı için Çalık Holding binası önüne giden işçi Erol Eğrek’in, holdingin güvenlik görevlileri tarafından dövülerek öldürüldüğünü belirterek yaşanan olayı ‘sermaye zorbalığı’ olarak nitelendirdi. Öztürk, “Çeteler onu katletti. Kendi güvenlik işçilerini tetikçi olarak kullandılar” ifadelerini kullandı. Öztürk, “Kapitalizm psikolojik, sosyolojik ve ekonomik olarak öldürür ama Çalık Holding patronları fiilen öldürüyor” dedi. Öztürk, Çalık Holding’in işçi haklarına tahammül edemediğini, işçinin hakkını aramasının dahi bastırıldığını belirterek, “Kendileri her geçen gün daha fazla kazanırken, yoksullukla boğuşan ve hakkını isteyen işçinin payına ölüm düşüyor. Arkalarında Saray var ne de olsa! Hak yok, hukuk yok, adalet yok çünkü hepsi Saray’a bakıyor” dedi.
İliç’i hatırlattı
Çalık Holding’in daha önce Erzincan İliç’te yaşanan siyanür faciasıyla gündeme geldiğini hatırlatan Öztürk, “Orada da dokuz emekçi hayatını kaybetmişti. Bu holdingin elleri de, paraları da kanlı. Kandan besleniyor ve hesap vermiyorlar” dedi. Öztürk, Erol Eğrek’in öldürülmesini şiddetle kınadıklarını vurgulayarak, “Bu cinayet, emeğe, hak arama mücadelesine ve insan onuruna yönelmiş açık bir saldırıdır. Emeğiyle yaşayanların susturulmasına, ezilmesine, katledilmesine asla sessiz kalmayacağız” dedi. Öztürk, sorumluların yargı önüne çıkarılmasını ve adaletin derhal sağlanmasını talep etti. Tüm Bel- Sen Antalya Şube Başkanı İlhan Karakurt ise, Erol Eğrek’in, holding binası önünde dövülerek katledilmesini şiddetle kınadıklarını dile getirdi.