Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı, ATSO Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Ahmet Öztürk’ün yönettiği toplantı, Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Hacısüleyman’ın açılış konuşmasıyla başladı. Başkan Hacısüleyman, Korkuteli OSB, finansmana erişim, ekonomik istikrar, fuarların Antalya ekonomisindeki yeri ve turizm başlıklarında açıklamalarda bulundu. Toplantı, meclis üyelerinin sektörlerine ilişkin konularda yaptıkları konuşmaların ardından sona erdi.
‘Olgun Turizm Ülkesi’
Turizmde artık ülkenin genç turizm ülkesi olmaktan çıktığını, 'Olgun Turizm Ülkesi' olduğunu belirten Hacısüleyman, sektörde finansa erişim noktasında neler yapılması gerektiğine ilişkin şöyle konuştu: "Turizm sektöründe yaşanan her bir olaydan sonra biz yeni tedbirler alıyoruz. Bu tedbirleri almalıyız. 'Keşke olaylar yaşanmadan önce bu tedbirleri alabilseydik' diye düşünüyoruz. Ama bu binalar 40 yıl önce yapıldı. Bazıları 30-35 yıl önce yapıldı. Yıllardır çalışıyor, bu binalar turizme hizmet veriyor. Binalarda getirilecek yeni yönetimler, yeni yönetmelikler, yeni kanunlar her neyse her zaman için bir sonraki aşamayı temsil etmeli. Yani bundan sonra yapılacaklar da olmalı. Geçmişte yapılmış olan binalarda yapılabilecekleri de hep beraber yapmalıyız ama bu konuda düzenleme yaparken şuna da dikkat etmeliyiz. Bizim belli bir yatak kapasitemiz var. Bu yatak kapasitesi küçüklerden başlıyor. Yani 8 oda, 6 oda, 12 oda, 25 oda öyle gidiyor. Her biri 500 oda değil. Çok sayıda Antalya'da yaşayan ailemizin küçük, butik işletmeleri var ve burada alınabilecek önlemleri sonuna kadar almalılar. Ama bazen de fiziki şartlar itibarıyla bazı şeyler, geçmişte yapılan binalarda yapılamıyor."
‘Sermayenin en büyük güvencesi’
"Bu son gelişen hadiselerden dolayı borsaya yeni düzenlemeler geliyor. Politika faizini üzerinde yerel faiz politikası uygulanıyor. Kurlara bir düzenleme geliyor. Yabancıların yatırımları sermaye bakımından bazı çıkışların olduğunu duyuyoruz. Miktarlar konusunda bir rakam vermeyeceğim. Çünkü rakamlar her kuruluşa göre değişiyor ama önemli olan bu istikrarın devam etmesini sağlayacak önlemlerin ve tedbirleri alınması gerekiyor. Sermayenin en büyük güvencesi limandır. Nereye park edecek? Güvenli bir limanı var. Bizim de 2024'te hatırlarsınız, 'Rezervlerimiz 160 milyar dolar, 170 milyar dolar' dedik. Hepimiz dedik ki, 'Bu sıkıntıyı çekiyoruz ama sonucunda bir sonraki yılı daha iyi hale getirmek için hepimiz bu sıkıntılara razıyız.' Ama kesinlikle finansa erişim konusunda bir kapının açık bırakılması gerekiyor. Sonuçta herkesin bir birikimi yok. Onun için Kredi Garanti Fonu konusunda çok hızlı bir şekilde şirketlerimize finansa erişim konusunda bir imkanın çıkarılmasını talep ediyoruz. Aynı zamanda da bu konuda Maliye Bakanlığımıza bu uygulanan politikalardan sapmadan ve istikrarı sağlayacak önlemlerin de alınmasından çağrıda bulunmak istiyoruz."
Korkuteli OSB müjdesi
Korkuteli OSB, altyapı ihalesinin de müjdesini veren Hacısüleyman, "Korkuteli Organize Sanayi Bölgesi konusunda da merhum Ali Bahar Başkanımızın, tapuları alıp, 'İşte tapular' dediği günü çok iyi hatırlıyorsunuzdur. Öyle bir aşamaya geldik ki Osman Bahçe arkadaşımız 27 Mart'ta altyapı ihalesini yapıyor. Bu o kadar güzel bir gelişme ki. Evet, zor bir yoldu. 7 yılda kimsenin yapamadığını 7 ayda yapan Ali Bahar Başkanımızı rahmetle anıyorum buradan. İşte o tapuları gösterdiği günden sonra artık temel atma töreni aşamasına geldik. Bütün vecibeleri yerine getirildi. Bu anlamda Sayın Valimize, Kaymakamımıza, Belediye Başkanımıza, Osman Bahçe arkadaşımıza ve yönetim kuruluna ve bu konuda emeği geçen tüm arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.