Uluslararası Gastronomi ve Mutfak Yıldızları Buluşması (GastroAntalya), Antalya Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi’nde görkemi bir törenle kapılarını açtı. Etkinliğe Antalya Valisi Hulusi Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan, CHP Kepez İlçe Başkanı Gökhan Ölmez, Akdeniz Şefler Kulübü ve GastroAntalya Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Yüreğir’in yanı sıra 40 ülke ile Türkiye'nin çeşitli kentlerinden gastronomi temsilcileri, sektöründe ürün ve hizmet üreten firmalar, gastronomi ve mutfak sanatları akademisyenleri, profesyonel şefler ve gurmeler ile vatandaşlar katıldı. Başkan Muhittin Böcek, Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle bu yıl 5'incisi düzenlenen Uluslararası Gastronomi ve Mutfak Yıldızları Buluşması'nın gerçekleşmesinden duyduğu mutluluğu ifade ederek, "Turizmin ve tarımın başkenti olarak her daim övündüğümüz Antalya'mız eşsiz doğası ve tarihi zenginliklerinin yanı sıra köklü mutfak kültürleriyle de ilk sırada yerini almaktadır. Bereketli topraklarımızın nimetlerini fedakar çiftçilerimiz ve tecrübeli aşçılarımız sayesinde en iyi şekilde kullanarak, hep birlikte Antalya mutfağını daha da geliştirmeye çalışıyoruz” dedi. 

 

‘Aşçı adaylarına büyük katkı’ 

Böcek, Antalya'ya gastronomi alanında hak ettiği değeri kazandırmak için başlattıkları Uluslararası Food Fest Antalya Gastronomi Festivali'nin üçüncüsünü 2023 yılında rekor katılımla gerçekleştirdiklerini ifade eder şunları kaydetti: "Bugün de Akdeniz Şefler Kulübü’yle dünyanın mutfak yıldızlarını beşinci kez buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yiyecek ve içecek sektöründeki usta yarışmacılar, yerli ve yabancı jüri üyelerinin oylarıyla başarılarını tescil edecekler. Ayrıca çalıştaylar, sunumlar, paneller, ürün tadımları gibi birçok farklı etkinlikler de gerçekleştirilecektir. Bu organizasyonun misafirlerimize yaşattığı heyecanın yanı sıra yeni aşçı adaylarımızın yetişmesine de büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Mutfak sanatımızı, gastronomi sektörümüzü, siz değerli şeflerimizi daha üst seviyelere hep birlikte çıkaracağız. Sözlerime son verirken 5 yıldır bu organizasyonu başarıyla düzenleyen başta Akdeniz Şefler Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Şef Bilal Yüreğir ve tüm ekip arkadaşlarıma, protokol sorumlusu Hüseyin Kayır kardeşime ve Özgür Başkanıma emek veren, katkı koyan, ayrıca sponsor olan bütün herkese çok teşekkür ediyorum. Ayrıca Antalya'mızda düzenlemiş olduğumuz bütün etkinliklerimizde her daim yanımızda olan Sayın Antalya Valimiz Hulusi Şahin'e, kısacası emeğe geçen herkese teşekkür ediyorum." 

‘Gençlere büyük fırsat sunuyor’ 

Antalya Valisi Hulusi Şahin de Mixology'yi daha önce bilmediğini ancak programa geldiğinde Bilal Yüreğir'den öğrendiğini itiraf ederek, festivale ilişkin şöyle konuştu: "Mixoloy, meyvelerin birbiriyle karışımı sonucunda ortaya çıkan hayat gibi bir şeymiş. Bu güzel şehirde böyle güzel bir etkinliği beş yıldır gerçekleştiren başta GastroAntalya'nın lideri Bilal şefimiz olmak üzere dernek başkanımız Özgür şefimize, 40 ülkeden gelen şeflerimize, sayısı binleri geçen yarışmacılarımıza ben teşekkür ediyorum. Turizmin başkenti elbette ki turizmle ayrılmaz bir ikili olan gastronomiye de başkentlik edecekti. Bunu da sağlamış oldunuz. Aynı zamanda turizmin başkenti olan Antalya başkanımızın da ifade ettiği gibi tarımın da başkenti. Bu muhteşem coğrafyada bizim çok değerli ürünlerimiz var. Çok köklü kültürümüzün sonucu çok değerli bir mutfağımız da var. Bunu da bu fırsatla gelen şeflerimize tanıtma imkanımız oluyor. Aynı zamanda da Türkiye'de şeflik mesleğine büyük bir ilgi var ve genç şeflerimiz için de burada, bu yarışma ve gastronomi buluşmaları 4 gün içerisinde büyük fırsatlar sunacak. Onlarca etkinlik gördüm. İçinde atölye çalışmaları var. Yarışmalar var. Paneller, konferanslar var. Büyük şefleri görme, dünya mutfaklarının tanıma fırsatını da genç şeflerimiz burada bulacaklar. Bunların hepsini bir çatı altında buluşturan değerli paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımıza hem bu mekanı tahsis ettiği için hem Antalya gastronomisi için bir çok önemli festival kazandırdığı için huzurlarınızda bir kere daha teşekkür ediyorum. Mutfak buluşmalarının, gastronomi günlerinin hayırlı olmasını diliyorum." 

‘Bu çorbada herkesin bir tuzu var’ 

Antalya Gastronomi ve Eğitimciler Derneği Başkanı Özgür Maloğlu, en önemli gastronomi buluşmalarının birine ev sahipliği yapmanın heyecanını dile getirerek gençlere şöyle tavsiyelerde bulundu: "Biliyoruz ki bizler bu mutfak yolunda sofralara yön verecek olanların sizler olduğunun bilincindeyiz. Bu konuda sizlere birkaç öğüdüm olacak. Tutkunuzu besleyin ve merakınızı asla kaybetmeyin. Kültürel mirasımıza sahip çıkın. Yerel mutfaklarımızı mutlaka en önemli mutfaklarının önünde tutalım. Sürdürülebilirlik ve yerel ürünlerin önemini anlayalım. Yerli ürünlerimizin sonuna kadar kullanımını sağlayalım. Dünya mutfağına açık olun. Yerel ürünlerinizi kullanırken mutlaka yurtdışındaki yeniliklere açık olun. Ekip çalışmasını ve disiplini asla unutmayın. Bunlar benim sizler için altın öğütlerim." Akdeniz Şefler Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Şef Bilal Yüreğir ise ilk günkü gibi heyecanlandığını belirterek, “ 2019'dan bugüne kadar almış olduğumuz bu yolda gelmiş olduğumuz bu nokta ve bu kadar katılım bizi gerçekten çok heyecanlandırıyor. Sizin gibi değerli yöneticilerimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Muhittin Böcek'in, Konyaaltı Belediye Başkanımız Cem Kotan ve Sayın Valimiz Hulusi Şahin'in bize göstermiş olduğu destekler için çok teşekkür ediyorum. Bu çorbada herkesin bir tuzu var. Bu gurur hepimizin. Biz kıtalararası yarışmanın en iyi unvanını almak için yola çıktık. Bu unvanı Antalya'ya getirip, Antalya'yı Gastronomi Yıldızları'nın yetiştiği bir yer yapmak istiyoruz. 180 milyon şefle bu güce sahibiz" ifadelerini kullandı.  

‘Kepez’ ve ‘Balıkçı’ kardeş şehir oldu
‘Kepez’ ve ‘Balıkçı’ kardeş şehir oldu
İçeriği Görüntüle

Kaynak: ARZU YAVUZ