Güncel

Gıda güvenliği masaya yatırıldı 

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) iş birliğiyle Dünya Gıda Günü öncesinde “Ulaşılabilir, Güvenilir ve Sürdürülebilir Gıda Paneli” düzenlendi. Panel, ATB Basın Danışmanı Vahide Yanık’ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi ve gıda güvenliği, sürdürülebilir tarım ile gıdaya erişim gibi önemli konular ele alındı 

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) iş birliğinde Dünya Gıda Günü kapsamında gerçekleştirilen “Ulaşılabilir, Güvenilir ve Sürdürülebilir Gıda Paneli” Antalya'da büyük ilgi gördü. ATB Basın Danışmanı Vahide Yanık’ın moderatörlüğünde düzenlenen panelde, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, dünya genelinde artan gıda krizi ve adil paylaşım sorununa dikkat çekerek, "Dünyada 733 milyon insan açlıkla mücadele ediyor, buna karşılık 2.8 milyar insan sağlıklı gıdaya ulaşamıyor. Gıda üretimi artsa da, bu üretim adil paylaşılmıyor ve gıda fiyatları hızla yükseliyor" dedi. Selışık, FAO’nun Eylül raporuna göre dünya genelinde gıda fiyatlarının son 18 ayda en hızlı artışını kaydettiğini belirterek, sadece üretimin değil, erişimin de ciddi bir sorun haline geldiğini vurguladı. Ayrıca, "Gıdaya ulaşmak yetmez, beslenmek de önemli" diyerek, sağlıklı beslenmenin yalnızca karbonhidrat tüketmekle sınırlı olmadığını, dengeli bir şekilde protein, vitamin ve minerallere ulaşmanın gıda güvenliği açısından kritik olduğunu ifade etti. 

 

‘Global çapta yankı bulabilir’ 

Antalya Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Asım Karabulut, gıda israfının boyutlarına değinerek, "Dünya genelinde her yıl 1.4 milyar ton gıdayı israf ediyoruz. Bunun bir sonucu olarak da 733 milyondan fazla insan açlık çekiyor. Bu israfı azaltmak zorundayız, gıda güvenliğini sağlamanın ilk adımı israfı önlemekten geçiyor" dedi. Turizm bölgelerinde gıda denetimlerinin önemine vurgu yapan Karabulut, "Turizm kenti Antalya'da yaptığımız gıda denetimlerinin sıklığı hem yerli halk hem de turistler için güvenli gıda sağlamak adına çok kritik. Çünkü burada yaşanacak en ufak bir sorun, global çapta yankı bulabilir " ifadelerini kullandı. 

 

Risklere dikkat çekti 

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, tarımsal üretimdeki artışa rağmen karşı karşıya olunan risklere dikkat çekerek, "Son 30 yılda dünya genelinde tarım alanlarının yüzde 15'i çeşitli nedenlerle kaybedildi. Buna rağmen tarımsal üretim, özellikle meyve ve sebze üretimi yüzde 60 oranında arttı" dedi. Erkan, artan dünya nüfusunun gelecekteki gıda ihtiyacına vurgu yaparak, "2050 yılında dünya nüfusunun 9.5 milyara ulaşacağı öngörülüyor. Bu nüfusu beslemek için mevcut gıda üretimini en az yüzde 30-40 artırmamız gerekiyor" dedi. İklim değişikliği ve tarım alanlarının azalmasının tarım sektörü üzerindeki olumsuz etkilerini de belirten Erkan, "Tarımda verimliliği artırmak için bilim ve teknolojiye daha fazla yatırım yapmalıyız" diye konuştu.

 

ATB/Bülten