Antalya Fuarcılık İşletme ve Yatırım A.Ş. (ANFAŞ) Fuar ve Kongre Merkezi’nde bu yıl 31’incisi düzenlenen Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı’na (Food Product) katılım oldukça yoğun oldu. Fuarın sona ermesine yakın saatler kala pek çok insan Türkiye’nin ve Antalya’nın lezzetlerini tatmak için fuara akın etti. Fuarda yer alan pastalar ise ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Herkesin heykel sandığı ürünlerin aslında birer pasta olduğu ortaya çıkınca ziyaretçiler de şaşkınlığını gizleyemedi.  

En dikkat çeken stant oldu 

Food Product heyecanı tüm hızıyla devam ediyor. 300 firma ve 1000 markanın katılımıyla gerçekleşen fuara ilgi son derece fazla. Her gün binlerce vatandaş fuara gelerek dünyanın çeşitli lezzetlerini tadarak anın tadını çıkardı. Fuarda en dikkat çeken statlardan biri ise FoFood Product oldu. Dev ekrandaki robotun yanında en dikkat çeken ise stant alanındaki heykeller oldu. Heykeller ziyaretçileri kendisine hayran bıraktı. Ziyaretçiler de heykeller hakkında duydukları ilginç detayla adeta şok geçirdi. O heykelciklerin aslında birer pasta olduğu ortaya çıktı. Bir sanatçı ustalığında ince ince hazırlanan o heykelcikler aslında lezzetli birer şeker bombası pasta.  

14 yıldır mesleği icra ediyor 

Fuarda yer alan ve dikkatleri üzerine çeken pastaların mimarı Pasta Tasarımcısı Tuğba Yavaşça da yaklaşık 14 yıldır bu mesleği icra ettiğini ve bu süreçte yurt içinde ve yurt dışında birçok yarışmaya katılarak ülkeyi temsil ettiğini dile getirerek şunları kaydetti: “Yaklaşık 14 yıldır şeker hamuru ve pastacılık üzerinde çalışıyorum. Yurt içi ve yurt dışında uluslararası yarışmalarda ülkemizi temsil ederek şimdiye kadar 14 altın ve gümüş madalya kazandım. Burada görmüş olduğunuz heykellerden bazıları Almanya Aşçılık Olimpiyatları’nda altın madalya aldı. Bir şeker hamuru ustası ve sanatçısı olarak hem bireysel eğitimler veriyorum hem de özel siparişler alıyorum. Yüzlerce öğrencim var. Daha önce üniversitede gastronomi bölümünde öğretim görevlisi olarak çalıştım ve bu sürede pek çok öğrenci yetiştirerek bu sektöre yeni isimler kazandırdım.” 

Şeker sanata dönüşüyor 

“Ürünlerimiz tamamen yenilebilir malzemeden yapılıyor. Şeker hamurunda ve tamamen yenilebilir gıda boyalarından yaptığımız heykellerle bu fuarda şovlar yapıyoruz. Ürünlerimizin en önemli özelliği tamamen yenilebilir olması. İnsanlar doğum günleri ve düğün gibi özel günlerinde bu pastalardan sipariş ediyor ve kullanıyor veya hatıra olarak bu ürünleri saklayabiliyor. Bu da bir sanat dalı. Şeker üzerine bir heykeltıraş gibi çalışıyoruz. Heykeltıraştan tek farkı kullandığımız bütün malzemelerin yenilebiliyor olması. Böylece bizler de yoğun emekler harcayarak şekeri sanata dönüştürüyoruz. Bu tarz heykellerin yapımı detayına göre değişmekle birlikte yaklaşık 1 aya yakın bir zamanda sürüyor. Bazı ürünler için 2 ay çalıştığımız oluyor. Çok detaylı ve uzun süreli çalışmaların ürünü bu heykeller.” 

Tema; robot, teknoloji ve sanat 

DEM’li Özyaşar: Tarihi bir kavşağa geldik
DEM’li Özyaşar: Tarihi bir kavşağa geldik
İçeriği Görüntüle

“Bu fuar için belli bir tema seçtik. Temalardan bir tanesi robot, teknoloji ve sanatın birleşimi üzerine oldu. Diğer bir temamız da daha çok çiçekler ve büstleri üzerine gerçekleştirdik. Burada yine doğa ve sanatı da buluşturmak üzerine bir emek sarf ettik. Belli bir tema üzerine gittik ama göze hoş görünecek ve insanları mutlu edecek ürünler üzerine çalışmayı seviyoruz.”

Kaynak: ARZU YAVUZ