2025’in Ocak-Mart dönemine ait ilk veriler, Türkiye açısından alarm zillerinin çaldığını gösteriyor. Almanya’dan yurtdışına havayolu ile yapılan seyahatler bu dönemde sadece yüzde 1 artarak 17,3 milyona ulaştı. Bu dönemde; Türkiye yüzde 6,5 oranında geriledi, İspanya yüzde 3,7 oranında büyüdü ve liderliğini korudu; Mısır ve Fas, sırasıyla yüzde 6 ve 7 artışlarla dikkat çekti.
Almanya pazarının Antalya için önemi
2024 yılında Almanya’dan yurtdışına yapılan seyahatlerde 10 milyon ziyaretçiyle Türkiye, 13,2 milyon Alman turisti ağırlayan İspanya’nın ardından en çok tercih edilen ikinci destinasyon olurken; Türkiye’ye gelen Almanların toplam gecelemelerinin yaklaşık yüzde 85’i Antalya’da gerçekleşmişti.
Antalya’nın pozisyonu zayıflayabilir
Özellikle Antalya için bu düşüş endişe verici. 2024’te Alman turist konusunda Türkiye ortalamasının çok üzerinde olan Antalya, 2025’in başında gelen olumsuz verilerle karşı karşıya. Almanya pazarındaki rekabetin artması ve alternatif destinasyonların cazibesini artırması, Antalya’nın Alman turistler nezdindeki pozisyonunu zayıflatabilir.
Yavuz: ‘Dikkat çekici bir düşüş yok’
Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, Alman pazarında dikkat çekici bir düşüş görmediğini, rezervasyon akışlarının da bu durumu teyit ettiğini belirtti. “Turizmde mevsimsel olarak çukurlar vardır; bayramlarla ilgili olarak bir iner, bir çıkar” diyerek dönemsel iniş çıkışlara dikkat çeken Yavuz, yerinde seyreden bir sürecin ardından yükseliş beklentisi yineledi.
‘Karamsar bir tablo görmüyorum’
Fiyatların rahatsız edici hale gelse Türkiye’nin hali hazırda çocuklu ailelere çok büyük avantajlar sunan bir ülke olduğunu vurgulayan Yavuz, “Diğer ülkeler turist istemediklerini söylüyor. 15 Haziran’da İspanya’da turizme karşı büyük bir yürüyüş var. Biz misafirperver bir milletiz. Bir sapma ya da karamsar bir tablo görmüyorum” diye konuştu.
İspanya’da su tabancısı eylemi
Geçtiğimiz yıla damga vuran turist karşıtı eylemlerin 2025’te doruğa ulaşacağını kaydeden Yavuz, henüz sezon başlamadan İspanya’da boykotların yoğunlaştığını söyledi. Geçen sene su tabancasıyla turistlere saldıran İspanyolların eylemini hatırlatan Yavuz, özellikle konut fiyatlarının artması ve tatil bölgelerinin turistler tarafından istilasının yerel halkı isyan ettirdiğini, bunun da Türkiye turizmine avantaj sağlayabileceğine vurgu yaptı.
Boykotlar Türkiye’ye yarayabilir
Yunanistan’ın da en çok grev ve boykot yapan ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken Yavuz, geçen seneki ‘Havlu Hareketi’ne değinerek, “Bu sene de bundan daha keskin eylemler gelecektir. Zira turizmle birlikte Yunanistan’da hayat, yerel halk için daha pahalı hale geldi. Önümüzdeki dört ay boyunca kısıtlamalardan, yeni vergilerden, yasaklardan, cezalardan oluşan birçok yeni düzenleme hayata geçirilecek. Bu da turistlerin rotasını Türkiye’ye çevirmelerinden önemli bir etken oluşturacaktır” dedi.