Trafik kazalarında yanlış ilk yardımlara dikkat çeken Acil İlk Yardım Eğitim Merkezi Eğitmeni Halit Özdemir, doğru ilk yardım uygulamalarını aktardı. Özdemir, olay anında soğukkanlılık ve doğru bilginin önemine vurgu yaptı. Özdemir, “İlk olarak çevre ve kendi güvenliğinizden emin olmalısınız. Sonrasında 112’yi aramak ya da sakin olan bir kişiye aratmak gerekmektedir. Arayan kişi, olayın tanımını 112’ye doğru bilgi vererek aktarmalı. Araçta sıkışma, yanma ve benzeri durumlar varsa itfaiye, olay yerinde kavga varsa polisin de güvenlik için gelmesi gerekmektedir. Kazaya karışan aracın ilk önce kontağının kapatıldığından ve el freninin çekilmiş olduğundan emin olunmalıdır. Eğer hastanın bilinci varsa hastayı hareket ettirmemek ve su içirmemek gerekiyor” diye konuştu. 

 

‘İlk müdahale önemli’ 

Eğitmen Halit Özdemir, bir trafik kazasında yaralıların güvenli bir şekilde taşınabilmesi için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini ise şöyle açıkladı: “Olağanüstü bir risk yoksa yaralının yeri değiştirilmemelidir, trafik kapatılmalıdır. Uyarıcı levhalar kullanılmalıdır, mecbur kalmış isek baş-boyun-gövde ekseni bozulmadan yaralı düz bir şekilde taşınmalıdır. Araçtan yaralıyı çıkartmak gerekiyorsa ilk yardım eğitimi alan bir kişi tarafından rentek manevrası yapılmalıdır. Trafik kazalarında kafa travması ve boyun kırığı olma riski sık karşılaşılan yaralanma türlerindendir. Mecbur kalmadıkça hastaya su içirmemek ve hastayı hareket ettirmemek en iyi ilk yardımdır. Hastanın kanaması varsa temiz bir bezle tampon yapmak gerekiyor. Hastanın bilinci ve solunumu varsa korku ve endişelerini gidererek 112’yi beklemek gereklidir.” 

 

LÖSEV’den bayram kampanyası
LÖSEV’den bayram kampanyası
İçeriği Görüntüle

‘Bak-dinle-hisset’ 

İlk yardım ekipmanları arasında gazlı bez, sargı bezi, makas ve eldivenin olması gerektiğine vurgu yapan Özdemir, şöyle devam etti: “İlk müdahalede öncelikle kendi ve çevre güvenliğimize, hasta sayısına ve durumuna dikkat etmeliyiz. Beyin ölümü 3 ve 5 dakika içinde olduğu için, ‘bak- dinle- hisset’ yöntemiyle solunum durması olan kişiye temel yaşam desteği eğitim alan kişi tarafından bir an önce yapılması gerekiyor. Uzuv kopması varsa, kan kaybı için turnike yapılmalı. 15-20 dakikada bir turnike 2-3 saniye gevşetilmelidir. Kopan parça suya veya buza temas etmeyecek şekilde soğuk bir yerde muhafaza edilmelidir. Yaralının yanından ayrılmayarak korku ve endişeleri giderilmelidir. Kaza geçiren insanlar şoka girer. Onların hareket etmemelerini ve sakin olmaları gerektiğini sürekli hatırlatmak gerekiyor. Bilinçsiz insanların yaralıdan uzak durmasını sağlamak en iyi ilk yardımdır. 8+8 iki gün temel ilk yardım alan kişi, İl Sağlık Müdürlüğü’ndeki teorik ve pratik sınavdan başarılı olup ilk yardım kimlik kartı ve sertifikası almaya hak kazanır. Bu süreçlerden geçmeyen kişilerin hastaya müdahale etmesi doğru değildir. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş ilk yardım eğitim merkezlerinden eğitim alınması gerekmektedir.”  

Kaynak: ARZU YAVUZ