IAU'nun belli yıllarda gerçekleştirdiği genel kurul çalışmalarında gelen öneriler üzerine resmiyet kazanan isimlendirme çalışmalarının tüm dünyada ilgi çektiğini belirten Prof. Dr. Özel, isimlendirme konusunda oldukça sıkı sayılabilecek kurallar olduğunu söyledi. Bazı gök cisimlerinin belli konulara ayrıldığını kaydeden Prof. Dr. Özel, "Mesela Venüs’teki tüm yapılara kadın ismi verilmesi kurallardan biri. Merkür ise sanatçılara ayrılmış durumda. Asteroidler ve kuyrukluyıldızlara isim konusunda, onu keşfedenin bir öneri hakkı var. Politik olmamak koşuluyla buna genelde uyuluyor" diye konuştu.
Kaz dağları
İsimlendirme çalışmalarının Jüpiter Gezegeni’nin aylarında da sürdüğünü belirten Prof. Dr. Özel, bu aylarda ‘Kaz Dağları’ (İda), ‘Trakya Karaltısı’ (Thrace Makula), bugünkü Çanakkale’de de bir yerleşim olan antik ‘Dardanos’, ‘İznik’ (Nicaea) ve ‘Meriç’ (Maritza) isimlerini taşıyan oluşumlar bulunduğunu söyledi.
Piri Reis Pluton’da
Pluton gezegeninin, NASA’nın uzay aracınca 2015’teki keşif ziyaretiyle yüzey oluşumlarının belirlendiğini kaydeden Prof.Dr. Özel, sonrasında ise diğer gezegen ve göktaşları gibi isimlendirme yapıldığını söyledi. Prof. Dr. Özel, bu gezegendeki yüzey oluşumlarından birine 1513’te yeni dünyayı da içeren ilk dünya haritasını yapmış ünlü Osmanlı denizcisi ‘Piri Reis’ (1473-1556) isminin verildiğini kaydetti.
Nasreddin Hoca Karon’da
Pluton’un kendisine yakın büyüklükteki uydusu Charon’un (Karon) da dünyadan çeşitli isimler taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Özel, bu cüce gezegen-uydu üzerindeki bir oluşuma da ‘Nasreddin’ (Hoca) isminin verildiğini belirtti. Prof. Dr. Özel, son olarak Satürn’ün en büyük ayı olan Titan’da isimlendirilen göl yapılı oluşumlardan birine Uluslararası Astronomi Birliği tarafından 2017’de ‘Van Gölü’ adı verildiğini sözlerine ekledi.

DHA
Kaynak: Haber Merkezi