Geçen sene Rusya dahil birkaç ülkede düzenlenen geniş kapsamlı Kırgız Cumhuriyetinin göç idaresi paydaşları ile o ülkenin üst düzey katılımcıların da bulunduğu iki günlük toplantı etkinliğini bu yılda Hotel Su’ da gerçekleştirildi. Toplantıda, ’Acımasız göçmen mücadelesinde işçilerin güvenli istihdamı, imkanların genişletmesi ve işçi haklarının korunması’ tartışıldı. Toplantı ‘Kırgız göçünün kadın yüzü’ başlığını taşıdı. Toplantının açılışında, Türkiye’de 60 bin Kırgız’ın yaşadığı, bunun yüzde 60’ından fazlasının kadın olduğu belirtildi, çalışma hayatındaki sorunlara dikkat çekildi. Açılışta Kırgız Cumhuriyeti milletvekilleri Talieva Kamila Abdurazakovna, Surabaldieva Elvira Jyrgalbekovna, Kırgızistan Dayanışma Merkezi Direktörü Abdukadyrova Lola Abdrakhmanovna, Antalya Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Durmuş Ali Aslan, evsahibi Antalya Kırgız Derneği Başkanı Sherikbek Akimov konuştu.
KADIN ÇOĞUNLUĞU
Kırgız Milletvekili Talieva Kamila Abdurazakovna, küresel olarak göçün kadın yüzünün sorunlarını çözmek için toplandıklarını, dünyada göçün önemli, güncel bir sorun olduğunu hatırlatarak, “Kırgızistan’dan 3 parlamento milletvekili geldik. Türkiye’de yaşayan Kırgızların çoğunluğu kadın olduğu için yaşça 45 yaşın üzerindeler. Onların yaşadığı sorunlarını konuştuk. Türkiye’de 60 bin civarında Kırgız yaşıyor. Bunların yüzde 60’ından fazlasını kadınlar oluşturuyor. Kadınlar daha çok yaşlı, çocuk ve hasta bakımlarında çalışıyor. Hukuki yönden bazı zayıflıklar var. En önemli iki sorun oturma ve çalışma izni. Dostluk ve kardeşlik çerçevesinde bunları çözmeye çalışıyoruz” dedi.
‘Türk-Kırgız kardeşliği’
Antalya Kırgız Derneği Başkanı Sherikbek Akimov, Türk-Kırgız kardeşliğini yaşattıklarını hatırlatarak, Dernek olarak amacımız Türkiye ile Kırgızistan arasında ebediyen dostluk ve kardeşliği kurmak. Elimizden geldiğince milletimizi, örf adetlerimizi, tarihimizi tanıtmaya çalışıyoruz. Karşılıklı birbirimizi daha çok sevelim diye. 6 ülkeden diaspora temsilcisi katıldı. Amacımız, göç yaşayan Kırgız vatandaşlarının haklarını, hukukunu en iyi şekilde devlet yetkililerine anlatıp, yaşam standartlarını istenilen seviyeye çıkarmak” şeklinde konuştu.
Göçmen politikalıları
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’i temsilen toplantıya katılan Durmuş Ali Arslan ise, Türkiye’nin bu alandaki deneyimlerini anımsatarak, “Türkiye’mizin bu konuda büyük tecrübesi var ilk göçleri 1967 yılında Almanya Avrupa’ya yaptı ancak 2000’li yıllardan itibaren çok yönlü kapsamlı tedbirlerle girişimlerle belli güzel bir seviyeye getirdi. Görüyorum ki Kırgız Cumhuriyeti devleti çok kısa sürede bu konuları el atmış ve milletvekillerinin duyarlılığıyla güzel gelişimlerde bulunduğunu görmekteyim. Bu konuda hükümetlerin yapacakları bir yana biz Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak göçmen politikalarıyla ilgili yaklaşımımız, ‘çözemiyorsan yönetmek lazım’ anlayışıdır. Bu çerçevede kültürü ile ata kökleri ile sosyal vitesi ile insanlığıyla sevecenliği ile bize yakın olan Asya’daki Türk toplumları öncelik veriyoruz. Burada Kırgız diasporasıyla halkıyla toplumuyla büyük şehrimiz belediyemiz büyük bir uyum içerisinde karşılıklı anlayış içerisinde Antalya’ya yakışır birlikteliği sergiliyoruz” dedi.