Antalya’da Kurban Bayramı yaklaşırken, vatandaşların hem kurbanlık hayvan arayışı hem de kesim planları hız kazandı. Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, vatandaşlara önemli uyarılarda bulunarak, kurbanlık hayvan seçerken sadece kilo ve görünüşe değil, hayvanın sağlıklı olup olmadığına dair bazı fiziki belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Yardımcı, “Doğuştan boynuzu olmayan veya boynuzları kırık olan ya da doğumdan sonra boynuzları elektrikle köreltilen hayvanlar kurban olarak kesilmesine dikkat edin. Doğuştan boynuzu olmayanları alabilirsiniz. Boynuzu kırık olanları ise kesinlikle almayın. Kurban ibadetinin kabulü için hayvanın sağlıklı, kusursuz ve İslami ölçülere uygun olması gerekir” dedi.
Hangi özelliklere dikkat edilmeli
Kurbanlık hayvan alırken dikkat edilmesi gereken başlıca önemli hususlara değinen Başkan Yardımcı, “Kurbanlık büyükbaş hayvanlarda en az 2 yaşını doldurmuş olması gerekir. Bu da ön dişlerin değişmiş olmasıyla anlaşılır. Özellikle vatandaşlarımızdan ön dişlerine bakmalarını rica ediyoruz. Dişi değişmemiş hayvan kurban olmaz” dedi. Hayvanın gözlerinin canlı, parlak ve akıntısız olması gerektiğini belirten Yardımcı, kulakların ise kopuk ya da şekil bozukluğu olmaması gerektiğine dikkat çekti ve “Hayvanın bir kulağı eksikse ya da doğuştan bir uzvunda eksiklik varsa, bu hayvan kurbanlık değildir” ifadelerini kullandı.
Topallık ve hastalık belirtileri
Yürüyemeyen, aşırı zayıf ya da hasta hayvanların kesinlikle kurban edilmemesi gerektiğini söyleyen Osman Yardımcı, “Topallayan hayvan kurban edilmez. Hayvanın besili, hareketli ve sağlıklı olması gerekir. Kurbanlık hayvanların mutlaka kulak küpesi olmalı ve veteriner sağlık raporu bulunmalıdır” dedi. Yardımcı, kayıt dışı hayvanlara karşı dikkatli olunması gerektiğini, bu tür hayvanların hem dini hem de sağlık açısından sakıncalı olduğunu ifade etti. Başkan Yardımcı, “Kurban ibadetinin hem dini hem de toplumsal yönü vardır. Dini şartlara uygun olmayan hayvanları kurban etmek hem ibadeti geçersiz kılar hem de toplum sağlığını riske atar. Bu yüzden dikkatli olunmalı, güvenilir yerlerden alışveriş yapılmalı” dedi.
‘Yetkili yerleri tercih edin’
Vatandaşların kesim işlemleri için belediyelerce belirlenen kurban kesim alanlarını tercih etmesi gerektiğini belirten Yardımcı, kayıt dışı ve hijyenik olmayan ortamlarda yapılan kesimlerin hem halk sağlığını tehdit ettiğini hem de dini kurallara uygun olmadığını söyledi. Yardımcı, “Antalya genelinde hazırlanan kesim alanlarında uzman kasaplar ve veterinerler görev yapacak. Hijyen kurallarına uygun, dini vecibelere saygılı bir kurban süreci için lütfen yetkili yerleri tercih edin” çağrısında bulundu.