Türkiye’de imam hatip okullarının sayısı ve kontenjanlarının artığına dikkat çeken Eğitim-İş Antalya 2 No’lu Şube Başkanı Önder Güneş, “Nitelikli okul olarak açtıkları fen bilimleri ve sosyal bilimler programı uygulayan proje okulu Anadolu imam hatip liselerinde puan 200’lere kadar düştü. 90 soruluk LGS testinde 11 yanlış yapıp gerisini boş bırakan bir öğrenci, aldığı 186 puan ile tercih edebileceği proje okulu statüsündeki imam hatipleri tercih etmedi. Fen liseleri, Anadolu liseleri hızla dolarken sınavla ve adrese dayalı yerleştirmede imam hatip liseleri ve meslek liselerinde binlerce kontenjan boş kaldı. Kepez ilçemizdeki 600 kontenjanı olan bir meslek lisesinin ancak yüzde 20’sine öğrenci yerleştirilebildi. Türkiye’de imam hatip okullarının sayısı ve kontenjanı artarken Anadolu ve fen liselerinin kontenjanı düşürüldü. Çocuğunu imama hatip okuluna göndermek istemeyen veliler ise yüksek artış gösteren özel okullar sebebiyle köşeye sıkıştı” diye konuştu.
‘Hala rayına oturamadı’
Eğitim sendikalarının, kamusal, bilimsel ve laik eğitimin etkin kılınmasını talep ettiğini belirten Güneş, “Çeyrek asra yakındır AK Parti’nin yönettiği Türkiye’de defalarca değişen eğitim sistemi hala rayına oturamadı. İktidar döneminde imam hatip okullarının sayısı ve kontenjanı yükselirken, çocuğu Anadolu veya fen lisesi kazanamayan veliler, çocuklarını imam hatipler yerine özel okullara göndermeye itiliyor. Çocuklarını imam hatip okullarına göndermek istemeyen bütçesi de özel okullara yetmeyen ailelerin sayısı her geçen gün artarken sendika yöneticileri hükümeti bilimsel, kamusal ve laik eğitim için adım atılması için bir kez daha uyardı” dedi.
‘Orta sınıf gönderemez’
Başkan Önder Güneş, LGS sınavının sonuçlanmasından sonra proje okullarında kontenjanların azaltıldığını hatırlatarak, “Çocuklarımızın yerleştirmeleri ve puanlarına göre bir okula gitmeleri gerekiyor. Kontenjan olmayınca çocuklar imam hatip okullarına veya meslek liselerine yönlendiriliyor. Çocuğundan ümitli olan aileler imam hatip liselerine göndermemek için özel okullara yöneliyor. Artan enflasyon sebebiyle özel okul fiyatlarına yetişilemiyor. Orta sınıf bir ailenin karşılayabileceği tutarlar değil. Türkiye’de ekonomik kriz var diyoruz. Emeğinin karşılığını alamayan asgari ücretli, emekli, memurlara tasarruf tedbirleri uygulanırken özel okullar ve özel hastanelerde astronomik fiyatlarla karşılaşıyoruz” şeklinde konuştu.
‘Fiyat artışları anormal’
Milli Eğitim Bakanı’na seslenen Güneş, “Geleceğimiz olan çocuklarımız için akademik eğitimin artırılması gerekiyor. Çocuklarımızın eğitimi bilimsel olmalı. Bunun için eğitimin kamusal olması gerekiyor. Çocuklara kamusal eğitim verilmesi gerekiyor. Talebe göre kontenjan artırılıyor. Bunun faturası da ailelerin bütçesine ve çocukların geleceğine kesiliyor. Özel okullar öğrenci kaybetmek istemiyorsa devletin kontrolünde olmalı. Bu fiyat artışları anormal bir yükselişte olmamalı” ifadelerini kullandı. Öte yandan Güneş, 29 Temmuz’da tüm Türkiye’de sendika binalarına ‘Çağ dışı müfredatı tanımıyoruz, eğitimde tarikat ve cemaatlere geçit vermeyeceğiz, öğretmenlik meslek kanununuza boyun eğmeyeceğiz, cumhuriyet dersi vermeye devam edeceğiz’ pankartını asılacağını hatırlattı. Eğitim-İş olarak, Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğüne siyah çelenk bırakarak basın açıklaması gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.