1985’ten bir kare: Antalya Varyant’ta kestirme yaya yolu o zaman da varmış!
1985’ten bir kare: Antalya Varyant’ta kestirme yaya yolu o zaman da varmış!
İçeriği Görüntüle

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı, ATSO Meclis Salonu’nda Meclis Başkanı Ahmet Öztürk’ün açılış konuşmasıyla başladı. Toplantıda konuşan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Hacısüleyman, genç nüfus, eğitim, ekonomik ve siyasi gelişmeler ile kent ve ülke ekonomisine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Toplantı öncesinde 27. Dönem Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, ‘Dar Alanda Siyaset’ isimli kitabını meclis üyeleri için imzalarken, Başkan Hacısüleyman ve Meclis Başkanı Öztürk, günün anısına Subaşı’ya hediye takdim etti. Geçtiğimiz aydan bu yana ekonomik gelişmelerde değişim olmadığını ve özellikle yüksek faiz oranlarının üretimi ve ticari faaliyetleri sekteye uğrattığını dile getiren Hacısüleyman, “Bu faizlerle iş yapmak mümkün değil. Biz tüketim için değil, üretim için finansmana erişmek istiyoruz. Bize bir yol açılması gerekiyor, nakde sıkışmış durumdayız. İşletmelerimizin ticari faaliyetlerini yürütebilmesi için üretebilmesi, satabilmesi ve finansa erişiminin olması gerekiyor. Bu üç ayak olmadığı sürece zaten kar etme şansımız yok, kar etmeyen bir üretim merkezi, işletme ayakta duramaz” dedi.

‘Hangisine inanacağımızı şaşırdık’
Konuşmasında enflasyon konusuna da değinen Hacısüleyman, “Üç farklı enflasyon rakamı var, hangisine inanacağımızı şaşırdık. Sokakta hissettiğimiz pahalılıkla açıklanan rakamlar örtüşmüyor. Bu gerçekten çok üzücü” dedi. Türkiye’nin ihracat ve iç üretimi artırması gerektiğini vurgulayan Hacısüleyman, üretim odaklı finansmana erişim taleplerinin kaynak israfına neden olmayacağını belirterek, “Hiçbirimiz şunu demiyoruz, paramız olsun çok para harcayalım. Hayır, amacımız o değil. Amacımız üretmek tüketirken de çok dikkatli olmak. Hiçbirimiz gelişigüzel bir harcama yapmıyoruz. Ticaret insanlarına verilecek olan bir takviye veya finanse erişim konusunda açılacak bir yol, asla yanlış yerlere gitmeyecek, doğru kaynaklara gidecek ve doğru ihtiyaçlara kullanılacaktır” ifadelerine yer verdi. Konuşmasında ülke gündemindeki siyasi gelişmelere de yer veren Hacısüleyman, bir terör örgütünün kendini feshetmesini olumlu bir gelişme olarak değerlendirerek, “Umarız ki bu adım, ülkemiz için aydınlık bir dönemin başlangıcı olur” dedi.

Turizme doktor zorunluluğu
Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı yeni yönetmelikle 500 yatak ve üzeri otellere tam zamanlı doktor bulundurma zorunluluğu getirilmesini eleştiren Hacısüleyman, “Antalya’daki 670 tesisi kapsayan bu uygulama, doktorların yüzde 10’unu hastanelerden çekip otellere yönlendirmemizi gerektiriyor. Zaten sağlık sistemi içerisinde herkesin şikâyetçi olduğu konuların başında, hekimlerin hastaya ayırdığı sürenin yetersizliği geliyor. Hekimlerimiz de bu konuda ‘yeterince muayene etme şansımız yok, teşhis için araştırma yapma imkânımız olmuyor’ serzenişinde bulunuyor. Bütün bunları yaşarken, Sağlık Bakanlığımızın böyle bir yönetmelik maddesi yayımlamış olması dikkat çekici. Herhalde bu konuda bir düzeltme yapılacaktır diye umut ediyorum, ancak bir aydır henüz bir adım atılmadı. Turizmle ilgili bir karar alınırken, öznesi insan olduğu için bu kararların insanı nasıl etkileyeceğine de dikkat edilmelidir. Burada ‘insan’ derken hem hizmet veren hem de hizmet alan kişiyi kastediyorum. Bu nedenle kararların her iki taraf açısından da dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Antalya nüfusu yaşlanıyor
Türkiye nüfusunun yüzde 3,17’sinin Antalya’da yaşadığını kaydeden Başkan Hacısüleyman, “15-24 yaş arası genç nüfusta bu oran yüzde 2.92, 50 yaş üzeri yüzde 3.45, 65 yaş ve üzeri yüzde 3.23, yani gençlerimiz Antalya’da daha az. Kısacası, Antalya yaşlanıyor. Genç nüfusun toplam nüfus içerisindeki payına baktığımızda yüzde 15’e yakın bir rakam görüyoruz. 2050 yılı çok uzak değil, ileriye baktığımızda genç nüfusumuz daha çok azalmış olacak” dedi. İş gücünde gençlerin katılım oranının yüzde 40 civarı olduğunu dile getiren Başkan Hacısüleyman, “15-24 yaş grubu gençlerimize baktığımızda istihdama karılanların yüzde 52’si erkek, yüzde 26’sı kadınlardan oluşuyor. Erkek nüfusumuzun istihdama daha fazla katıldığını görüyoruz” diye konuştu.

‘Meslek odaklı eğitime geçilmeli’
Başkan Yusuf Hacısüleyman, Türkiye’deki eğitim sisteminin yeniden yapılandırılması gerektiğini vurgulayarak, üniversite sınavının kaldırılması çağrısında bulundu. Türkiye genelinde üniversite öğrencisi sayısının 6 milyon 400 bine ulaştığını hatırlatan Başkan Hacısüleyman, meslek liselerinde ise yaklaşık 1 milyon 848 bin öğrenci bulunduğunu ifade etti. Antalya’daki meslek lisesi öğrenci sayısının ise 45 bin 289 olduğunu ve bunun Türkiye genelinin yaklaşık yüzde 2,5’ine denk geldiğini belirtti. Meslek liselerinin ve meslek yüksekokullarının iş gücü piyasasıyla yeterince entegre olamadığını ifade eden Hacısüleyman, “Çocuklarımız mezun olduklarında doğrudan iş hayatına atılamıyor. Elektrik-elektronik, bilişim teknolojileri ve sağlık hizmetleri gibi bölümler Türkiye genelinde en çok tercih edilen alanlar arasında. Antalya'da ise turizmin etkisiyle yiyecek-içecek hizmetleri birinci sırada. Ancak otelcilik gibi doğrudan sektörle ilgili bölümler listede çok gerilerde. Bu bize bir şeyi gösteriyor, sektörle eğitim arasında hâlâ ciddi bir kopukluk var” dedi.

Kaynak: ATSO/Bülten