Dünya Palyatif Bakım Günü etkinliği Antalya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Behzat Özkan’ın katılımı ile Kepez Devlet Hastanesine bağlı hizmet veren TEV Kamile Cephanecioğlu Palyatif Bakım Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Behzat Özkan, Konyaaltı Kaymakamı Nusret Şahin, Kepez Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ramazan Gürkan, TEV Kamile Cephanecioğlu Palyatif Bakım Merkezi Sorumlu Hekimi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr Utkan Duran Uğur, doktorlar, hemşireler ve hasta yakınları katıldı. 

 

‘Antalya’da ilk etkinliğim’ 

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Behzat Özkan, sağlıklı yaşamın önemine değinerek, “Kepez Devlet Hastanesi'nin düzenlemiş olduğu etkinliğine hepiniz hoş geldiniz. Şeref verdiniz. Palyatif bakım benim bildiğim bir alan. Ve Antalya'da ilk etkinliğimin palyatif bakımla başlamış olması da beni gerçekten gururlandırdı. Ülkemizde son 20 yılda eşi benzeri görülmemiş şekilde sağlıkta devrimin ötesinde bir dönüşüm sağlanmış oldu. Bireylerin sağlık hizmetlerine ulaşması, sağlık hizmetlerinin yaygınlaşması, kalitesinin artırılması çok sayıda yani bir toplantıya bir kitabı açtıracak şeyler değil. Sosyal güvenlik kuruluşlarının tek çatı altında toplanması çok önemli. Sağlık hizmetleri yaygınlaşınca yaşam süresi de uzuyor” dedi. 

‘Palyatif servisi katkı sağlıyor’ 

Kepez Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ramazan Gürkan, palyatif servisi ile önemli katkıda bulunduklarını hatırlatarak, “Burada büyük bir özveriyle, şefkatle, sevgiyle şifalı tüm çalışma arkadaşlarıma, yönetici arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi. TEV Kamile Cephanecioğlu Palyatif Bakım Merkezi Sorumlu Hekimi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr Utkan Duran Uğur, Dünya Palyatif Günü’nü kutlamak için bir araya geldiklerini hatırlatarak, “Palyatif kliniğimiz ilk olarak 2017 kasım ayında hizmet vermeye başladı. Şu anda Kepez Devlet hastanesine bağlı, Sağlık Bakanlığı tarafından tescilli toplamda70 yatak kapasitesi ile hizmet vermekteyiz. Bunun 20’si merkez binada, 50’si yine Kepez Devlet Hastanesine bağlı olarak burada TEV Kamile Cephanecioğlu Palyatif Bakım Merkezi’nde bulunmaktadır. Hizmet vermeye başladığı ilk günden itibaren Antalya il genelinden, tüm ilçelerden, çevre illerden, ihtiyaç dahilinde Türkiye’nin her yerindeki hastanelerden ve evde sağlık biriminden hasta kabul etmiştir ve etmeye devam etmektedir” şeklinde konuştu. 

 

‘Multidisipliner yaklaşım’ 

Bakan Fidan, Suudi Arabistan'a gidecek
Bakan Fidan, Suudi Arabistan'a gidecek
İçeriği Görüntüle

‘Kliniğimizde kalabalık bir kadro ile multidisipliner bir yaklaşımla hizmet vermekteyiz’ diyen Uğur, “Benimle birlikte toplam 7 hekim arkadaşım, hemşire arkadaşlarım, fizyoterapist, psikolog, diyetisyen, sosyal hizmet uzman, manevi destek danışmanı, klinik destekler, yaşlı bakım teknikerleri, halk eğitimden gelen iş uğraş terapistimiz, temizlik personelimiz ve güvenlik görevlilerimiz hizmet vermekte. Öncelikle palyatifi sizlere tanımlamak istiyorum. Palyatif kelimesi; geçiştiren, yatıştıran anlamına gelmektedir. Tedavisi mümkün olmayan hastalıkların, hastalar ve hasta yakınları için ortaya çıkardığı sıkıntılı süreçleri dindirmek üzere palyatif klinikleri hizmet verir. Öncelikli amaç hastanın şikayetlerini dindirmektir. Bununla birlikte hasta yakınlarının konforu da bizim için ön plandadır. Bunu sağlamak için az önce bahsettiğim tüm personel multidisipliner, bütüncül bir yaklaşımla hasta ve hasta yakınlarının her türlü ihtiyacını karşılamaya çalışır” dedi. 

 

‘Evde bakımın kalitesi artı’ 

Ülkemizde pek çok hastanın kronik hastalıkları nedeniyle evde bakıma muhtaç olduğunu dile getiren Uğur, “Bu hastaların bakımı evde hasta yakınları tarafından gerçekleştirilir. Hasta yakınları tarafından doğru bakım yapılamadığında hastaların tıbbi ihtiyaçları eksik kalmakta ve sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Bu hastalarımız maalesef evleri ile acil servisler ve yoğun bakımlar arasında kısır döngüde yaşamaktadırlar. Kliniğimizde evde bakıma muhtaç olan hastaların yakınlarına evde doğru bakım nasıl yapılır eğitimi verilmektedir. Burada amaç acil servislere olan başvuru sayısının, kronik - tekrarlayan yoğun bakım yatışlarının sayısının azaltılması, evde bakım hizmetinin kalitesinin artırılmasıdır. Ülkemizde yaşlı nüfus giderek artmaktadır. Yaşlı nüfusun artması ile birlikte bakıma muhtaç olan hasta sayısı da artmaktadır. Bu da palyatif kliniklerine olan ihtiyacı gözler önüne sermektedir. Onkolojik hastalıkların sayısının da arttığı günümüzde, kliniğimizde eş zamanlı olarak onkolojik palyatif bakım hizmeti de vermekteyiz. Ayrıca uzun ve tekrarlayan yoğun bakım yatışları sonrası rehabilitasyon ihtiyacı olan, psikolojik ve medikal anlamda eve taburculuğu henüz hazır olmayan hastaların da rehabilitasyon ve destek ihtiyaçları da kliniğimizce sağlanmaktadır. Kliniğimizde şu ana kadar tedavi gören bazı hastalarımız ve hasta yakınlarımız da aramızda bulunmaktadır. Onlara da bu anlamlı günde aramızda oldukları için teşekkür ediyorum” şeklinde konuşmasını tamamladı. 

Kaynak: ESRA ALTUNKES