Ticaret Bakanlığı’nın aldığı yeni kararla, Türkiye genelindeki semt pazarlarında 15 Ağustos’tan itibaren POS cihazı kullanımı zorunlu hale geliyor. Antalya Semt Pazarcıları Odası Başkanı Metin Bucak, uygulamanın detaylarını paylaştı. Bucak, Antalya ve İstanbul’un pilot bölge olarak seçildiğini belirterek, Halkbank Genel Müdürlüğü ile Türkiye Pazarcılar Federasyonu Genel Başkanı Ali Karaca arasında yapılan anlaşma kapsamında, POS cihazlarının esnafa teslim edileceğini söyledi.

Hıdırlık Kulesi yeni açık hava müzesi
Hıdırlık Kulesi yeni açık hava müzesi
İçeriği Görüntüle

Komisyon kesintisi yok

Yeni sistemle birlikte pazarcılar, kredi kartı ve banka kartı ile yapılan alışverişlerin ödemelerini 30 gün beklemeden, her 10 günde bir doğrudan hesaplarında görecek. Bucak, “Bu sistemde esnafımızdan herhangi bir komisyon ya da kesinti yapılmayacak. Bu da pazarcımız için büyük kolaylık sağlayacak” dedi. Nakit kullanımının hızla azaldığını vurgulayan Metin Bucak, “Bugün kimsenin cebinde nakit para kalmadı. Vatandaş pazarda da kart kullanmak istiyor. Artık herkes kendi tutarını kartla ödeyecek, bozuk para sorunu bitecek. POS cihazları yalnızca gıda ya da belirli ürün gruplarına değil, tüm pazarcılara verilecek. Limon tezgahından kıyafet satıcısına kadar her tezgahta cihaz olacak. Bu hem alışverişi kolaylaştıracak hem de kayıt dışılığı azaltacak” dedi.

Fiyatlardaki dengesizlik

Pazarlardaki fiyat dengelerine de değinen Başkan Bucak, sebzede ciddi bir problem olmadığını ancak meyve fiyatlarında Türkiye genelinde sıkıntı yaşandığını söyledi. Bucak şunları söyledi; “Şu anda piyasada kaliteli meyve bulmak zor. Türkiye genelinde don olayları üretimi vurdu. Kiraz 700-800 TL’ye kadar çıktı. Karpuz ve kavun ise tam tersi. 20 kiloluk kavunu 50 TL’ye, neredeyse bedava fiyatına satıyoruz. Bu da üretim dengesinin bozulduğunu gösteriyor.

Antalya genelinde haftalık 110 pazar yeri bulunuyor ancak aşırı sıcaklar yüzünden pazarların yüzde 50’si boş. Normalde dolup taşan yerler, şimdi yarı yarıya boş durumda. Esnafın da tezgâh açma oranı düştü, pazarcının yarısı evinde oturuyor.”

Muhabir: Esra ALTUNKES