Antalya’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde TÜRK-İŞ, DİSK, KESK, Birleşik Kamu-İş, Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)Antalya şubeleri, TES-İŞ Sendikası, Antalya Barosu, Orman Tarım-İş, siyasi parti başkan ve temsilcileri, sivil toplum kuruluşları tarafından oluşturulan 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin çağrısıyla binlerce kişi Konyaaltı varyantlarda bir araya geldi. Saat 15.00’te Antalya Müzesi önünde başlayan yürüyüşe katılan binlerce kişi, ellerinde bayraklar, pankartlar ve dövizlerle Konyaaltı Caddesi boyunca yürüyerek Cumhuriyet Meydanı’na ulaştı. Güzergâh boyunca polis ekipleri geniş güvenlik önlemleri alırken, bir polis helikopteri de havadan güvenliği sağladı. Yürüyüş sırasında bir kişinin Pokemon çizgi filmindeki ‘Pikachu’ karakterinin kostümüyle korteje katılması dikkat çekti.

 

DİSK: Bu sistem iflas etti

Mitingin düzenlendiği Cumhuriyet Meydanı’ndaki sahnede emek ve meslek örgütlerinin temsilcileri söz aldı. DİSK Antalya Şube Başkanı Vedat Küçük yaptığı konuşmada, "Bu ülke, emeğiyle geçinen milyonlara sefalet dayatan bir düzene teslim edilmiş durumda. Zengini daha zengin eden bu sistem iflas etmiştir. Bugün bu meydanlarda olan bizler, bu memlekette emeğiyle geçinen, alın teriyle yaşayan milyonlarız. Bizler, zengini daha zengin eden; işçiye, emekçiye yoksulluk, güvencesizlik ve baskı reva gören bu çürümüş düzene ‘Artık yeter’ diyenleriz. Biz çalışıyoruz, biz üretiyoruz. Ama ürettiğimiz değerden payımızı alamıyoruz. Emeğimiz, iktidar eliyle bir avuç zengin tarafından yağmalanıyor. Bu ülke, asgari ücretin ortalama ücret haline geldiği bir ülke oldu. İşçiler, emekliler, gençler sefaletle sınanıyor. Patronlar kârlarını katlarken, biz her gün daha fazla yoksullaşıyoruz. Vergide adalet yok. Gelirde adalet yok. Bizden alıp zengine veren bu düzene karşı emeğimiz için ayaktayız” dedi.

TÜRK-İŞ: Taleplerimizi haykırıyoruz

TÜRK-İŞ Antalya İl Temsilcisi Cemil Ünal ise 1 Mayıs’ın sadece bir takvim günü değil, tarihsel bir mücadele günü olduğunu vurgulayarak, “İşsizlik, taşeronlaşma, sendikasızlaştırma ve iş cinayetlerine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Biz işçiler, dil, din, ırk, cinsiyet farkı gözetmeksizin alın teriyle yaşam mücadelesi veren insanlarız. Bugün burada bir araya gelerek emeğin, barışın ve özgürlüğün sesi olduk. Güvencesiz çalışmaya, taşeron sistemine, iş kazalarına, işsizlik ve yoksulluğa karşı taleplerimizi haykırıyoruz. Kıdem tazminatımıza göz dikilmesine, sendikasızlaştırmaya, sosyal haklarımızın gasp edilmesine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

 

Kadın mücadelesi, çevre ve demokrasi

Konuşmalarda İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkma, ILO’nun 190 sayılı sözleşmesinin uygulanması, kadın cinayetlerinin son bulması ve kadına yönelik ayrımcılıkla mücadelenin altı çizildi. "Eşitlik olmadan adalet, özgürlük olmadan demokrasi olmaz" ifadeleri sloganlarla da desteklendi. Ayrıca doğa talanına ve iklim krizine karşı verilen mücadeleye de dikkat çekildi. "Vadiler talan ediliyor, dereler kurutuluyor. Bu yağma düzenine karşı doğayı ve yaşamı savunuyoruz" diyen konuşmacılar, yaşam alanlarının rant için feda edilmesini eleştirdi.

Birleşik Kamu-İş’ten net mesajlar

Birleşik Kamu-İş Antalya İl Başkanı Sadık Acar, 2024’te işçi ölümlerinin ve çocuk işçiliğin tırmandığını vurgularken, "Bu 1 Mayıs’ta yalnızca emekçilerin değil, tüm halkın sesi olmak için buradayız” dedi. Acar, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlayarak, ülke genelinde emekçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Acar, İstanbul Kadıköy, Ankara Tandoğan ve Türkiye’nin birçok kentinde alanlara çıkan emekçilerin taleplerini güçlü biçimde dile getirdiğini belirtti. Acar, açıklamasında, işçilerin ve kamu emekçilerinin düşük zamlarla yoksulluğa mahkum edildiğini, enflasyon karşısında maaşların eridiğini ifade etti. Çiftçilerin plansız tarım politikaları ve artan maliyetler nedeniyle üretim yapamaz hale geldiğini söyleyen Acar, çıkarılmak istenen İklim Yasası ile kırsal alanların sermayeye açılmak istendiğini vurguladı. Sendikal haklara yönelik baskıların arttığını dile getiren Acar, Gaziantep’te yaşanan sendikal baskıları örnek göstererek, “İşçilere parmak sallayanlara müsaade etmeyeceğiz” dedi.

 

KESK: Artık yeter diyoruz

Evladı dağa kaçırılan anne: "Kızım gelmeden Anneler Günü’nü kutlamam"
Evladı dağa kaçırılan anne: "Kızım gelmeden Anneler Günü’nü kutlamam"
İçeriği Görüntüle

KESK Antalya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Kadir Öztürk ise "Biz emeğimiz, özgürlüğümüz, adalet, barış ve doğa için buradayız. Çürümüş bu düzene artık yeter diyoruz" sözleriyle meydanı coşturdu. Öztürk, “Bugün burada, emeğiyle yaşayan milyonların sesi olmak için toplandık. Asgari ücret ortalama ücret haline geldi, emekçiler her geçen gün yoksullaşıyor. Emeğimiz için, adalet için, demokrasi için, eşitlik ve barış için alanlardayız” ifadelerini kullandı. Kadınların eşit hakları, gençlerin geleceği, halkların kardeşliği ve doğanın talanına karşı da ses yükselttiklerini belirten Öztürk, “Bu ülkenin gerçek sahipleri bizleriz. Toprağı, suyu, emeği, özgürlüğü savunanlar kazanacak” dedi.

TMMOB İKK’den dayanışma vurgusu

TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Şaban Tat ise sahnede yaptığı konuşmada tüm emekçileri selamlayarak, mücadele ve dayanışma çağrısında bulundu.

Antalya’da 1 Mayıs, emekçilerin, kadınların, gençlerin ve çevre savunucularının bir araya gelerek adalet, demokrasi ve insan onuruna yaraşır bir yaşam için verdiği ortak mücadeleye sahne oldu. Alanda sık sık ‘Yaşasın 1 Mayıs’, ‘Emeğin gücü kazanacak’ sloganları yankılandı.

Esra ALTUNKES- Arzu YAVUZ

Kaynak: ---