2024 yılında Turizm Köyü ilan edilen Ormana Köyü için SAYD ve EKİPDER tarafından basın açıklaması yapıldı. Seyahat Acenteleri Yöneticileri Derneği (SAYD) adına açıklama yapan Mehmet Selçuk Ada, İpekyolu rotasında bulunan düğmeli evleri ile kültürümüzün bir parçası olan tarihi Ormana köyünün tanıtımında kilit rol oynayan turizm işletmesini Turizm Seyahat Acentaları olarak kaybettiklerini belirtti. Ada, “2024 yılı sonu itibarıyla bölgeye günlük ve konaklamalı gelen 250 bin yerli ve yabancı turistin, 50 bine yakınına Ormana Active turizm hizmet vermiştir. Ormana Active Turizm işletmesinin sahibi meslektaşımız bıkmadan, usanmadan 15 yıl boyunca ulusal ve uluslararası fuarlara katılım sağlayarak hiç kimse tarafından bilinmeyen bir köyü turizm destinasyonu olmasını sağlamak için gecesini gündüzüne katarak çalışmıştır. Ormana Active dünyanın 32 ülkesinden bölgeye yabancı turist getirirken, yurt içinde yüzlerce acenteye ürün sağlayarak, direkt ve dolaylı yoldan binlerce insana ekonomik katkı sağlamasının yanında, bölgenin tanıtımına da büyük katkı vermektedir. Bugün buradayız; çünkü iş bilmez yerel yönetim sorunlu ve yanlış imar planını sebep göstererek biz turizmcilerin en önemli kültür ve yürüyüş rotalarından bir tanesinin kaybedilmesine sebep olmuştur. Bu yanlış işlem ülke ve bölgeyle birlikte turizmin yarattığı katma değerli ekonomiye de darbe vurmuştur” diye konuştu.
‘Bölgenin lokomotifi kapatıldı’
Otel, restoran ve turizm seyahat acenteliği hizmetleri veren Ormana Active Turizm Seyahat Acentesi’nin bölgeye tur yapan onlarca partner acentesine hizmet veremediği için partner acentelerinin bölgeyi tur programlarından çıkarttıklarını ifade eden Selçuk Ada şöyle konuştu: “Bir ailenin çok güzel bir hikaye ile başlattığı ve bölge halkı ile birlikte 15 yılda oluşturduğu turizm ekosistemi yok olmuştur. Turizmci meslektaşımız Tolga Özgüven'in dört yıldır üzerinde çalıştığı dosyalar üzerinden hazırladığı rapor ile Ormana’ya Birleşmiş Milletler tarafından 2024 yılında ‘Turizm Köyü’ unvanı verildi. Bunca emeğin ardından 2024 yılının sonunda tartışmalı bir şekilde Ormana Active, turizmin bölgenin lokomotifi olan restoranı kapatıldı ve geçtiğimiz günlerde yıkıldı. Bölgede yalnızca bir işletmenin açık bırakılması, bunun yanı sıra yine benzer imar planı sebep gösterilerek aynı gerekçeler ile bölgedeki diğer restoran ve turizm işletmeleri de kapatılması ise biz turizmcilerde büyük şüpheler uyandırmaktadır. Aynı gerekçe ile birçok işletme kapatılırken, imar planı sebep gösterilmeyen bir tek işletmenin açık olması birçok şüpheyi de içinde barındırdığı aşikardır.”
‘Ormana sokakları bomboş’
“Geçen yıllarda cıvıl cıvıl olan Ormana sokakları bugün boş. Yerel yönetim ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının iş bilmezliğinin faturasını yöre halkı ve turizmciler ödüyor. Bölgeye gelen turist sayısı neredeyse yok olma noktasına geldiği için Birleşmiş Milletlerin 2025 yılında yapacağı gelişme değerlendirme raporu sonrasında Ormana Köyünün dünya turizm köyü unvanını kaybedeceğini üzüntüyle öngörmekteyiz. Bölge turizminde gerileme olduğunu öngöremeyen yerel yönetim ve bakanlık yetkilileri olan sorunun çözümü için çalışmak yerine adeta dedikodu ve algı mekanizması ile yapılanların kanuni ve yasal olduğunu kamuoyuna anlatma derdinde olduklarını gözlemliyoruz. ‘Doğdukları yeri unutmayanların köyü’ olan Ormana Köyü’ne İstanbul’dan gelip yerleşen aile tarafından yaratılmış olan turizm destinasyonu yerel yönetim ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yok edilme noktasına getirilmiştir.”
‘Uzlaşma sağlanmalı’
Ekonomi İş Geliştirme ve Planlama Derneği (EKİPDER) Başkanı Reşat Güney ise restoranın kapatılmasına şöyle tepki gösterdi: “Şu anda çok önemli yerli ve yabancı turist ağırlayan bir işletmenin restoran bölümünün yıkıldığını görüyoruz. Belediye ile yaşanan sıkıntılar on yıldan fazla faaliyetini sürdüren bir işletmenin yıkım kararıyla yerli ve yabancı turiste 50 binden fazla konaklama veren bir işletmeye ciddi bir sıkıntı yaratmıştır. Doğayla özdeşleşen, düğmeli evler noktasında tüm dünyaya tanıtımını gerçekleştiren, buna katkı koyan bir yerden bahsediyoruz. Aslında hiç kimse tabi ki hukuka aykırı, yanlışı destekleyecek bir yaklaşımda bulunamaz; bulunmamalı. Ancak yıllardır süregelen bir işletmenin uzlaşma noktasıyla veya yasal noktalarda ilerlemesini sağlayarak bu olumsuzlukların giderilebileceğini yıkmadan, dökmeden, kırmadan revize edilebileceğine inanıyorum.”