SES Antalya Şubesi Eş Başkanı Şükran İçöz, şube binasında düzenlediği basın toplantısında, ASM çalışanlarının performansa dayalı sistem nedeniyle iş güvencesinden yoksun bırakıldığını ve hak kayıplarının her geçen gün arttığını belirtti. İçöz, “ASM sağlık çalışanları, çekirdek ödemesi oldukça düşük, birçok performans kalemine dayalı parçalı ücret sistemine mahkûm edilmektedir. Sağlık çalışanlarının aylık gelirleri, aşılama oranları, hasta muayene sayıları, yazdıkları ilaçların türü ve miktarı, hasta memnuniyeti gibi birçok kritere bağlı olarak belirlenmektedir. Bu sistem, çalışanların iş güvencesini ortadan kaldırırken, sağlık hizmetlerinde de ciddi eşitsizliklere neden olmaktadır. Performansa dayalı ücret kesintileri ve iş sözleşmelerinin feshedilmesi, ASM çalışanlarının en büyük mağduriyetlerinden biridir. Ayrıca, sağlık çalışanları yıllık izin veya hastalık gibi zorunlu nedenlerle işe ara verdiğinde, performansa bağlı ücretleri kesilmekte ve bu durum çalışanları ek gelir kaybına uğratmaktadır” ifadelerini kullandı. Performansa dayalı çalışma sisteminin sağlık çalışanları arasında rekabet yarattığını ve ekip çalışmasını zayıflattığını vurgulayan İçöz, “Bu sistem, aile planlaması gibi koruyucu sağlık hizmetlerini arka plana iterken, tedavi edici hizmetlerin ön plana çıkmasına neden olmaktadır. Koruyucu sağlık hizmetleri göz ardı edilince, toplum sağlığı da tehlikeye girmektedir. Sağlık çalışanları üzerinde artan iş yükü ve baskılar, şiddet olaylarını da artırmakta, sağlık emekçileri her gün daha fazla tehdit altında çalışmaktadır” dedi.
Hastalık Yönetme Platformu eleştirisi
SES Antalya Şubesi, Sağlık Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan ve sağlık çalışanlarına zorunlu hale getirilen Hastalık Yönetme Platformu’na (HYP) da tepki gösterdi. İçöz, “HYP gibi performansa dayalı işlemler, sağlık çalışanlarının toplum sağlığını koruma görevini yerine getirmesini zorlaştırmaktadır. Bu sistem, hastaların yalnızca sayısal verilerini toplamaya odaklanmış olup, sağlık çalışanlarının koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerini sunmasını engelleyen bir yapıya sahiptir. Bakanlık, çalışanların temel görevlerini göz ardı eden bu tür uygulamaları dayatarak, sağlık hizmetlerinin niteliğini düşürmektedir. HYP gibi sistemler, performansa dayalı çalışmayı derinleştirerek, sağlık hizmetlerinden kar elde etmenin bir aracı olarak kullanılmaktadır” dedi. İçöz, performans sistemine karşı çıkan sağlık çalışanlarının baskıyla susturulmaya çalışıldığını da belirterek, “Maalesef birçok hukuksuzluğu ve adaletsizliği içinde barındıran bu sistemlere karşı ses çıkaran sağlık emekçileri, soruşturmalarla, ücret kesintileriyle, sınıf düşürmelerle tehdit edilmektedir. Sağlık Bakanlığı, çalışanların hak arama mücadelesini bastırmaya çalışsa da, bizler mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Performansa dayalı çalışma sisteminin hem sağlık çalışanları hem de toplum sağlığı için zararlarını anlatmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Vergi kesintilerine tepki
SES Antalya Şubesi, sağlık çalışanlarının yaşadığı ekonomik zorluklara da dikkat çekerek, vergide adalet talep etti. İçöz, “Vergi kesintileri sağlık çalışanlarını giderek daha fazla mağdur etmektedir. Her ay yüzde 35’lere varan yüksek vergi kesintileri, sağlık çalışanlarının gelirlerini ciddi anlamda düşürmektedir. 2024 yılı için açıklanan enflasyon oranı yüzde 42,12 olarak belirtilse de, halkın bu düşüşü hissetmediği açıktır. Yapılan ücret artışları, sağlık çalışanlarının ve emekçilerin alım gücünü artırmamakta, aksine yoksulluğu derinleştirmektedir. Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı’nın sürekli değişen enflasyon tahminleri inandırıcılığını yitirmiştir. TCMB, yılın başında enflasyon hedefini yüzde 21 olarak açıklamışken, kısa süre içinde bu oran yüzde 24’e çıkarılmış, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise enflasyonun yüzde 30 seviyelerinde olacağını söylemiştir. Bu belirsizlik ortamında, çalışanlar her geçen gün ekonomik olarak daha büyük sıkıntılar yaşamaktadır” dedi. İçöz, hükümetin vergi politikalarını eleştirerek, “Vergi adaletinden bahseden hükümet, dolaylı vergileri artırırken, emekçilerden yüksek vergi kesintileri yaparak bütçe açığını kapatmaya çalışmaktadır. Ücretlilerden ve emeklilerden alınan yüksek vergiler, sermaye kesimine teşvik, faiz ve bağış gibi yollarla aktarılmaktadır. Biz sağlık çalışanları olarak, vergi kesintilerinin yıl boyunca sabit kalmasını ve kesinti oranının en fazla yüzde 15 ile sınırlandırılmasını talep ediyoruz. Aile Hekimliği Eziyet Yönetmeliği’nin iptal edilmesini ve ilan ettiğimiz taleplerimizin bir an önce karşılanmasını istiyoruz” diye konuştu. SES Antalya Şubesi, her hafta Çarşamba günleri taleplerini dile getirmek için eylemlerine devam edeceklerini belirterek, mücadeleyi kazanımla sonuçlandırana kadar pes etmeyeceklerini duyurdu.
SES Antalya/Bülten