Gazze’de yaşanan soykırıma dikkat çekmek için Sessiz Yürüyüş’e devam eden Antalya Sessiz Hekimler Platformu üyeleri Kapalıyol’da bir araya geldi. Gazze’deki dehşet verici ablukanın 435. gününde, Sessiz Yürüyüş’ün 57. haftasında toplanan grup basın açıklamasında bulundu. Açıklamayı okuyan Dr. Harun Çolak, Suriye’de yaşanan zaferlerin coşkusuyla dolup taştıklarını belirterek şöyle konuştu: “Geçtiğimiz hafta Şam-ı Şerif’in tekrar fethedildiği haberini büyük bir sevinçle aldık. Kalplerimiz cihada koşan, kanlarını bu yolda dökmekten beri durmayan mücahid kardeşlerimizle birlikte atıyor. Rabbimizden onlara muvaffakiyet vermesini niyaz ediyoruz. Cümle Ümmet-i Muhammed’i de mücahidler için duaya davet ediyoruz. Allah Teala Biladüşşam’ın tamamının tekrar fethini, bizlere de o günleri görmeyi nasip etsin.” 

1,5 milyon çift evlenmeyi bekliyor
1,5 milyon çift evlenmeyi bekliyor
İçeriği Görüntüle

‘Nüfusun yüzde 96’sı açlıkla karşı karşıya’ 

Sağlık çalışanları olarak Gazze’deki sağlık krizini bir yılı aşkın bir süredir, büyük bir endişe ve öfke ile takip ettiklerini ifade eden Harun Çolak sözlerini şöyle sürdürdü: “Sahada çalışan gazetecilerden, Gazzeli meslektaşlarımızdan, insani ve uluslararası yardım çalışmaları yapan kuruluş ve organizasyonlardan bize ulaşan bilgiler, durumun vehametini tüm açıklığıyla gözler önüne sermektedir. Gazze’deki ablukanın insani yardım girişi ve dağıtımına engel olduğuna, yardım ekipleri ve su kaynaklarına yönelik yoğun saldırılarla birlikte kasten organize edilmiş bir kıtlığa sebep olduğuna tanık olmaktayız. Şu anda nüfusun yüzde 96'sı giderek artan gıda güvencesizliği ile karşı karşıya. Gazze ve refah sınır kapısında 600’a yakın çocuk hasta, kronik hastalıklar nedeniyle tedavi beklemekte ancak yalnızca çok kısıtlı sayıda hastanın tedavi amaçlı tahliye edilmesine müsaade edilmektedir. Bu çocuklar yaşam ile hayat çizgisi arasında sıkışıp kalmış durumundalar. Hekimler olarak bu çocukların Gazze'den tahliye edilmesi için İsrail üzerindeki uluslararası baskının artırılması çağrısında bulunuyoruz.” 

‘44 binden fazla sivil öldü’ 

“Gazze’nin her yerinde insansız hava araçlarıyla, keskin nişancılarla, hava ve kara bombardımanıyla, sivil çocuklara, kadınlara ve erkeklere yönelik katliamlar gerçekleştiriliyor. Yüzde 90'ı sivil olmak üzere 44 binden fazla insan İsrail saldırılarında hayatını kaybetti. Yerleşim alanlarının kasıtlı olarak yok edildiğine şahit olduk. 400 günü aşkındır evlerinden sürülen, güvencesiz koşullar altında yaşamaya zorlanan kardeşlerimizin mazlumluğuna şahit olmaktayız. Gazze’nin kuzeyinde elektrik, su ve gıda olmaksızın hizmet vermeye çalışan tek hastane olan Kamal Adwan Hastanesi ve çevresi de her gün dronlarla yoğun bombardımana maruz kalmaktadır. Hastane müdürlüğü İsrail’in tıbbi yardım konvoyunun kuzeye girişini engellediğini duyurdu. Ayrıca geçtiğimiz perşembe günü, bu bombardımanların birisinin neticesinde Doktor Said Cude hayatını kaybetti. Cude iki ayı aşkın bir süredir kuşatma altında olan Gazze'nin kuzeyindeki tek ortopedi cerrahıydı. Bu gelişmeler yaşanırken Hamas, Arap Sağlık Bakanları Konseyi'ni sistematik bir yıkıma maruz kalan Gazze'deki sağlık sektörü sisteminin kurtarılması için acil ve pratik kararlar almaya davet etti. Arap ülkelerindeki sağlık bakanlarına ‘Gazze Şeridi'ne tam donanımlı ve personelli sahra hastaneleri getirilmesi, yaralı ve kritik durumdaki hastaların tedavi için yurt dışına seyahat imkanının sağlanması konularında İsrail'e baskı yapılması’ çağrısında bulunuldu.” 

Taleplerini sıraladı 

“Soykırımın sonuçlarının önlenmesi ve iyileştirilmesinde sağlık sisteminin, hastanelerin ve sağlık profesyonellerinin rolü muhakkak büyük önem arz etmektedir. Sağlık çalışanları ve sağlığı koruyanlar olarak bizim için değerlerimiz, en az teknik becerilerimiz kadar önemlidir. Bu soykırıma seyirci kalacak değiliz. Bu nedenle memleketimizin her tarafından yükselen seslerimizi, sivillerin hedef alınmadığı, güvenli koşullarda çalışabilmeyi talep eden Gazze’li meslektaşlarımızın sesleriyle birleştiriyoruz. Uluslararası toplumu, devletleri ve ilgili yönetimleri Gazze halkına karşı yapılan soykırım ile ilgili bir kez daha uyarıyor ve şunları talep ediyoruz: Acil bir şekilde kalıcı ateşkes sağlansın. Gazze’deki abluka kaldırılsın. İnsani ve tıbbi yardımlarla beraber tıbbi yardım sağlayacak heyetlerin Gazze’ye girişi sağlansın. Sağlık tesisleri ve sivil altyapı korunup tahrip olanlar ise yeniden inşa edilsin. Bu sonuçlara ancak Gazze ve Lübnan'da yaşamı korumaya yönelik uluslararası bir siyasetle, İsrail'e yönelik somut siyasi ve iktisadi yaptırımlar yoluyla ulaşılabilir.”

Kaynak: ARZU YAVUZ