Özel Haber

Suçlamaları kabul etmediler

Abone Ol

 
Antalya’da esnaf odası başkanı Bülent Kaplan; katlı kapalı pazaryeri yapan sebzecilere ait kooperatifin başkanı olduğu dönemdeki yönetimiyle birlikte yargılanıyor. Sanıklar dolandırıcılık ve görevi kötüye kullanmak suçlamalarıyla sanık olarak ilk kez hâkim karşısına çıktı. O dönem Antalya Seyyar ve Sabit Sebze Meyveciler Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı olan Bülent Kaplan; şu anda Antalya Seyyar ve Sabit Sebze Meyveciler Odası Başkanı olarak görev yapıyor. Kamuoyu; Akdeniz Manşet gazetesinin 1 Ocak 2014’te ‘Kızıltoprak’ta neler oluyor’, 8 Nisan 2016’da ‘Pazar tezgâhının böylesi’ başlıklarıyla gündeme getirdiği pazaryeri satış skandalıyla ilgili davanın varlığından 20 Eylül 2019 tarihli “Esnaf odası başkanı, dolandırıcılık sanığı” başlıklı haber ile haberdar olmuştu. Haberde; kooperatif yönetimince bir şirket üzerinden, pazarcı esnafı olsun olmasın herkese 2010’da fahiş olduğu ileri sürülen fiyatlarla pazar tezgâh yeri satıldığı sonrasında ise “Sizin burada pazar tezgâhınız yok” denildiği iddiaları yer almıştı. 2010’da “Kızıltoprak’a sosyete pazarı yapıyoruz” diye piyasada ortalama 5-6 bin lira eden pazaryerlerinin; esnaf ve vatandaşa metrekaresi 3 bin liradan ortalama 30’ar bin liraya satıldığı ileri sürülünce iddialarınayyuka çıktığı anlatılmıştı.
 
Kooperatif yerine firma satmıştı
İddia o ki belediye ile esnaf odası pazar yapım işi için protokol yapmış, esnaf odası da pazar yeri yapmak için kanun gereği işi kooperatife vermişti. Pazar yapımı için ‘pazarcı esnafından para toplandıktan sonra’ kooperatif de bu iş için bir inşaat firmasıyla anlaşmıştı. ‘Pazarcı esnafından pazar yeri yapımı için toplanan bu paralara rağmen’ inşaatı tamamlayamayan kooperatif ise ‘borca mahsuben’, bartır olacak şekilde müteahhit firmaya onlarca tuhafiye tezgâhını satmıştı. Bu şekilde ise kooperatifin devreden çıkarıldığı ileri sürülmüştü. Bu konuda sıkıntı yaşanınca iddiaya göre pazarı yapan Proçelik firması yetkililerinden Ahmet Bülent Önder, hemen yeni ortaklarla, Öge İnşaat isimli yeni bir firma kurmuştu. ‘Kooperatifin satması gereken’ onlarca pazaryerlerini, bu yeni firma toptan veya tek tek şekilde bir kısım vatandaşa pazarcı olsun ya da olmasın satmış ve onlarla sözleşme imzalamıştı. Bu kişiler pazarcı olmamasına rağmen kooperatife de üye yapılmış, ardından satın aldıkları tezgâh yerleri de iptal edilmişti. Bir süre sonrasında ise satılan bazı pazar tezgâhları iddiaya göre ikinci kez satışa çıkarılmıştı. 
 
Dava başladı
28 Mart 2019 tarihli iddianame sonrası ilk duruşma 20 Eylül günü 7’nci Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Sanıklar Bülent Kaplan ve o dönemdeki kooperatif yönetim kurulunda yer alan Arif Üstündağ, Koray Alptekin, Sadık Özgen, Sefa Pamuk’tan oluşan 5 isme; kamu kurum ve kuruluşları vb. tüzel kişiliklerin araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık ile görevi kötüye kullanma suçlaması yöneltildi. Duruşmaya sanıklardan Bülent Kaplan, Sadık Özgen, Sefa Pamuk ve Koray Alptekin katıldı. Sanık Arif Üstündağ ise duruşmaya katılmadı. Ayrıca Şebnem Firuzan Erdoğan, Aydın Erman, Ayşe Güneş, Ayşe Güliz Elbi, Emel İkiz, Fatih Kundu, Mehmet Bilgiç, Mehmet Taşkıran, Melahat Deş, Nazan Kırkaya, Şahin Savaş Sezer, Şevkiye Gedikli, Şule Göysal isimli 13 müştekiden bazıları ilk celsede hazır bulundu.2019/184 esas sayılı davanın birinci celsesinde Antalya 7. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Recai Şahin, mahkeme üyeleri Songül Yenigün, Neslihan Yenilmez’den oluşan mahkeme heyeti; müştekilerin beyanlarının alınması için çeşitli mahkemelere yazılan yazılara verilen cevapları okudu.
 
Sanıklar ne dedi?
Sanık Bülent Kaplan suçlamaları kabul etmeyerek işi önce Proçelik firmasına, maddi sıkıntılar çıktığı için tamamlayamaması üzerine ardından Öge firmasına verdiklerini beyan etti. Kaplan ifadesinde özetle, “Öge firmasına toplam 80-90 arası pazar tezgâhı verdik. Daha sonra bu firma müştekilere pazar tezgâhlarını satmış” dedi. “Ben kimseyi dolandırmadım, müştekilerin yaşadığı sıkıntı;belediyenin aldığı kararlardan kaynaklanmaktadır” diyerek topu Muratpaşa Belediyesine atan Kaplan beraatine karar verilmesini, mahkeme aksi kanaatte ise hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmesini istedi. Sanık Koray Alptekin ise 2013’ten bu yana adı geçen kooperatifte yönetim kurulu üyeliğine devam ettiğini belirterek suçlamaları kabul etmedi. Tüm sanıklar firmanın pazaryeri inşaatını bitirdiğini, ardından kooperatif olarak burayı esnaf odasına devrettiklerini, pazaryerlerini müştekilere firmanın sattığını, firmanın bildirdiği kişileride kooperatife üye yaptıklarını, kimseyi de Öge firmasına yönlendirmediklerini öne sürdü.
 
Müştekiler ne dedi?
Müştekiler ise pazaryerini firmadan satın aldıktan sonra firmanın kendilerine kooperatif hissesi sattığını, satım aşamasında fiilen pazarcılık yapmalarının önemli olmadığının vurgulandığını,pazarcılar kooperatifine üye yapıldıklarını, hiçbir ihtar ya da tebligat gelmeden pazaryerlerinin encümen kararıyla iptal edildiğini, kooperatifte üyelikten çıkarıldıklarını, mernis adresleri belli olmasına rağmen farklı farklı yerlere tebligatlar gönderildiğini öne sürdü. Duruşma, davaya gelmeyen müşteki ve sanıkların zorla getirtilmelerine, tanıkların dinlenmesine karar verilerek 21 Ocak 2020 günü saat 10.00’a bırakıldı.

Şükrü AĞIRMAN