​Gazze’deki ablukayı kırmak amacıyla yola çıkan sivil insani yardım girişimi Global Sumud Filosu’nun uluslararası sularda İsrail güçlerinin müdahalesine uğradığı bildirildi. Filoda yer alan ve Antalya'dan katılan Türk vatandaşları Mehmet Yıldırım ve Mustafa Guzyaka’nın alıkonulduğu öğrenildi. Aktivistlerin önceden kaydettiği ‘acil yardım çağrısı’ videoları sosyal medyada paylaşıldı. Gazze'ye uygulanan ambargoyu delmek ve bölgeye insani yardım ulaştırmak amacıyla sivil aktivistler tarafından organize edilen Global Sumud Filosu, uluslararası sularda seyrederken İsrail güvenlik güçleri tarafından durduruldu. Silahsız sivillerden ve insani yardım malzemelerinden oluşan filoya yapılan müdahale sonrasında, teknede bulunan aktivistlerin gözaltına alınarak İsrail'e götürüldüğü iddia edildi. Müdahalenin ardından, filoda yer alan aktivistlerin olası bir engelleme durumuna karşı önceden kaydettikleri yardım çağrısı videoları kamuoyuyla paylaşıldı. Alıkonulanlar arasında Antalya’dan filoya dahil olan iki Türk vatandaşının da olduğu kesinleşti.

​‘Yetkililerden yardım istiyoruz’

Kazakistan'dan geldi, Antalya’da sağlığına kavuştu
Kazakistan'dan geldi, Antalya’da sağlığına kavuştu
İçeriği Görüntüle

​Uluslararası sularda alıkonulan Türk aktivistlerden Mehmet Yıldırım, yayınlanan erken kayıt videosunda şu ifadelere yer verdi: "Ben Mehmet Yıldırım. Sumud Özgürlük Filosuna Antalya’dan katılıyorum. Türk vatandaşıyım. Eğer bu videoyu seyrediyorsanız uluslararası sularda kaçırılmışım demektir. Muhtemelen gasp edilmiş Filistin topraklarına götürüldüm. Ülkeme en kısa zamanda dönüş yapılma noktasında yetkililerden yardım istiyoruz ve dünyaya sesleniyoruz: Eğer dünyada insanlığın zerre kadarını göstermek istiyorsanız bu azgınlığı susturun ve durdurun."

​‘Bu sivil bir misyondur’

​Filoda yer alan bir diğer Türk aktivist Mustafa Guzyaka ise yaptığı çağrıda misyonun tamamen barışçıl ve insani odaklı olduğunu vurgulayarak ilgili makamları harekete geçmeye çağırdı: "İsmim Mustafa Guzyaka. Türkiye’den katılıyorum. Eğer bu videoyu izliyorsanız İsrail güçleri beni uluslararası sularda kaçırmıştır. Şiddet içerme amacı olmayan, sadece Gazze’deki yasadışı ablukayı kırmak ve insani yardım ulaştırmak olan bu sivil misyonun bir parçasıyım. Adalet ve insanlık tarafında yer almanız için sizleri ve ilgili makamları harekete geçirmeye davet ediyoruz. Bu zalimlikler durdurulmalı."

​‘Sesimizi yükseltin’ çağrısı

​Global Sumud Filosu organizatörleri tarafından yapılan resmi açıklamada, filonun tamamen silahsız aktivistlerden oluşan sivil bir inisiyatif olduğu hatırlatıldı. Yapılan açıklamada, uluslararası sularda sivil teknelere ve aktivistlere yönelik gerçekleştirilen bu müdahalenin kabul edilemez olduğu belirtilerek, uluslararası topluma ve insan hakları örgütlerine "sesimizi yükseltin ve harekete geçin" çağrısında bulunuldu. Dışişleri Bakanlığı ve ilgili resmi makamların, alıkonulan Türk vatandaşlarının durumuna ve sağlığına ilişkin diplomatik girişimlerde bulunması bekleniyor.

Muhabir: Arzu YAVUZ