Cumhuriyet Halk Partisi Antalya İl Başkanlığı, üretici ve komisyoncuların yaşadığı sıkıntıları yerinde görmek amacıyla sabah 06.00’da Antalya Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hali’ni ziyaret etti. CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı’nın öncülüğünde gerçekleşen ziyarete, Antalya milletvekilleri Sururi Çorabatır, Aykut Kaya, Mustafa Erdem, Aksu Belediye Başkanı İsa Yıldırım, CHP İl Yönetim Kurulu üyeleri, Aksu İlçe Başkanı Hamza Erdem, Döşemealtı İlçe Başkanı Veli Cot, Kepez İlçe Başkanı Gökhan Ölmez, Konyaaltı İlçe Başkanı Demet Gündüz, ilçe yöneticileri, belediye meclis üyeleri ve Gençlik Kolları Başkanı Onur Kayar da katıldı. CHP heyeti, Antalya Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hali’ni ziyaret ederek Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Akcan’ın nezaretinde üreticilerle bir araya geldi. Hal esnafı ve komisyoncularla yapılan görüşmelerde, üretim maliyetlerinin ciddi şekilde arttığı, ihracattaki aksaklıkların üreticiyi büyük bir çıkmaza sürüklediği ve çiftçilerin artık ürünlerini toplamaktan bile vazgeçtiği dile getirildi. CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, “Türkiye'nin örtü altı üretiminin yarıdan fazlasını karşılayan, turizmin olduğu kadar tarımın da başkenti konumundaki Antalya’mızda örtü altı tarım ürünlerinin kalbi burada atmaktadır. Bugün Antalya Hali’nde gördüğümüz manzara alışverişin azaldığı, ihracatın düşmesi ve fiyatların üreticiyi tatmin etmemesi nedeniyle üreticinin ürünlerini toplamaktan vazgeçtiğidir. Bu durum, tarımsal üretimi büyük bir tehlikeye sürüklüyor” dedi.
‘Maliyetler artıyor, üretici zarar ediyor’
Hal ziyaretinde üreticilerin en büyük şikâyetlerinden biri, üretim maliyetlerinin geçen yıla oranla yüzde 100’ü aşan artış göstermesi oldu. Üreticiler, özellikle domates üretiminde ciddi zarar ettiklerini vurgulayarak, satış fiyatlarının maliyetleri bile karşılamadığını belirtti. Kamacı, “Üretim maliyetleri hızla yükselirken, çiftçimizin ürettiği ürün maliyetinin dahi altında alıcı bulmaktadır. Bugün itibariyle domates ortalama 18 TL’ye satılmaktadır ancak maliyeti bile 20 TL’yi bulan bu ürünü üreten çiftçimiz, yaşadığı bu tablo karşısında toprağa küsme noktasına gelmiştir. İhracatta yaşanan kalıntı problemleri ve diplomatik sıkıntılar üreticiyi büyük bir çıkmaza sokmaktadır. Katma değeri yüksek, özellikle ihracata yönelik yapılan tek ekim üretimi, eğer gerekli ihracat kanalları açılmazsa seneye üreticiyi tamamen tarımdan uzaklaştıracaktır. İran gibi ülkelerde girdi fiyatları çok düşük tutuluyor, özellikle doğalgaz, akaryakıt ve gübre konusunda büyük devlet destekleri sağlanıyor. Bu destekler sayesinde çiftçiler üretimi rahatça sürdürebiliyor. Türkiye’de ise çiftçimiz kendi kaderine terk edilmiş durumda. Devletin özellikle kendini idare eden ve üretime devam etmeye çalışan çiftçilerimize destek vermesi kaçınılmaz bir zorunluluktur. Yıllardır sahipsiz bırakılan çiftçi örgütleri de bu süreçte güçlendirilmelidir. Devlet, Ziraat Bankası’nı harekete geçirerek çiftçiye özel destek kredileri sağlamalıdır” diye konuştu.
‘Tarımda acil önlemler alınmalı’
Antalya’nın örtü altı tarımda ülke genelinde kritik bir konumda bulunduğunu belirten Nail Kamacı, yaş sebze ve meyve üreticilerinin sorunlarının tüm tarım sektörünü etkilediğini vurguladı. Kamacı, Antalya’daki toptancı hallerinin, ilin toplam üretiminin sadece yüzde 10-15’ini karşıladığını, ancak buradaki hareketliliğin tüm tarım sektörünün göstergesi olduğunu ifade etti. “Lokomotifin bu denli kan kaybettiği bir ortamda, vagonların çalışmasını bekleyemeyiz. Çiftçilerimizin üretime devam edebilmesi için acilen kapsamlı bir tarım sayımı yapılmalı, çiftçilerimizin üretimden kopması engellenmelidir. Tarım Bakanlığı taşra teşkilatları, üreticiye her süreçte rehberlik etmeli, çiftçiler için özel bir sosyal güvenlik sistemi oluşturulmalıdır. Köylerimiz ve toptancı hallerimiz cazibe merkezi haline getirilerek çiftçilik teşvik edilmelidir. Aksi takdirde, üreticinin vazgeçtiği bir Türkiye’de, tüketicinin de uygun fiyatla ürün alması imkânsız hale gelecektir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz üreticinin yanında olmaya devam edeceğiz. Çünkü üretici demek iş demektir, istihdam demektir. Bugün ne alan memnun ne satan. Böyle bir ortamda Türkiye’de tarımın geriye gitmesi kaçınılmaz bir sonuçtur. Bu nedenle biz, sosyal adalete ve üretime inanan bir kitle olarak, üreticimizin her zaman yanında olacağız” diyerek sözlerini tamamladı.
CHP/Bülten