Bu derlememizde Temettü ile aklınıza gelen sorulara yanıt bulan makaleyi sizlerle buluşturuyoruz.  Okumanızda, Temettü nedir? Temettü dağıtımı nasıl yapılır? gibi sorulara yanıt bulabileceksiniz. 

En başta sorduğumuz soruya ilk başta cevap vermek gerekirse; Temettü para kazandırır mı? Evet kazandırır. Hisse senedi sahipleri ellerindeki hisse senedi miktarlarına göre şirketin kârından faydalanırlar.

 

TEMETTÜ NEDİR?

Şirketlerin, dönem içinde elde ettikleri kârdan mevcut ortalarına pay alma hakkı vermesi şeklinde ifade edilebilir. Bu hakka sahip olan ortaklar, elinde bulundurduğu hisse senedinin miktarına göre paylarını alırlar. Bu şekilde hangi ortağın ne kadar pay alacağı belirlenmiş olur.

Şirketin yatırımcıya ödeyeceği temettü, yıllık net dönem kârına göre belirlenir. Bu kârdan, vergi ve diğer giderler düşülür. Geri kalan kısmın ise yüzde 20’sinden az olmamak şartıyla dağıtımı gerçekleştirilir.

**Temettü işleminin kararı, yönetim kurulunun teklifi üzerine şirket genel kurulunda alınır.

Temettü Dağıtımı Nasıl Yapılır?

Temettünün dağıtılması işlemi 3 farklı şekilde yapılabilmektedir. Bunlar; nakit, hisse senedi ve bu ikisinin karışımı şeklindedir. Yani bir kısmı nakit, diğer kısmı hisse senedi olarak dağıtılabilir.

Bedelsiz sermaye artırımına giden şirketler, temettüyü hisse senedi olarak dağıtırlar. Böylece şirketin piyasa değeri üzerinden yatırımcılara hisse dağıtılır. Eğer şirket, hisse senedi piyasasında işlem görmüyorsa ilk temettüsünü nakit olarak yapmak zorundadır.

Ödemeler genellikle mayıs ayının sonuna kadar yapılmaktadır. Çünkü anonim şirketlerin temettü ödemesi için hesap dönemini takiben 5. ayın sonuna kadar vakti vardır.

Şirketler, kâr payı dağıtımı yapmak zorunda değillerdir. Ancak şirketin tercih edilmesi ve popülerliği açısından önemlidir.

Temettü Nasıl Hesaplanır?

Bir şirketin yüzde 60 temettü ödemesi yapacağını ve elinizde 1000 hisse senedinin olduğunu varsayalım.

Hisseler nominal değerle ölçülür ve borsada bu değer 1 TL’dir. Buna bağlı olarak hisse başına 60 kuruş temettü alırsınız.

Elinizde 1000 tane hisse olduğu için toplamda 600TL temettü ödemesi almış olursunuz. Ancak burada bilmeniz gereken önemli bir nokta vardır. Hisse senedinin fiyatı, pay başına temettü kadar düşecektir.

Yani elinizdeki hisse senedi fiyatının 7 TL olduğunu varsayalım. Bu durumda 6,40 TL işlem görmeye başlayacaktır.

Temettü almak için dağıtımın yapılacağı günden bir gün önce hisseyi almış olmanız yeterlidir. Ancak temettü ödemesinin ardından hisse senedi fiyatının düşeceğini unutmamalısınız.

O zaman bu işin kârı nedir diye merak edebilirsiniz. Temettü ödemesi, hisseye uzun vadede yatırım yapan kimseler için avantaj sağlayabiliyorken, kısa vade için bir avantaj sağlayamayabilir.

Kâr Payı Nasıl Alınır?

Alım – satım dışında, temettülerin ayrıca gelir sağlaması yatırımcılara alternatif bir yatırım yöntemi yaratmıştır. Bu yüzden her iki açıdan gelir sağlamak isteyenler hisse senetlerine yönelmiş durumdadır.

Öyle ki bazı yatırımcılar şirketlerin kâr payı dağıtımlarından yararlanmak amacıyla ödeme yapılmadan bir gün öncesinde hisse senedi alımı yapmaktadır.

Hisseyi ne kadar elinizde tuttuğunuzun bir önemi yoktur. 1 gün bile tutmuş olmanız kâr payı almanız için yeterlidir. Ayrıca bedelsiz sermaye artırımına katılmanız da mümkündür.

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin kâr payı dağıtımları hakkında genel sınırlandırmalar getirilmemiştir. Bunun için temettü alımları şirketin izlediği yöntemlere göre yatırımcılara ne şekilde dağıtılacağı değişebilmektedir.

Genel kurulun almış olduğu karardan sonra temettü ödemeleri yatırımcılara bildirilmektedir. Bu ödemeden faydalanabilmek için yatırımcının ödemenin yapılacağı güne kadar senedi elinde bulundurması gerekmektedir.

Eğer senedinizi ödeme öncesinde satmışsanız, temettü dağıtımlarından faydalanamazsınız. Bu nedenle kâr payı almak istiyorsanız, ödemenin yapılacağı güne kadar hisseyi elinizde bulundurmanız gereklidir.

Sadece temettü almak için hisse senedine yatırım yapmak çokta mantıklı olmayabilir. Bunun sebebi kâr payı miktarının düşük seviyelerde olabileceğidir. Bu nedenle kar etmek yerine zarar da edilebilmektedir.

Dikkat etmeniz gereken durum her geçen gün şirketin finansal açıdan güçlenmesi, sektörün öncüsü konumunda olması gerektiğidir. Ayrıca temettü dağıtımı öncesinde hisse senedinin kapanış değerine de bakmalısınız. Buna göre bu alımın size kar getireceğine inanıyorsanız, işleminizi gerçekleştirmelisiniz.

Kâr Payı Hakkının Yasal Olarak Düşme İhtimali Var mıdır?

Borçlar kanunu kapsamında 818 sayılı kanun hükmünde 5 yıl boyunca alınmamış olan kâr payının düşme ihtimali vardır. Bu kanun SPK’nin mevzuatları içerisinde de vardır. Bu nedenle bu gibi bir durumla karşılaşıldığında hakkınızı aramak için yargı yoluna başvurabilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi