Türkiye İşçi Partisi (TİP) Kurucu ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Yunus Başaran, siyaset gündemine dair Antalya'dan önemli değerlendirmelerde bulundu. İktidarın olası stratejilerine dikkat çeken Başaran, seçim tartışmalarına bugünden odaklanmanın doğru olmadığını savunsa da, seçim kanununda yapılması muhtemel değişiklikler için kritik bir takvime işaret etti. AKP ve MHP kanadının seçim kanununda yeni düzenlemelere gidebileceğini ifade eden Başaran, iktidarın temel stratejisinin karşısındaki ittifakları zayıflatmak olduğunu belirtti. AKP'nin bugüne kadarki en büyük başarısının kendi birliklerinden ziyade rakip cepheyi dağıtmak olduğunu savunan Başaran, şunları kaydetti: "AKP'nin hedefinin mümkün olduğunca muhalefetin daha parçalı, daha dağınık bir halde seçime girmesini sağlamak olacağını öngörüyorum. İttifak meselesine dair çeşitli hamleler yapabilirler. Ülke ve seçim barajıyla alakalı düzenlemelere gidebilirler. İl sayısını artırıp illerin milletvekili matematiklerini değiştirmeye çalışabilirler. Bunlar oldukça olası görünen hamleler."

Ocak-Şubat takvimi ve '100 il'

Seçim kanunu değişikliklerinin zamanlaması için Ocak ve Şubat aylarını işaret eden Başaran, kanun değişikliklerinin seçimlerde geçerli olabilmesi için gereken yasal süre kısıtına dikkat çekti. Sürecin yılbaşından itibaren somutlaşabileceğini belirtti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin gündeme getirdiği '100 il' önerisini de hatırlatan Başaran, bu düzenlemenin il sayıları üzerinden yapılacak seçim hazırlıklarıyla doğrudan bağlantılı olabileceğini ifade etti. İktidarın yeni il düzenlemesini yılın ilk aylarında tamamlayarak seçime bu model üzerinden gitmeyi planlayabileceğini dile getirdi.

'AKP hem en güçlü hem en zayıf'

İktidarın mevcut siyasi pozisyonunu analiz eden Başaran, şu değerlendirmede bulundu:

Seramik çalışmalar sergilendi
Seramik çalışmalar sergilendi
İçeriği Görüntüle

"AKP şu anda hem en güçlü hem de en güçsüz dönemini yaşıyor. Devlet üzerinde oldukça hakim olduğu için en güçlü döneminde, ancak toplumsal tabanının ve desteğinin en zayıf olduğu dönemde. Bu nedenle kendi işlerine gelebilecek şekilde çeşitli hamleler yapma ihtimalleri yüksek." Konuşmasında muhalefete de uyarılarda bulunan TİP MYK Üyesi Başaran, her şeyin sandığa havale edilmesinin yanlış olduğunu vurguladı. Siyasi mücadelenin yalnızca seçimlere indirgenemeyeceğini belirten Başaran, "Siyaseti salt seçime kilitlemek doğru değil. 25 yıldır bu sebeplerle iktidarın değişemediğini düşünüyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

Muhabir: Arzu YAVUZ