HAFTANIN ŞİKAYETLERİ
Tüketici Sibel Rabia şikayetinde:
İstanbul Avrupa yakasından Kastamonu üniversitesine kişisel evraklarımı göndermeliyim. Yüksek lisansa başvurdum müracaat 22’si başladı. 23’ü salı sonmuş. Önceden üniversite mail ve telefon yoluyla ulaşmaya çalıştım ama olmadı. Maillerim ve arama kayıtlarım duruyor. Öncelikle bu kargoyu en hızlı ve güvenilir şekilde nasıl gönderebilirim? Diğer bir konuda gönderemeyecek olursam mağduriyetim giderilir mi?
Cevap ve Çözüm:
Albayrak Serpil: Kastamonu’da tanıdığınız biri varsa otobüsle gönderseniz.
Ahmet Çekirge: PTT Kargo. Bugün verdim yarın karşıya teslim edildi. Ama sabah erken vermelisin.
Nefes Ece Mehmetcan Kılıç: Yarın son faks çektir.
Özgür Bükcüoğlu: Yarın son günse tek çözümünüz ya üniversiteye bir şekilde ulaşıp ekstra süre isteyeceksiniz, ya da sabah erkenden çıkıp geleceksiniz. Grubumuzda Kastamonu'da yaşayan ve yardımcı olmak isteyen biri çıkarsa, Sabah ilk otobüsle evrakları gönderirseniz belki yardımcı olabilirler.
Eda Uğur Geçit:…..kargonunVip uygulaması var öğlene kadar verirseniz bugün bile gider. Belirli bir saati vardı hatırladığım kadarıyla tekrar sorup bilgi almanızda fayda var.
Tüketici Hüsamettin Çabuk şikayetinde:
Tüketici hakem heyetine başvuran ve ne kadar zaman sonra bir cevap geliyor?
Cevap ve Çözüm:
Filiz Ercan: Hiç belli olmuyor. 1 ayda da sonuç çıkıyor 2 sene sonrada.
Enes Esila Baldanbal: 2 ayda sonuçlandı bizim.
Atakan Kurtulmuş: Tüketici mahkemesine mi Tüketici Hakem Heyeti mi? Biri 6 aya kadar diğeri 5 yıla kadar sürer.
Yılmaz Eruçar: Tüketici Hakem Heyetleri kendilerine gelen bütün başvuruları en geç 3 aylık bir süreç içerisinde karara bağlamaktadır. 3 ayda sonuçlanır.
Tüketici Mustafa Gögçeoğlu şikayetinde:
2 yıldır bir özel okulda öğretmen olarak çalışmaktayım. Fakat bir sebep göstermeden işe benimle devam edilmeyeceği sözlü bir şekilde ifade edildi. Yazılı bir uyarı veya tebligat hala mevcut değil. Özel okullarla sözleşmeler 1 Eylülden 31 Ağustos’a kadar yapılmakta fakat çalıştığım kurum MEB sözleşmelerini bahane edip, Ekim ayına kadar çalışmam gerektiğini, yoksa istifa etmem gerektiğini belirtiyor. İki yıldır çalıştığım için kıdem tazminatı hakkım var. Bu konuda neler yapılabilir?
Cevap ve Çözüm:
Osman Kahraman: MEB sözleşmelerinde tarih farklıysa bağlayıcıdır. Ona başta dikkat etseydin keşke hocam. Kıdem tazminatı vermemek için istifaya zorlama yollarından biridir özel sektör sürekli kullanır. Verme istifa asla. Sözleşmelerin nüshasını aldınsa elden tarihlere dikkat et. MEB sözleşmesinde bile ekime kadar olması normal değil. Eylüldür en geç onu bir kontrol et. Eğer en başta okumadan sözleşmeye imza attıysan, tarihe falan dikkat etmediysen kıdemi yakmak için başka okulda iş bulamayacağın şekilde ayarlamışlardır. O durumda imzan varsa işin zor.
Emel Yıldız Duran: Sözleşmeyi okumak istediğinizi belirtin. Ağustos sonu tarihli ise devam etmek zorunda değilsiniz fakat Eylül sonuysa süreyi doldurursunuz.
Caner Elmas: Bir çeşit istifaya zorlama ve ödemek zorunda kalacakları tazminattan kurtulma amacı taşımaktalar. Pek çok öğretmene bu dayatmalar yapılmakta. Sözleşmenizin dolum tarihi itibariyle daha öncesinde sözleşmeyi yenilemeyeceğinizi bildireceğiniz bir ihtarınız varsa işe devam etme zorunluluğunuz yoktur. Ayrıca tazminat talebinizi işverene yollayarak talebiniz karşılanmaması halinde arabulucu kurumuna bir avukatla başvurup sonrasında halen sonuç alınmadıysa iş mahkemesi aracılığıyla tazminatınızı alabilirsiniz.
Duran Akbey: İstifa ederseniz hiçbirşey talep edemezsiniz.
Yılmaz Eruçar:İstifa etsin. Öğretmen hak talep edemesin.Bu kadar kolay mı? Onlar sözleşmeyifesih etsin.Siz de 1 ay içerisinde iş iade davasıacarsanız. Haksız işten çıkarmakla, işe iade davası, 4 ile 8 maaş işe başlatma tazminat kazanırsınız.
Cevat Varlı: İlgili firma çalışmak istemiyorsa normalde yazı ile iş akdiniz fesh olduğunu bildirmesi gerekir, dolayısıyla da ihbar ve kıdem tazminatı akabinde işsizlik maaşı alabilirsiniz. Onun için kesinlikle istifa etmeyiniz. Haklarınız verilene kadar da hiç bir şekilde imza da atmayınız.
BİLGİ NOTU: Mehmet Atabay
Garanti süresi hakkında insanların yüzde 95’i bu hakkını bilmiyor.
Herhangi bir cihaz ne olursa olsun, cihazınız kaç kere servise gittiyse ve bu sürelerinin toplamını hesaplayın ve bunu garanti süresine ekleyin.
Örneğin cihazın garantisi bugün bitti. Siz de cihazı daha önce 3 kere servise gönderdiniz. Toplamda 40 gün serviste kaldı. O zaman cihazınızın garantisi hala 40 gün var servis ücretsiz bakmak zorundadır.
Garanti belgesi yönetmeliği madde 6 3. Bend...
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/06/20140613-2.htm
Tüketici Başvuru Merkezi: Tüketicinin Dostu
Hazırlayan: Ahmet Saki MERTOĞLU
Kaynak: Haber Merkezi