Toplu sözleşmenin tüm kamu görevlileri ve emeklilere hayırlı olmasını dileyen Türkiye Kamu-Sen Antalya İl Temsilcisi ve Türk Büro-Sen Antalya Şube Başkanı Yılmaz Danabaşoğulları, "Müzakerelerin ilk gününde konfederasyon ve sendikalar memur ve emeklilerin 2024-2025 yıllarına ilişkin maaş ve özlük haklarına yönelik taleplerini dile getirdi. Bundan sonraki süreç teknik heyetlerin 14 Ağustos'a kadar çalışmalarını sürdürmesi, 14 Ağustos'ta yapılacak genel görüşmede kamu tarafının teklifini sunması, 17 Ağustos'ta teklifin ve teknik heyetin oluşturacağı raporların müzakeresi, 21 Ağustos'ta ise müzakerelerin neticelendirilmesi için yapılacak toplantılar şeklinde devam edecek. 22 Ağustos'ta süreç kesinlik kazanacak. Toplu sözleşmenin imzalanması halinde karar Resmi Gazete'de yayımlanacak, anlaşma sağlanamaması durumunda ise 23-31 Ağustos tarihleri arasında Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na başvuru ve kurulun karar süreci gerçekleşecektir" dedi. 

 

Aileleriye birlikte 25 milyon 

'7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin 6,2 milyon memur ve emekli, aileleriyle birlikte yaklaşık 25 milyon vatandaşımız, milletimiz ve devletimiz için hayırlı olmasını diliyoruz' diyen Danabaşogulları, "Bir yanda insanlığı ve doğayı tehdit eden salgın hastalıklar, depremler, küresel ısınma, kuraklık, sel ve orman yangınları bir yanda ise ekonomide yaşanan olumsuzluklar olağan gündemimiz haline geldi. Ülkemizin bazı bölgelerinde kuraklık geleceğimizi tehdit ederken, bazı bölgelerinde sel ve deprem, kimi bölgelerde de orman yangınları ile mücadele ediyoruz. 6 Şubat 2023 tarihinde ve sonrasında ülkemizin yaşadığı en büyük deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalışıyoruz. Afet ve yangınlarla, doğal varlığımız ormanlarımızı, hayvan ve bitki çeşitliliğimizi kaybediyoruz. Ekonomik gelişmeler karşısında insanca yaşanacak ücretten uzak, geleceğe olan inancını kaybetme eğilimde bir toplum olmaya doğru gidiyoruz" şeklinde konuştu. 

 

‘Sendikalarla istişare edilmeli’ 

Beklentilerini anlatan Danabaşogulları, "Türkiye Kamu-Sen olarak kamu görevlilerine ilişkin olarak yapılacak her düzenlemenin sendikalarla istişare edilerek gerçekleştirilmesinin, memurların ve emeklilerin mali ve özlük haklarına ilişkin her kararın toplu sözleşme masasından çıkmasının zorunlu olduğunu ısrarla vurguluyoruz. Buna ek olarak son dönemde statü hukukuna tabi olan kamu çalışanlarının maaş ve ücretleri, sözleşme hukukuna tabi işçi ücretleri ile kıyaslanmak yoluyla hesap edilmeye başlanmıştır. Bu durum memurların tabi olduğu statü hukukunun nitelik ve öneminin göz ardı edilmesine neden olmamalıdır. Bu sene Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılını kutlayacağız. Türkiye Cumhuriyeti, binlerce yıla dayanan kadim devlet anlayışımızın bakiyesi üstünde yükselmiş, köklü bir kamu yönetimi ve memur geleneğine sahiptir. Güçlü devletler, temsilcisi olan memurlarını da güçlü kılar. İkinci asrının başlangıcında devletimizin memur ve emeklilerini mağdur bırakmayacağını ümit ediyor, bu sene toplu sözleşme görüşmelerine ‘Cumhuriyetimizin 100. yılında yüz güldürecek toplu sözleşme’ sloganıyla gidiyoruz. Bu çerçevede Cumhuriyetimizin ikinci asrında Türk Yüzyılına yaraşır bir kamu yönetimi ve kamu çalışanı için; liyakat ve ehliyet esaslı, güvenceli istihdama dayalı bir kamu personel sistemi, adil, sade ve kamu çalışanlarının insanca yaşamasına yetecek bir ücret sistemi, Etkili, kamu çalışanlarının özel durumlarına uygun, sosyal devlet ilkesiyle bağdaşır bir sosyal yardım sistemi, ILO normlarına uygun, katılımcı ve kapsayıcı bir sendika ve toplu pazarlık sistemi talep ediyoruz" dedi. 

Kaynak: ESRA ALTUNKES