Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, yangın ve ihmallere dikkat çekerek, “Türkiye, 21 Ocak sabahına yine yürek burkan bir faciayla uyandı. Bolu Kartalkaya’da bir otelde çıkan yangında 78 vatandaşımız hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı. Yanan otelin ihmal zinciri ve denetimsizlikle dolu geçmişi, yaşanan kayıpların ‘önlenebilir’ bir trajedi olduğu gerçeğini gözler önüne seriyor. Erzincan’daki altın madeni toprak kayması ve Yeni Doğan Çetesi’nin bebek cinayetleri gibi olayların üzerine şimdi de bu yangınla sarsıldık. Ne istifa eden bir bürokrat, ne de yüzü kızaran bir yetkili görüyoruz. Bu, artık toplumun ahlak sorunu haline gelmiştir” dedi. 

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz

Önlenebilir miydi? 

Gündüz, yangına dair en dikkat çekici noktaların denetim eksiklikleri ve mevzuata aykırılıklar olduğuna dikkat çekerek, “ Yangınla ilgili uzmanların aktardığı bilgiler, faciaya yol açan ihmaller zincirini ortaya koyuyor” diyerek olay anındaki eksikliklere dikkat çekti. Gündüz, “Yangın alarm sistemlerinin çalışmaması, duman ve yangın sensörlerinin bulunmaması veya işlevsiz olması, faciayı derinleştiren unsurlar arasında yer aldı. Yangın anında otel personelinin müdahale becerilerinden yoksun olduğu, herhangi bir tahliye planının uygulanamadığı belirtiliyor. Kartalkaya gibi bir turizm bölgesinde mevzuata göre iki itfaiye aracı bulunması gerekirken, hiçbir itfaiye yapılanmasının olmaması büyük bir ihmal olarak değerlendiriliyor. 2023 yılındaki mevzuata göre kontrol edilmesi gereken otelin düzenlemelere uymadığı, gerekli iyileştirmelerin istenmediği ve göz yumulduğu ortaya çıktı” diye konuştu.  

İhmaller zinciri 

Bu ihmallerin zincirleme etkisiyle 78 kişinin hayatını kaybettiğini vurgulayan Gündüz, “Eğer gerekli denetimler yapılsaydı ve sistemler çalışır durumda olsaydı, otelin 15-30 dakika içinde tamamen boşaltılabileceği söyleniyor. Bu, yaşananların bir kader değil, ihmallerin sonucu olduğunu gösteriyor” dedi. Başkan Gündüz, facianın ardından yetkililerin karşılıklı suçlamalara girmesinin kamuoyunda büyük tepki topladığını hatırlattı. Turizm Bakanı’nın Bolu Belediyesi’ni sorumlu tutması ve Bolu Belediye Başkanı’nın Turizm Bakanı’nı ‘alçaklıkla’ itham etmesinin, kamuoyunda ‘nereye düştük?’ yorumlarına neden olduğunu belirterek durumu sert bir şekilde eleştiren Gündüz,  “Burada 78 can, onlarca yaralı ve ülkemize verilen manevi zararlar ortadayken, siyasi demagojiye girilmesi asıl alçaklıktır. Türk milleti hakem değildir. Bir günlük yas ilan ederek bizi acılarımızla baş başa bırakın. Siyasetinizi başka mecralarda yapın” ifadelerini kullandı. 

Sorumluluk çağrısı 

Yangın mevzuatının açık olduğunu vurgulayan Gündüz, bu mevzuatların uygulanmadığını ve ihmalin birçok paydaş tarafından paylaşıldığını belirtti. Gündüz, “Kanunlar ve yönetmelikler var ama ahlak yok. Bakanlıklar, yerel yönetimler ve turistik işletmeler bu acı kayıpta ciddi sorumluluk sahibidir” dedi. Tüketicinin sağlık ve güvenliğini koruma hakkının evrensel tüketici hukukunun bir maddesi olduğunu hatırlatan Gündüz, bu hakkın hiçe sayıldığını ifade etti. ‘Bolu Kartalkaya’daki facia, yalnızca bir yangın trajedisi değil, aynı zamanda ihmallerin ve sorumluluk almayı reddeden bir sistemin acı bir sonucu olarak tarihe geçti’ diyen Gündüz, yetkilileri denetim ve sorumluluk konusunda adım atmaya çağırarak, “’Durmak yok, yola devam’ diyenler, kaybettiğimiz 78 cana nasıl hesap verecek? Eğer ihmaller olmasaydı, bugün bu kayıpları konuşmuyor olacaktık. Türk milleti artık bu acıların bitmesini istiyor. Başka bir turizm anlayışı ve sistem mümkün. Giden canları geri getiremeyiz ama bir daha böyle facialar yaşanmaması için mücadele edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Arnavutluk Başbakanı Rama, İtalya Başbakanı Meloni’yi önünde diz çökerek karşıladı
Arnavutluk Başbakanı Rama, İtalya Başbakanı Meloni’yi önünde diz çökerek karşıladı
İçeriği Görüntüle

Kaynak: ESRA ALTUNKES