Yörükler Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği tarafından düzenlenen ‘Cumhuriyetin 100. Yılında Yörük Türkmen Gerçeği Çalıştayı’, Mimar Sinan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Çalıştaya Antalya Valisi Hulusi Şahin, Kepez Kaymakamı Nusret Şahin, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Durmuş Ali Arslan, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Antalya Yörükler Derneği Başkanı Abdullah Duman, Antalya Yörük İl Beyi Mustafa Acarbulut, Konya Yörükler Derneği, Honanlı Yörükler Derneği üyeleri, akademisyenler, sanatçılar, iş insanları ve birçok vatandaş katılım gösterdi. Vali Hulusi Şahin ve Başkan Hakan Tütüncü, programdan önce Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Ali Eroğlu tarafından düzenlenen sergiyi gezdi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Yörük Türkmen dinletisiyle program başladı. Akabinde Yörükler Derneği Başkanı Abdullah Duman açılış konuşmasını gerçekleştirdi. 

 

'Türk’e kılıç çeken kılıçtan düşer' 

Yörükler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Duman, Türkiye topraklarında yaşamanın bedellerinin ağır olacağını belirtti, ancak bu topraklarda da geleceğin güzel olacağını ümit ettiklerini vurguladı. 2040-2045 arasında dünyada Türk nüfusunun 2,5-3 milyar arasında olacağını ifade eden Duman, “Dünya Türk’ün adaletini gördükçe özüne dönecek. Terör yanlılarını şiddetle kınıyorum. Bu emperyalist güçlerin ne yapmak istediklerini de çok iyi biliyoruz. Çok net bir mesaj veriyorum buradan. Türk’e kılıç çeken kılıçtan düşer. Onların kılıçla düşecekleri gün yakındır” dedi.  Duman, Türk birliğini işaret ederek, “Tüm dünyaya yayılmış dini bir, dili bir, soydaşlarımızı Yörük coğrafyasındaki dostlarımızı diline, dinine, rengine bakmaksızın ve düşünüşlerine bakmaksızın Türkiye Cumhuriyetinden neler beklediğini biliyoruz. Konargöçer bir toplumun medeniyetinin bugünkü evresi, vakıflarına Türk milletinin değerlerine borçludur. Türk milleti, evrensel, etik değerlerine düşkün vatandaştır” dedi. 

'Her Yörük Türk’tür, her Türk Yörüktür' 

 Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Durmuş Ali Arslan ise programa katılım gösteremeyen Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek adına protokolü selamlayarak konuşmasına başladı. 'Her Yörük Türk’tür, her Türk Yörüktür' diyen Arslan, “Zira ‘Yörük’ kavramını bir Türk kavramının zenginliği olarak, bir coşkusu olarak görmemiz gerekiyor. Türk kültürü kadim kültür olarak ebediyete kadar yaşayacak olan kültürdür” şeklinde konuştu. Arslan, Türk kültürünü kendi gücünü kendinden alan medeniyetler kültürü olarak değerlendirdi ve Yörük kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak için Büyükşehir olarak çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Arslan, “Büyükşehir Belediyesi olarak aklın ve bilimin ışığında yeniden yorumlayarak Yörük-Türkmen festivallerini uluslararası bir boyuta taşıyacağız” şeklinde konuştu.  

 

'Cumhuriyet, en parlak dönemi' 

Arslan’ın akabinde Yörük İl Beyi Mustafa Acarbulut, Pençe-Kilit operasyonunda kaybettiğimiz şehitlere baş sağlığı dileyerek konuşmasına başladı. Yörük-Türkmen kültürünün unutulmaya başladığını ifade eden Acarbulut, “Özellikle yeni nesil, ‘Yörük, Türkmen’ kavramlarını bilmiyor. Yörükler konargöçer biçiminde yaşayan, Orta Asya’dan topraklarımıza göçmüş Türklerdir. Türkmen olarak baktığınızda öz be öz Türklerdir. Biz Anadolu Türkleri Oğuz boyundan gelmekteyiz. Biz Yörükler bu coğrafyada kolay var olmadık ve yaşamadık” dedi. Yörüklerin Osmanlı’da ve tarihsel süreçte nasıl var olduklarına değinen Acarbulut, “Anadolu’da Yörük kültürü üretim ve yaşam biçimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal’in kurduğu Cumhuriyet sisteminde Yörükler ve Türkmenlere hak ettikleri değerleri gösteriyor. Cumhuriyet dönemi Yörük ve Türkmenlerin en parlak dönemidir” diyerek düşüncelerini dile getirdi. 

'Aydınlatmaya devam ediyor' 

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Yörükler Derneği Başkanı Abdullah Duman’a teşekkürlerini sunduktan sonra konuşmasını sürdürdü. Başkan Tütüncü, kültür bağlamında düzenlenen çalıştay için, “Hem Yörük Türkmenlerin izlerini taşıyan sergiyi ve orada sanatkarların ortaya koydukları çalışmaların süreçlerini gösterdikleri etkinlik ve beraberinde getirdiği irfanımıza, kültürümüze farklı bir ışık olacak güzel bir çalışma tertip ediyorlar. Kepez Belediyesi olarak 15 yıldır Yörük-Türkmen kültürünün çok farklı şekillerde kültürel kodlarımızı oluşturan en güzel şeklini sunabilmek için elimizden ne geliyorsa yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Biz bir şeye inanıyoruz. Tarihin herhangi bir döneminde herhangi bir yerde birileri medeniyet kurmaya niyet etmişlerse, onu iki temel üzerine inşa etmişlerdir; birincisi bilim ve teknoloji, ikincisi kültür ve sanat. Biz bu ikisini yapmaya gayret gösteriyoruz. Yörük kültürü, başta belediyeler olmak üzere kurum ve kuruluşları bir araya getiren, 90’lardan itibaren bu salonları dolduran konferanslara, çalıştaya, panellere dönüştürdü. Farklı şekilde kurulan dernekler, vakıflar, hepsi, atalarımızın kültürünü, Yörük Türkmen kültürünü geldikleri yeri ve ufkumuzu aydınlatmaya devam ediyor” dedi. 

'Türklük bir his, bir ruh' 

Vali Hulusi Şahin ise Yörük Türkmenlerin Oğuz Yabgu Devleti’nden yola çıkarak kurulma serüvenini anlattı. Tarihte Selçuk Bey’in ‘Yabgu’ gayrıresmi unvanıyla devletlere vergi vermemek için ‘Türkmen’ olarak anılmak istediğinden ve Türk medeniyetinin Orta Asya’dan bu yana nasıl büyüdüğünü, geliştiğini ve bugünlere bir devlet olarak nasıl geldiğini anlattı. Vali Şahin, “Bir Yörük Türkmen Başbuğu olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu serüveni tanıdı. Anadolu, Cumhuriyeti kuran düşmanı vatan topraklarından kovan Anadolu halkına ‘Türk milleti’ diyor. Anayasamızda Türkiye Cumhuriyeti’ne Türk bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür, kavramı vardır. Yani, Türklük bir etnik mesele değil, Türklük bir his, bir ruh. Atatürk yine diyor ki; ‘Cumhuriyeti güçlendirecek olan Türk kültürüdür. Türk halkı ne kadar Türk kültürüyle dolu olursa, Cumhuriyetin dayanıklılığı o kadar güçlü olur.’ O zaman Türk kültürüyle milletimizi yüceltmemiz lazım. İşte bu kültürün bir özü, bir ruhu vardır. İşte o Yörük-Türkmen kültürüdür” dedi. Şahin, gelecek kuşaklara bu Yörük kültürünü tam ve doğru bir şekilde aktarmanın en büyük sorumluluklardan biri olduğunun altını çizerek konuşmasını tamamladı. 

Konferans, panel ve dinleti 

Protokol konuşmaları sonrasında Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ak, Denizli Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Tok ve Ankara Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Demir, Yörük Türkmenlerin tarihi ve kültürüyle ilgili konferans gerçekleştirdi. Verilen keşkek ikramı sonrası Prof. Dr. Şükrü Sözen’in moderatörlüğünü üstlendiği Sanat, Bilim, İş Dünyasında Yörük Türkmenler Paneli’ne Öğr. Gör. Ali Bedel, Dr. İbrahim Bakır, iş insanı Hilmi Beken, iş insanı Bahri Altınay, iş insanı Abidin Erdem ve iş insanı İsmail İltemir konuk olarak katıldı. Çay ve kahve ikramından sonra Yörük Ateşi Halk Oyunları ekibi tarafından Yörük Türkmen Halk Oyunları Gösterisi yapıldı. Akşam 21.00’a kadar süren çalıştayda  Öğr. Gör. Ali Bedel’in yönetiminde halk oyunları eğitmeni Taner Ezgü, halk ozanı Aşık Kazanoğlu, Antalya Devlet Konservatuvarı Akademisyen Sanatçı Halis Işık ve Antalya Devlet Konservatuvarı Akademisyen Sanatçı Deniz Dincel’in katıldığı Yörük Türkmen Müziği Söyleşisi ve İcrası ile kapanış gerçekleşti. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: ARZU YAVUZ